Zondag 05/12/2021

PDW

Sta mij toe een stukje uit een column van jaren geleden te recupereren. Ik schreef 'em rond 2004 voor Deng, in de periode dat het Vlaams Blok werd veroordeeld voor het 'aanzetten tot haat' en aankondigde van naam te zullen veranderen. Dat ging zo:

Toen ik vernam dat het Vlaams Blok zinnens is om van naam te veranderen, sprong onderstaande ouwe cafébak opnieuw in mijn gedachten.

Een man stapt op een vliegtuig. Het toestel zit tjokvol. Enkel de plaats vlak naast hem is nog onbezet. Plots wandelt een bloedmooie vrouw over het gangpad, ze gaat op de lege plek naast de man zitten. Geheel geboulverseerd probeert hij een gesprek aan te knopen: 'gaat u ook met vakantie?'. 'Nee', zegt ze, 'ik ben seksuologe, op weg naar een congres. Er bestaan heel wat mythes over seks, weet u... Wist u dat niet de zwarten maar de Amerikaanse Indianen de grootste penissen hebben? En dat niet de Italianen maar wel de Grieken de beste minnaars ter wereld zijn?' De man kijkt haar met grote ogen aan. 'Neem me niet kwalijk', zegt ze, 'ik vergeet soms mijn manieren, ik vertel u dit zomaar en ik heb me nog niet eens fatsoenlijk voorgesteld....Teresa Jones, aangenaam.''Ik ben Winnetou', zegt de man, 'Winnetou Theodorakis.'

Winnetou Theodorakis is vanaf nu mijn gok in de pronostiek 'Wat Wordt De Nieuwe Naam Van Het Blok?'.

Talrijk zijn de mensen, zo is toen gebleken, die geen hol snapten van wat ik hier eigenlijk mee wou zeggen. Het was/is nochtans eenvoudig: het Vlaams Blok/Belang, net zoals bijna alle andere politieke partijen als het er waarlijk écht op aankomt, zal eender wat zeggen, zich desnoods 'De Dikke Tetten En Dure Delvaux Sacochen Voor Iederéén Partij!' noemen om u, de kiesgerechtigde burger, naar de mond te praten en zich van uw stem bij de eerstvolgende verkiezingen te verzekeren. Of zoals wijlen Bill Hicks en de al even wijlen George Carlin het samenvatten: "All politicians are lying cocksuckers. They don't give a shit about you..."

In hun onophoudelijke ijver om publiekelijk te verkondigen wat ze denken dat u graag hoort, slaan ze - tot ons aller vermaak - gelukkig soms wel eens de bal mis. VB'er Tanguy Veys bijvoorbeeld, sloeg deze week de bal mis zoals geen bal meer werd misgeslagen sinds de finale van het jongste tennistoernooi van vzw Licht & Liefde Voor Onze Blinden. Tanguy achtte het een goed idee om zich op Twitter te outen als een van de pesters die destijds Q Music dj Sven Ornelis het leven zuur hadden gemaakt. Mooi. Clever ingespeeld op het thema du jour bovendien. Helaas liet Tanguy de kans liggen om het hierbij te laten en op de sociale media naar voren te treden als een gelouterd man, niet te beroerd om zijn faux pas uit het verleden te erkennen. "Sven Ornelis was dan ook een slijmbal", voegde hij er kwansuis en licht vergoelijkend aan toe. Oh dear. Lachen, dat wel.

Afijn, wat ik eigenlijk wou zeggen is dit: acht jaar na de vorige naamsverandering dreigt het Blok/Belang weer van naam te gaan veranderen. Althans, dat laat Gerolf Annemans, de man die de 'olf' in de uitdrukking 'wolf in schapenvacht' stopt, veronderstellen. Mijn gok is deze keer '#HetOrigineelIsBeterDanDeKopie'. Klinkt contemporain, verwijst naar hippe multimedia en zegt precies wat het VB wil zeggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234