Vrijdag 28/02/2020

PDW

Het is altijd opletten geblazen wanneer iemand zich ontegensprekelijk dommer voordoet dan hij of zij is. Wanneer zoiets gebeurt moet men zoeken naar de verborgen agenda. Zeker wanneer het om een alom gerespecteerd intellectueel gaat. Jazeker heb ik het over - wat had u gedacht? - de jongste oprisping van Zijne Spectaculair Vermagerdheid, die ons laatst meende te moeten verblijden met zijn flinke visie op populaire cultuur. In een uitdagend opiniestuk zwamde hij nog een keer Theodore 'Let them eat cake' Dalrymple achterna en suggereerde hij dat er welzeker een verband zou kunnen zijn tussen 'ontsporend gedrag' en shooter games, gewelddadige films en hiphop. Zou Hij Die Frituur 't Draakske Op de Kaart Zette dat werkelijk zelf geloven? Of bazelt hij maar een eind weg, bij wijze van nieuwe provocatie aan het adres van de in zijn ogen zo verderfelijke culturo's, en dit enkel om zijn achterban te plezieren? Ik gok op het laatste.

Telkens als iemand weer eens de link meent te moeten leggen tussen populaire cultuur en jeugddelinquentie (iets wat al sinds - ha! - de Romeinse tijd gebeurt) moet ik denken aan de legendarische Amerikaanse talk show host Johnny Carson, koning van de Tonight Show van 1962 tot 1992. Toen zijn mening werd gevraagd over de stelling als zou geweld op de televisie wel eens de oorzaak kunnen zijn van geweld in de samenleving, antwoordde hij: 'Hmmm...er is ook veel uitstekende humor op televisie maar ik kom op straat bitter weinig goeie comedians tegen...'.

Enige mildheid voor de Hoofdman van Stavast is hier dus misschien wel op zijn plaats. Het is tenslotte maar een opinie. Het er niet mee eens zijn is geen aanleiding om, ik zeg maar iets, hem voor een rechtbank te slepen. Nee, we moeten dit als een strikt persoonlijke mening beschouwen. Hoe ondoordacht ook. Mogelijkerwijs zelfs gepuurd uit persoonlijke ervaringen, bedenk ik nu. Herinner u immers zijn bitsige kreet 'zet die ploat af!' en daarna het al even driftige 'maar vanavond is 't Stad vooral VAN ONS!' na een onschuldige deun van die strandjanet Sam Sparro. Ik mag er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als de dj met dienst iets van Public Enemy had gedraaid.

Nee, de geliefde über-Vlaam wou enkel even porren in de ribben van die dekselse linkse rakkers. Hij is per slot van rekening clever genoeg om te weten dat sociale en economische uitsluiting van jongeren véél gevaarlijker is dan Call of Duty, Django Unchained of Dr. Dre. Dat de kijk op het leven, zoals die zich dezer dagen ontvouwt bij veel gefrustreerde mensen ter hoogte van 't Voorschootje Vlaanderen, niet per definitie zaligmakend is voor iederéén. Dat empathie een deugd is en dat democratie niet synoniem is met het recht van de sterkste (wij hebben de verkiezingen gewonnen dus doen we voluit onze zin!) maar eerder een basis is van waaruit politiek wordt bedreven. En dat politiek de kunst van het compromissen sluiten is, tot vooruitgang en indien mogelijk tevredenheid van iederéén. Hij weet dat heel, héél goed, maar doet zich gewoon dommer voor dan hij is. 't Is nogal een kapoen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234