Woensdag 07/12/2022

Pedoseksueel uit 'Telefacts'-uitzending ontglipt gerecht

Politie en parket in Brussel weten wie de man is die onherkenbaar werd opgevoerd in een undercoverreportage van VTM over pedofielen die contact leggen met minderjarigen via het internet. De speurders kwamen hem op het spoor via een huiszoeking bij de makers van de Telefacts-uitzending. Desondanks slaagden ze er niet in om de dertiger op te pakken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

De man die via een chatbox contact legde met een meisje van vijftien jaar, waarachter een volwassen journaliste schuil ging, maakte zichzelf in de reportage eerst bekend als 'hete gast'. Later mailde hij dat hij Patrick heette en 35 jaar oud was. Aan de hand van het IP-nummer van zijn mailadres wisten speurders van de Brusselse Federale Computer Crime Unit hem gistermiddag te traceren in Tervuren. Een ploeg politiemensen werd naar het adres gestuurd en wachtte tot Patrick thuiskwam van zijn werk. Ze hadden zich blijkbaar niet verdekt opgesteld. Toen de dertiger rond 17 uur de straat inreed, merkte hij de politie op, keerde zijn auto en ging ervandoor. Een zoekactie leverde niets op.

Aan de operatie was een huiszoeking voorafgegaan op de redactie van Telefacts. Onder leiding van de Brusselse onderzoeksrechter Bruno Bulté, nooit te beroerd om met veel tamtam ter plaatse te komen, werden documenten en videobanden onderzocht. Uiteindelijk verlieten de speurders en onderzoeksrechter de lokalen en namen documenten en een kopie van de moederband van de Telefacts-uitzending mee. Vervolgens vond een huiszoeking plaats in de woning van de hoofdredacteur van het programma, Eric Goens. Via zijn computer, die was gebruikt voor de reportage en in beslag werd genomen, kwamen de speurders Patrick op het spoor.

Goens legde op een persconferentie over de reportage uit dat ze was bedoeld om het probleem van pedofielen die via chatboxen minderjarigen benaderen aan de kaak te stellen. "We stellen vast dat dat soort dingen gebeuren. Tegelijk moeten we constateren dat iedereen zegt: we staan machteloos tegenover zulke praktijken." De hoofdredacteur noemt het 'onthutsend' om te zien hoeveel volwassen mannen zich melden in een chatbox voor meisjes van acht tot vijftien jaar. Het verhaal van Patrick vindt hij zo mogelijk nog schokkender. "Al bij ons eerste bezoek aan de chatbox meldde hij zich. Na een minuut of tien stuurde hij zelfs al zijn foto."

Substituut Eric Van der Sypt van het Brusselse parket bevestigde gisteren dat methoden zoals gebruikt in de reportage taboe zijn voor speurders in België. Uit die uitspraak mocht volgens hem niet worden afgeleid dat Telefacts zich schuldig maakte aan uitlokking. "Dat moet verder onderzoek uitwijzen." Het onderzoek werd geopend wegens aanzetten tot ontucht.

Justitieminister Marc Verwilghen greep de heisa over de reportage aan om nog eens te herinneren aan het wetsontwerp over de bijzondere opsporingsmethoden. Dat werd al goedgekeurd door de Kamer. Indien de Senaat hetzelfde doet, krijgen Belgische speurders volgens de bewindsman iets meer mogelijkheden in de strijd tegen pedofielen die slachtoffers zoeken via het internet. "Uitlokking blijft echter taboe."

De Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) bestempelde de manier van werken van Telefacts gisteren als 'zeer delicaat'. Al heeft secretaris Pol Deltour er niets op tegen dat het fenomeen aan de kaak wordt gesteld en al leefden de programmamakers de minimumregels na door de pedoseksueel onherkenbaar in beeld te brengen, toch vraagt hij zich af of dergelijke methoden nog tot de onderzoeksjournalistiek behoren. "Deze vorm van journalistiek loopt sowieso voor een stuk parallel met het werk van de politie. Maar op die manier ontstaat er volgens mij een risico dat journalisten te geobsedeerd verder gaan en de grens overschrijden, waardoor je terechtkomt bij uitlokking." Deltour vraagt zich daarom af of de pers speurwerk zoals in de Telefacts-reportage niet moet overlaten aan de politie en Child Focus. "We moeten daar als beroepsgroep eens serieus over nadenken."

'Verder onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van uitlokking'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234