Dinsdag 26/05/2020

'Pedofielen zijn niet te genezen'

'We spreken hier niet over een ziekte, maar over een geaardheid. Pedofielen kun je niet integreren in de maatschappij.' Een rauwe uitspraak uit de mond van columnist Patrick De Witte (53), zelf slachtoffer van seksueel misbruik. De psychiatrische wereld schaart zich enigszins achter PDW: 'Pedofielen zijn niet ziek, pedofielen zijn criminelen.'

Hij praat er eigenlijk niet vaak over, Patrick De Witte, over seksueel misbruik. Af en toe maar. Alleen als er een aanleiding toe is. De 51-jarige postbode uit Lubbeek die in Nederland op het punt stond een meisje van tien te verkrachten is voor PDW reden genoeg om openlijk over pedofilie te praten.

De Witte is misbruikt op z'n zevende, in het Gentse. Door een buurman. Geen oude grijsaard, maar een gewone jonge gast van ergens in de twintig. In Reyers Laat gaf PDW tekst en uitleg. Daags nadien stromen de berichten binnen. Van mensen die het wisten, die hem prijzen om zijn moedig discours. En van mensen die het niet wisten, die zijn geschrokken. "Ik heb het thuis meteen verteld. Dat helpt, praten. Ik kan het ieder slachtoffer aanraden. De dader heb ik in mijn leven nog één keer teruggezien. Twintig jaar na de feiten, in een elektrozaak.Hij kocht een videotoestel op afbetaling, dat vergeet ik nooit. Hij, met zijn vrouw en twee kinderen, aan de kassa. Of hij nog leeft, weet ik niet. Dat hij een meisje heeft vermoord, dat weet ik wel. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Dat heeft de politie mij bevestigd."

PDW heeft zo zijn eigen mening over pedofilie. Dat het een geaardheid is bijvoorbeeld. "Die mensen zijn niét te genezen. We spreken hier niet over een ziekte. Pedofielen kun je niet integreren in de maatschappij. Die hebben gewoon het verkeerde lotje getrokken bij de loterij van de geaardheid. Punt."

Inzicht

Maar klopt die uitspraak wel? Kun je pedofielen 'genezen'? "Neen, eigenlijk niet", zegt Adelin Verslyppe, psycholoog bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Prisma, in Oostende. "Het draait bij pedofilie om de aantrekking tot kinderen. Wel, die aantrekking kun je gewoon niet wegnemen." Zelfde verhaal bij psychiater Nils Verbeeck van Fides, het Forensisch Initiatief voor Deviante Seksualiteit. Fides behandelt in Beernem seksuele misdadigers. "Je kan de aantrekking tot kinderen inderdaad niet behandelen", klinkt het bij Verbeeck. "Je moet de mensen duidelijk maken dat seks met kinderen niet kan. Dat vereist inzicht bij de daders. Inzicht dat niet makkelijk valt aan te leren. Dat lukt bij sommigen. Maar niet bij de harde kern. Je mag ook niet alle pedofielen gelijkschakelen. Niet alle daders zijn zoals de opgepakte Vlaming in Nederland. Er zijn ook mensen die fantaseren over kinderen, maar geen feiten plegen."

Luxegevangenis

Johan Baeke werkte als psychiater mee aan de oprichting van Fides. Hij weet hoe daders denken. Hij weet hoe pedofielen redeneren. Ook Baeke is de mening toegedaan dat er geen pasklare oplossing is voor pedofilie. Baeke: "Je kan het dus niet genezen, wel behandelen. Pedofielen zijn criminelen. Je moet ze trainen om niet toe te geven aan hun pedofiele drang. Dat kan door technieken als empathietraining en delictkennis, met de bedoeling recidive te voorkomen." Dat gebeurt ook in België, maar nà de behandeling gebeurt er niks meer. De pedofielen worden te weinig opgevolgd."

Baeke pleit voor een registratiesysteem. "Niet zoals in de Verenigde Staten, waar pedofielen met een fluorescerende nummerplaat moeten rondrijden. Maar zoals in pakweg Canada en Groot-Brittannië. Daar weten de bevoegde instanties waar pedofielen zich bevinden en wat ze met hun leven doen. Zonder dat de privacy danig wordt geschonden. Dat systeem kent ons land niet. Ja, ik ken pedofielen die badmeester werden na hun behandeling, of voetbaltrainer van jonge spelertjes."

Die opvolging is voor Baeke de verantwoordelijkheid van de overheid. Het systeem van de behandeling én de adequate opvolging is voor hem de best mogelijke oplossing om pedofilie aan te pakken. "Wat willen we anders? Die mensen tegen de muur zetten? In zo'n samenleving wil ik niet leven. Die mensen in een luxegevangenis steken, ver weg van de maatschappij, waar ze de ganse dag naar Eurosport en MTV kunnen kijken? Dat is niet haalbaar. Veel te kostelijk. Chemische castratie dan? Los van het ethisch debat twijfel ik aan de efficiëntie. Er zijn te veel bijwerkingen. Behandeling plus opvolging, dat is het beste. We moeten denken aan de maatschappij, meer dan aan de pedofiel, toch?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234