Vrijdag 07/05/2021

PDW

Bart Peeters mocht uitvoerig zijn nieuwe Eén-programma bij Marc Uytterhoeven in De kruitfabriek komen toelichten én en passant zijn fonkelnieuw productiehuis in de vitrine komen zetten. Wat was het gezellig keuvelen en divertissementen uitwisselen! Slechts af en toe onderbroken door Barts mededeling dat het nieuwe productiehuis Alaska eigenlijk niet van hem maar wel degelijk van zijn broer Stijn Peeters is en dat hij enkel 'meedoet' omdat het zijn broer is. Een mededeling die niet genoeg kon herhaald worden, zodanig zelfs dat cynische lui al snel zouden durven denken dat het klonk als 'ik mag hier uiteraard geen programma's maken, maar via mijn broer Stijn kan Alaska wél voor VIER werken, hoor... nudge nudge, wink wink...'

Op dezelfde dag werd aangekondigd dat Bart De Pauw en Tom Waes niet te zien zullen zijn in Scheire ende schepping op VIER, omdat de openbare omroep haar vaste schermgezichten liever niet meer bij de concurrentie ziet opduiken. Fwiiiiit... Het merkwaardige achtergrondgeluid dat u zonet hoorde was de allerallerlaatste adem, zeg maar de doodsreutel van de pax media. Die dekselse asem was nochtans ooit een flinke föhn die door gangen van Vilvoorde, over Kobbegem (waar VT4 vroeger huisde) tot aan de Reyerslaan woei, en die daar alle concurrentiële vijandigheid wegblies ten faveure van vriendschappelijke collegialiteit. Maar al een hele tijd is de fut eruit en kan men er nauwelijks nog een lucifer mee uitblazen. Nu is die gunstige wind helemaal gaan liggen. En daar worden wij, kijkers, volgens mij niet beter van. Hier stopt overigens de bespottelijke wind/ademmetafoor. Beloofd.

De doodsstrijd van de pax media begon toen VIER zijn neus aan het televisievenster stak, en specifiek toen De kruitfabriek, Reyers Laat, Terzake, Volt enzovoort tegelijkertijd dezelfde mensen begonnen op te bellen. Dat weet ik, omdat a) het uitgebreid in de krant stond, en b) ik ook wel een keer in zo'n programma word uitgenodigd en voor het eerst in mijn bescheiden mediacarrière te horen kreeg: 'mogen we u vragen om op geen uitnodigingen van gelijkaardige programma's van de concurrentie in te gaan?' Als men al exclusiviteit aan little ol'e moi vraagt, dan is het wel zeker: de collegialiteit is ver te zoeken en een zekere nervositeit heeft zich momenteel van de respectieve redacties meester gemaakt.

Maar terug naar Scheire en de schepping en het spijtige manco aan Barten De Pauw en Tommen Waes. Zoals de moeë mummificateur na een bijzonder drukke dag liet optekenen: laten we er niet langer doekjes om winden. Scheire en de schepping zal - die dekselse zendertrouw en sakkerse reclameblokken nog aan toe! - op VIER waarschijnlijk niet de hoge kijkcijfers halen dat het programma op Eén wist te verzamelen. Net zoals dat voor het gros van de andere bekende Woestijnvisprogramma's het geval is gebleken. De pappenheimers wist op Eén bijna drie keer zoveel kijkers te vinden als nu op VIER. "Eén blijft de populairste", kopte deze krant gisteren, naar aanleiding van een kijkcijferonderzoek. Eén zond in 2012 zelfs meer dan de helft van de meest bekeken programma's uit. Als er dus al sprake was van een strijd om de kijker tussen de openbare omroep en haar voormalige hofleverancier, dan heeft de VRT volgens mij de eerste ronde glansrijk gewonnen. En een kloekhartige winnaar legt coulance aan de dag. Never kick a man when he's down.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234