Maandag 17/05/2021

Pediaters willen mediadossier voor peuters

Peuters die tv kijken, kunnen in een later leven gedragsproblemen hebben. Kinderen onder de twee jaar kijken dan ook best geen tv, iets oudere kinderen zouden niet langer dan twee uur voor de buis mogen. Dat vindt alvast de American Academy of Pediatrics, een organisatie die 55.000 kinderartsen groepeert. Hoewel de uitspraken niet van zomaar de eerste de beste organisatie komen, vinden Belgische experts de uitlatingen van de Amerikaanse kinderartsenoverdreven. 'Je hoeft helemaal geen schrik te hebben om je peuter naar de Teletubbies te laten kijken', zo klinkt het hier.

Brussel

Van onze medewerkSTerS

De vereniging van Amerikaanse kinderartsen publiceerde deze week een nogal omstreden onderzoek in haar tijdschrift Pediatrics. Televisie kijken kan schadelijke gevolgen hebben voor heel jonge kinderen. Zelfs de Teletubbies, die speciaal ontworpen zijn voor zo'n jonge kinderen, kregen het etiket 'schadelijk voor de peutergezondheid' opgeplakt. De onderzoekers kwamen tot de constatatie dat baby's en peuters een erg grote behoefte hebben aan interactie met hun ouders of opvoeders. Kinderen die naar tv kijken, communiceren niet genoeg met hun ouders, waardoor ze een heel gamma aan sociale en emotionele vaardigheden en leervaardigheden kunnen mislopen. Uit het Amerikaans wetenschappelijk onderzoek bleek ook dat bij gebrek aan interactie er problemen kunnen rijzen met de hersenvorming van het kind.

Daarom adviseert de Amerikaanse kinderartsenvereniging ouders om hun kinderen van minder dan twee jaar alle tv kijken te verbieden. Oudere kinderen mogen maximum twee uur voor de beeldbuis zitten. De Academy of Pediatrics pleit er ook voor om naast het medisch dossier van het kind, dat door de huisarts wordt bijgehouden, ook een mediadossier aan te leggen. Als zich in het latere leven problemen voordoen met het gedrag van het kind kan de arts dat mediadossier raadplegen. Want de Academy is er heilig van overtuigd dat vroeg tv kijken later in het leven voor gedragsproblemen zal zorgen.

"Je reinste onzin van een groep doemdenkers", vindt Jan Van Gils van het Centrum Kind en Samenleving na het lezen van het onderzoek. "Dit is een typisch voorbeeld van hoe kinderartsen de wereld bekijken door de ogen van een volwassene, in plaats van door die van een kind. Uit een onderzoek van ons centrum blijkt dat kinderen tv kijken als een heel sociaal gebeuren ervaren. Dat maakt meteen een einde aan alle doemdenktheorieën die heel wat kinderartsen en specialisten er nog steeds op nahouden. Kinderen kijken graag naar tv omdat het iets is wat je met het hele gezin samen kan doen. Je lekker gezellig nestelen op de schoot van mama of ruzie maken met broer of zus over welk programma je wil zien. Kinderen die tv kijken, zijn wel degelijk interactief bezig. Ze vertellen voortdurend wat ze zien en vragen de medekijkers vaak helemaal uit over wat er zich op het scherm afspeelt. Kinderen doen bij het tv kijken dus wel degelijk sociale en andere vaardigheden op."

Als tv verboden moet worden voor peuters omdat ze te weinig interactief contact zouden hebben, dan moet het alleen spelen van een kind van minder dan twee jaar ook verboden worden, vindt Van Gils. "Het gaat om hetzelfde principe. Een kind dat op z'n eentje zit te spelen, heeft ook geen interactie met ouders of opvoeders. Als de Academy consequent wil zijn, moet ze ook dit verbieden. Evenals het lezen van boeken door oudere kinderen bijvoorbeeld. Echt sociaal kan je dat niet noemen. En zo kunnen we wel nog een tijdje doorgaan."

Erwin Van Kerchaver, wetenschappelijk adviseur bij Kind en Gezin, staat dan weer wel gedeeltelijk achter het onderzoek: "Kinderen onder de twee jaar mogen in ieder geval niet kijken naar gewone programma's die voor volwassenen bedoeld zijn. Want hun hersenen zijn nog niet zodanig ontwikkeld dat ze die beelden kunnen volgen en ze kunnen die ook nog niet duiden. Door te kijken naar snelle en flitsende beelden kunnen ze immers slaapproblemen en zelfs epilepsie-aanvallen krijgen. Kleine kinderen mogen wel zonder enige twijfel kijken naar kinderprogramma's, want die zijn trager en zijn speciaal voor hen gemaakt." (CG/AVL)

(Foto Stephan Vanfleteren)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234