Vrijdag 18/06/2021

Paus veroordeelt Vlaams racisme en nationalisme

Paus Benedictus XVI waarschuwt voor het 'oplaaiende nationalisme' en de 'vreemdelingenhaat' in ons land. Volgens de officiële VB-website gaat de paus daarmee 'uit de bocht'.

Door Tom Cochez

BRUSSEL l Maar niet voor VB'er Philippe Van der Sande, rechterhand van Philip Dewinter in Antwerpen en voorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit. 'Ik wil mee het racisme en de vreemdelingenhaat bestrijden.'

Donderdag ontving Benedictus XVI Frank De Coninck, de nieuwe Belgische ambassadeur voor het Vaticaan, in audiëntie. In een toespraak hekelde de paus de Belgische euthanasiewet en sprak hij vol lof over het koningshuis.

De paus toonde zich verder bezorgd over het 'oplaaiende nationalisme' en de 'vreemdelingenhaat'. Het VB voelt zich aangesproken.

"Jammer dat de hoogste kerkelijke leider zich voor het karretje laat spannen van het koningshuis en het Belgische establishment", schrijft het VB op de eigen website. "Dat establishment heeft in zijn strijd voor het politieke overleven en in de vuile oorlog tegen het VB nu ook al zijn toevlucht genomen tot Rome."

Op de website van Jurgen Verstrepen worden er zelfs al "een haatcampagne voor de volgende verkiezingen" en "een verzuurde paus die zich een beetje met onze politiek komt moeien" van gemaakt.

Philippe Van der Sande heeft het dan weer niet moeilijk met de uitspraken van de paus. "Ik ben het alleen niet eens met zijn stelling over nationalisme. Het zelfbeschikkingsrecht van volkeren is volgens mij niet in strijd met het christendom. Ik ben het wel eens met zijn analyse als het gaat over de ethische kwesties en ook als hij racisme en vreemdelingenhaat veroordeelt."

Dat brengt Van der Sande tot een voor een VB'er opmerkelijke stelling. "Ik wil het racisme en de vreemdelingenhaat bestrijden. Als gelovige mag ik me niet schuldig maken aan racisme of vreemdelingenhaat. Ik sluit niet uit dat er binnen de partij of bij de mensen die op onze partij stemmen enkelingen zijn die racistisch zijn of vreemdelingenhaat koesteren, maar ikzelf ben geen racist. Om de spanningen tussen de verschillende gemeenschappen op te lossen pleit ik onder meer voor de oprichting van een Antwerpse samenlevingsraad waarin de verschillende bevolkingsgroepen vertegenwoordigd moeten zijn en waarin we samen kunnen zoeken naar oplossingen voor de samenlevingsproblemen. Zoiets zal niet in enkele weken tijd lukken, maar op lange termijn kan zo'n samenlevingsraad de bestaande problemen oplossen en het samenleven vergemakkelijken."

Dat de paus met zijn uitspraak over 'oplaaiend nationalisme' ook wel eens naar het kartel CD&V-N-VA zou kunnen wijzen, klopt volgens CD&V-senator Mia De Schamphelaere niet.

Een verband met uitspraken die Vlaams minister-president Yves Leterme onlangs deed en die in Franstalig België zwaar op de korrel werden genomen, is er volgens haar niet. "De paus doet enkel uitspraken over bepaalde maatschappelijke evoluties. Hij spreekt zich in principe nooit uit over specifieke partijen. Er is ook geen enkele reden waarom bestuurders niet zouden mogen zoeken naar de best mogelijke manier om een land te besturen. Voor gelovigen zijn uitspraken eerder een uitnodiging tot bezinning, puur politiek gezag heeft de paus niet."

In zijn vuile oorlog tegen het Vlaams Belang heeft het establishment nu ook al zijn toe- vlucht genomen tot Rome

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234