Vrijdag 26/02/2021

Pedofiele bisschop Vangheluwe geconfronteerd met slachtoffer: "Hij ontkent alles"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Oud-bisschop van Brugge Roger Vangheluwe, die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik bij minderjarigen, is nog eens opgedoken. Deze ochtend werd hij geconfronteerd met een van zijn slachtoffers, Kris Verduyn uit het West-Vlaamse Meulebeke. De man beweert dat hij 25 jaar geleden door de geestelijke misbruikt werd. Vangheluwe ontkent alles. "Dit komt zeer hard aan voor mijn cliënt", zegt advocaat Walter Van Steenbrugge aan VTM Nieuws.

Vangheluwe, intussen 80 jaar, werd deze ochtend rond half 11 het gebouw van de Federale Gerechtelijke Politie in Brussel binnengereden. Het gesprek met zijn slachtoffer en diens advocaat duurde vermoedelijk een paar uur. Rond 14 uur werd de oud-bisschop, die ergens verborgen leeft in Europa, opnieuw naar buiten gereden.

Ondanks de openlijke confrontatie blijft Vangheluwe alle aantijgingen ontkennen. Verduyn hoopte na meer dan 25 jaar nochtans eindelijk erkenning te krijgen, ook al zijn de feiten intussen verjaard. "Het is heel erg voor mijn cliënt dat Vangheluwe recht in zijn gezicht zegt dat hij hem niet kent", vertelt de advocaat van het slachtoffer, Walter Van Steenbrugge. "Die totale ontkenning komt ongelofelijk hard aan."

Verduyn liet eerder al weten dat hij in 1992 gedwongen werd om seks te hebben met Vangheluwe. Het slachtoffer was toen tien jaar oud en misdienaar. Achttien jaar lang zweeg de man over wat hem was overkomen, pas in 2012 diende hij klacht in bij de Brusselse onderzoeksrechter. Ook twee andere slachtoffers hebben klacht ingediend.

Slachtoffer Kris Verduyn. Beeld Focus WTV
Slachtoffer Kris Verduyn.Beeld Focus WTV

In topvorm

Volgens Van Steenbrugge verkeerde Vangheluwe in "topvorm": "Een confrontatie heeft tot doel de waarheid te kennen. Mijn cliënt heeft op een zeer gedetailleerde wijze nog eens de feiten uit de doeken gedaan. Dat kan niet worden gezegd van de andere partij. Vangheluwe zag er in elk geval in topvorm uit." Ook slachtoffer Verduyn hekelt het feit dat Vangheluwe wellicht nog een rijkelijk leven leidt in een of andere Europese hoofdstad.

Van Steenbrugge sprak dreigende taal: "Het laatste woord hierover is nog niet gezegd. Vorig jaar rond deze tijd besliste het federaal parket immers om het onderzoek te sluiten, zonder dat wij het volledige dossier hebben kunnen inkijken. We hebben dan ook bijkomend onderzoek gedaan én verkregen. Het is merkwaardig dat gezegd wordt dat de feiten verjaard zijn en er geen sprake is van misdrijven. Dat heeft bij de slachtoffers kwaad bloed gezet."

"Een fantast"

Volgens de raadsman van de oud-bisschop Joris van Cauter is het een raadsel waarom speurders nu nog tijd en geld steken in de zaak. "Mijn cliënt betwist de beschuldigingen van deze man. Dit is een fantast die lasterlijke beschuldigingen uit. Hij heeft al vier verklaringen afgelegd en daarin vertelt hij steeds totaal andere dingen. Het is duidelijk dat de man volledig onbetrouwbaar is en ik heb er vertrouwen in dat ook de speurders dat zullen inzien."

"Bovendien zijn de feiten, als ze hebben plaatsgevonden, al verjaard", vervolgt Van Cauter. "Daar ben ik ook niet blij mee, want dat betekent dat geen enkele rechter er zich nog over kan uitspreken en mijn cliënt er dus ook niet voor kan vrijspreken."

Meester Van Cauter is ook niet opgezet met het feit dat minstens een deel van de pers op voorhand op de hoogte was gebracht van het verhoor. "Ik heb het nog nooit meegemaakt dat iemand, slachtoffer of verdachte, tijdens een verhoor zat te bellen en te sms'en met de journalisten die buiten stonden te wachten, zoals het beweerde slachtoffer vandaag deed."

En hij vervolgt: "Net zomin kan ik het op prijs stellen dat ik de lokalen van de FGP niet kon betreden zonder voor de camera's te moeten passeren. Toen ik dat vanochtend vaststelde, heb ik de onderzoeksrechter gecontacteerd en gevraagd dat daar iets aan zou gedaan worden. Dat werd ons door de tegenpartij dan ook nog eens kwalijk genomen."

Raadsman van Roger Vangheluwe, Joris Van Cauter. Beeld Belga
Raadsman van Roger Vangheluwe, Joris Van Cauter.Beeld Belga

Operatie Kelk

De confrontatie die plaatsvond, kadert in Operatie Kelk, het onderzoek van het federaal parket naar zedenmisdrijven door leden van de katholieke kerk en de doofpotoperatie binnen de kerk.

Dat onderzoek begon in juni 2010 met spectaculaire huiszoekingen bij het aartsbisdom in Mechelen, de Sint-Romboutskathedraal, de privéwoning van kardinaal Danneels, bij de toenmalige commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens die zich toen boog over het kindermisbruik in de kerk, en bij het Rijksarchief.

Die huiszoekingen werden aangevochten. Na vier procedures voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling werd geoordeeld dat de huiszoekingen bij de Commissie Adriaenssens, kardinaal Danneels en het aartsbisdom onwettig waren en de inbeslaggenomen stukken uit het dossier verwijderd moesten worden.

Westvleteren

Roger Vangheluwe was tussen 1984 en 2010 bisschop van Brugge toen hij in opspraak kwam wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Vangheluwe zou zelfs zijn eigen minderjarige neef misbruikt hebben.

In april van datzelfde jaar diende de man ontslag in. Vangheluwe woonde een tijdje in het slotklooster van Westvleteren, maar verhuisde later. Waar hij zich momenteel schuilhoudt, is niet geweten.

Roger Vangheluwe trok na zijn ontslag naar de abdij van West-Vleteren. Slechts één maal kon hij er op foto worden vastgelegd, toen hij een wandelingetje ging maken. Beeld Henk Deleu
Roger Vangheluwe trok na zijn ontslag naar de abdij van West-Vleteren. Slechts één maal kon hij er op foto worden vastgelegd, toen hij een wandelingetje ging maken.Beeld Henk Deleu

Bisdom Brugge wil klaarheid

Het Bisdom Brugge is vragende partij voor meer duidelijkheid in de zaak Vangheluwe. Dat meldt het bisdom in een reactie op de confrontatie deze middag tussen Vangheluwe en het slachtoffer. Het bisdom was niet op de hoogte en kreeg via de pers weet van de confrontatie.

"We vernemen uit de pers dat er bij de federale gerechtelijke politie een confrontatie geweest is tussen Roger Vangheluwe en iemand die klacht indiende omwille van seksueel misbruik", meldt het Bisdom Brugge in een korte reactie. "We zijn mee vragende partij om duidelijkheid in deze zaak te scheppen. En we blijven als kerk, met de opvangpunten voor misbruik in een pastorale relatie, klaar staan om slachtoffers nabij te zijn, ook als blijkt dat de feiten voor het gerecht verjaard zijn."

Oud-bisschop van Brugge en kardinaal Jozef de Kesel zorgde, als opvolger van Roger Vangheluwe, voor een ommezwaai in het bisdom, die door zijn tijdelijke opvolger Koen Vanhoutte werd doorgezet. Zo werden verschillende slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk uitgenodigd om het gesprek aan te gaan. Ook de nieuwe bisschop van Brugge, monseigneur Lode Aerts, wil die lijn doortrekken en lessen trekken uit het verleden om ervoor te zorgen dat zulke feiten niet meer kunnen gebeuren in de toekomst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234