Woensdag 08/02/2023

Pedro Brugada: 'Dokters van Niels Albert geven te snel op'

Is het oordeel te snel geveld voor Niels Albert, de veldrijder die door hartritmestoornissen zijn carrière stopzet? Cardioloog Pedro Brugada vindt van wel. 'Ik zou dit nooit aanvaarden voor iemand van 28 jaar.' De behandelende artsen zijn beledigd en dreigen met een klacht.

Albert kondigde afgelopen weekend zijn afscheid aan als professioneel veldrijder. Ongeneeslijke hartproblemen zouden koersen voor hem levensgevaarlijk maken. Een behandeling, zo zei zijn team, is er niet.

Cardioloog Pedro Brugada van het UZ Brussel plaatste in Het Nieuwsblad onmiddellijk vraagtekens bij die conclusie. "Het verbaast mij dat men zegt dat er niets meer aan te doen valt", zegt hij nu. "Met de huidige kennis van zaken kunnen bijna alle hartritmestoornissen verholpen worden. Maar dat kan niet in elk ziekenhuis."

Albert is onderzocht door cardiologen in de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven. Zij wonnen op hun beurt advies in bij collega's in Australië en in Frankrijk. Er zijn voldoende meningen gehoord, zo zegt ploegarts Guy De Schutter, om uit te sluiten dat Albert nog behandeld kan worden. "Het principe van de second opinion is gerespecteerd."

Bij Brugada is Albert niet over de vloer geweest. Een voorstel van het team om zich alsnog door Brugada te laten onderzoeken, zou de renner geweigerd hebben. "We hoeven geen zeven cardiologen af te lopen", reageert De Schutter, die als ploegarts van BKCP-Powerplus de onderzoeken van Albert coördineerde.

Hartlitteken

Brugada is gespecialiseerd in cryoablatie, een techniek waarbij abnormaal weefsel op het hart wordt weggevroren. De hartritmestoornissen van Albert zouden veroorzaakt worden door 'een grote verlittekening van de hartspier'. Die onregelmatigheden verstoren de elektrische impulsen die het hart regelmatig doen pompen. Door die onregelmatigheden weg te vriezen, blijft de prikkel niet langer hangen en verdwijnt de oorzaak van de stoornissen, zegt Brugada. "Samen met collega Francis Wellens heb ik deze techniek tientallen keren succesvol toegepast."

Het stoort ploegarts De Schutter dat Brugada uitspraken doet over een dossier van een patiënt die hij nooit heeft gezien. "Wij hebben een weloverwogen, wetenschappelijk verantwoorde beslissing genomen. We gaan niet lichtvoetig over het beëindigen van iemands carrière. Bovendien hebben we het hier niet alleen over een sporter, maar ook over een patiënt. Iemand die we nu met zoveel mogelijk zorgen moeten omringen."

De Schutter en de ploeg van Albert overwegen om bij de Orde van Geneesheren een klacht in te dienen tegen Brugada, die deze verkiezingen opkomt voor Open Vld.

"Ik heb niet gezegd dat ik hem kan genezen", zegt Brugada. "Ik begrijp alleen niet dat ze niet verder zoeken. Ik zou dit nooit aanvaarden bij iemand van 28 jaar." De artsen in Leuven en in Antwerpen willen zelf niet zelf reageren. "We zeggen niets over individuele patiënten", zegt een woordvoerster van het UZ Leuven. "En we doen niet mee aan een kat-en-muisspel."

Brugada-syndroom

Brugada, geboren in Gerona en opgeleid in Barcelona, verwierf in de jaren negentig wereldfaam met de ontdekking van het Brugada-syndroom. Samen met broer Josep beschrijft hij voor het eerst die zeldzame hartaandoening. Hij is ook de man die met Khalilou Fadiga de eerste profvoetballer met hartproblemen weer aan het voetballen kreeg. Later kregen ook Anthony Van Loo (KV Mechelen) en volleyballer Kristof Hoho van Brugada een defibrillator, een apparaatje dat het hart met een elektrische schok 'reset'.

Brugada haalt Fadiga graag opnieuw aan als succesverhaal. "De man was afgeschreven. Hij heeft nog dertien jaar gevoetbald." Hij vertelt er niet bij dat Fadiga ook na zijn eerste operatie niet door de Italiaanse medische keuring geraakte. Hij vond onderdak bij de Engelse Bolton Wanderers, maar verloor nog voor zijn eerste wedstrijd het bewustzijn en moest gereanimeerd worden. Bij een tweede ingreep door Brugada kreeg Fadiga een defibrillator. Hij bleef voetballen, ondanks kritiek uit de medische wereld.

Johan Van Lierde was toen een van de kritische stemmen. Hij is cardioloog aan het ZOL in Genk en voormalig voorzitter van de medische commissie van de internationale wielerbond UCI. Over het dossier-Albert spreekt hij zich niet uit. Hij zegt wel dit: "We moeten heel, heel, heel, heel voorzichtig zijn."

Intensieve duursporten zoals veldrijden veroorzaken bij bepaalde atleten schade aan het hart, zegt hij. "Gesteld dat dit probleem opgelost kan worden - en als ik Albert was zou ik toch eens met Brugada gaan praten - dan is de kans zeer groot dat bij iemand die dezelfde levensstijl aanhoudt, dezelfde stoornissen weer opduiken. Het is alsof je tegen een roker met longkanker zegt: we snijden de tumor weg, dan kun je weer roken."

Bovendien is het helemaal niet zeker dat cryoablatie een oplossing kan zijn voor het mogelijk complexe litteken dat Albert op zijn hart heeft, zegt Van Lierde. Met een defibrillator is de wielrenner al helemaal niet geholpen, vindt hij. "Een renner die een schok krijgt in het peloton is niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor zijn omgeving."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234