Donderdag 22/10/2020

Pedopriester en beschermeling van Léonard krijgt 18 maanden cel

De correctionele rechtbank van Namen heeft Gilbert Hubermont, oud-priester in Flawinne, veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke celstraf. Huidig aartsbisschop Léonard had de geestelijke overgeplaatst naar Flawinne na eerder misbruik.

Hubermont (51) moest zich voor de strafrechter verantwoorden voor de aanranding van drie minderjarige jongens. De feiten dateren van de jaren negentig, toen Hubermont priester was in Flawinne. Door zijn jonge leeftijd kon de geestelijke veel bezig zijn met kinderen zonder zich verdacht te maken. Hij ontfermde zich over jongens die het thuis moeilijk hadden en liet ze bij hem thuis logeren. Het misbruik gebeurde ook wanneer jongeren die hun communie deden op retraite kwamen in zijn pastorie.

Dat het onlangs pas tot een proces kwam, was omdat slachtoffer Vincent A., vandaag 31, pas in 2007 naar het gerecht durfde te stappen. Nadien dienden nog drie andere jongens een klacht in. Bij één van hen waren de feiten al verjaard.

Tijdens het proces probeerde Hubermont de feiten te minimaliseren. Hij vroeg zelfs om een strafopschorting. "Ongelooflijk, die man", zucht Jöel Devillet, een eerder slachtoffer. "Wat ik niet begrijp is dat de rechtbank hem zwaarder straft dan het openbaar ministerie had gevraagd (drie maanden, SS), maar tegelijkertijd zijn onbesproken verleden in rekening brengt om de straf toch niet te zwaar te laten doorwegen."

Onbesproken is Hubermont allerminst: toen hij priester was in het dorp Aubange in de provincie Luxemburg misbruikte hij ook de toen 14-jarige misdienaar Joël Devillet. Via aartsbisschop André-Joseph Léonard, destijds bisschop van Namen, probeerde Devillet tot een regeling te komen. In 2001 diende hij alsnog een strafklacht in, maar toen was het misbruik al verjaard.

Vorige maand wist Devillet zijn verkrachter toch op de knieën te krijgen. In een burgerlijke procedure werd Hubermont veroordeeld tot een schadevergoeding van 75.000 euro. Door de veroordeling kan Devillet nu ook verdergaan met zijn burgerlijk proces tegen aartsbisschop Léonard. "Hij heeft mij aan het lijntje gehouden tot de feiten verjaard waren. Bovendien wil ik van hem een schadevergoeding omdat hij mij nooit heeft geholpen."

Zwembad achter de pastorie

Devillet stelt zich ook vragen bij het 'ontslag' van Hubermont. "Léonard heeft hem in 2001 zijn C4 gegeven, pas nadat ik mijn klacht had ingediend." Hubermont was toen al overgeplaatst naar Bonnerue, waar hij gewoon in de pastorie mocht blijven wonen. "In de weekends droeg hij ook nog altijd de mis op. Pas toen ik de deken en de burgemeester van Libramont in 2008 daarvan op de hoogte bracht, werd hij uit de pastorie gezet. De deken vond het al vreemd dat Hubermont per se een zwembad in de tuin van de pastorie wilde."

Hubermont moet niet naar de cel, op voorwaarde dat hij vijf jaar uit de handen blijft van het gerecht, therapie volgt en uit de buurt van kinderen blijft. Zijn drie slachtoffers moet hij elk 3.000 euro provisionele schadevergoeding betalen. De dader is vandaag opvoeder in een centrum voor mentaal gehandicapten. Zijn naam prijkt nog altijd in de telefoongids van het Naamse bisdom, onder de hoofding 'priesters'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234