Vrijdag 23/04/2021

Payback time: regering gunt Fortisrechter topjob niet

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Ons land zal geen magistraat voordragen voor het nieuw op te richten internationale rechtscollege in Den Haag, zegt justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V). Nochtans is er wel een kandidaat: Guy Delvoie - bekend van het Fortisgate, dat eind 2008 leidde tot het ontslag van twee CD&V-ministers. De Clerck ontkent niet dat dat meespeelt.

Twee tijdelijke VN-gerechtshoven voor oorlogsmisdaden in Den Haag worden vanaf volgend jaar ingeruild voor een nieuw systeem: het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT). Op 1 juli 2012 verdwijnt het Rwandatribunaal (ICTR), het jaar daarop volgt normaliter het Joegoslaviëtribunaal (ICTY), op voorwaarde dat Karadzic, Mladic en Hadzic veroordeeld zijn. Ten laatste eind 2014 is het onherroepelijk gedaan met het ICTY.

Het IRMCT wordt verantwoordelijk voor de resterende zaken (zoals de berechting van voortvluchtigen, de afhandeling van de strafuitvoering, de herzienings- of gratieverzoeken enzovoort) en komt slechts sporadisch samen. Het zal bestaan uit 25 rechters die enkel betaald worden als ze zetelen.

Zo'n twee maanden geleden werden de lidstaten verzocht om kandidaten met internationale ervaring voor te dragen vóór 23 augustus. Ze hebben dus nog één dag om dat te doen. Nagenoeg alle landen steunen de kandidatuur van hun huidige magistraat in Den Haag, één land doet daar niet aan mee. Ons land. België draagt niemand voor, ook al is ICTY-rechter Guy Delvoie (64) wel degelijk kandidaat. Delvoie volgde op 1 september 2009 Chris Van den Wyngaert op in het Joegoslaviëtribunaal en is recentelijk aangeduid om voorzitter te worden van de kamer die het dossier-Hadzic zal behandelen. In eigen land is hij bekend/berucht geworden door de Fortisgate.

"De regering weet van mijn kandidatuur", meent Delvoie. "Toch heeft men besloten om mij niet voor te dragen, officieel omdat men kruit wilde bewaren om de kandidatuur van ICTY-aanklager Serge Brammertz te steunen. Maar ten eerste is er geen concurrentie tussen beide posten en bovendien is Brammertz niet eens officieel kandidaat om procureur te worden in het IRMCT. Ik ben erg verbaasd en ontgoocheld."

Payback time
"Ik draag hem niet voor, punt aan de lijn", bevestigt aftredend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). "Ik wil gerust zijn lopende mandaat verlengen, maar qua voordracht kiezen we voluit voor de procureursstoel voor Serge Brammertz. We willen hem alle kansen geven om zijn internationale loopbaan verder te zetten."

De Clerck ontkent niet dat de Fortisgate meespeelt bij die beslissing. In die zaak loopt er nog een klacht tegen Guy Delvoie, maar daar wordt niets meegedaan omdat de man immuniteit geniet zolang hij aan de slag is in Den Haag. Van Delvoie is dus nooit bewezen dat hij boter op het hoofd heeft, maar voor een internationale topfunctie heeft de minister liever iemand met een maagdelijke reputatie. "In deze omstandigheden draag ik hem niet voor", luidt het. "De vrees dat ik nog jaren onschendbaar zou zijn, houdt geen steek", meent Delvoie, "Rechters in het IRMCT genieten geen immuniteit, tenzij ze met een zaak bezig zijn. Men kan mijn rol in de Fortisaffaire dus perfect onderzoeken."

De beslissing om niemand voor te dragen, komt uit de koker van de CD&V-ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken en dat is volgens de entourage van Delvoie niet toevallig. Aan de rechter kleeft immers een blauw etiket. Hij zette enkele liberale connecties in om het tij te doen keren, maar tevergeefs. Dat doet sommigen denken dat CD&V met een wraakoefening bezig is wegens het ontslag van premier Yves Leterme en De Clercks voorganger Jo Vandeurzen eind 2008. "Leterme gunt Delvoie niets meer", zegt een bron die de zaak goed kent. Payback time.

De premier ontkent evenwel dat hij een vinger in de pap te brokken had. "Ik ben net ingelicht over de beslissing dat we niemand voordragen", reageert hij. "De zaak is op geen enkel ogenblik besproken in het kernkabinet, ik neem er gewoon akte van."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234