Vrijdag 06/12/2019

Paus Franciscus

Paus moet spitsroeden lopen in Ierland

►Paus Franciscus spreekt de mensen toe tijdens het Festival of Families in het Croke Park Stadium. Beeld AFP

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan Ierland gevraagd om "vergiffenis voor de schande en het verraad" dat slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken hebben ervaren.

"Niemand kan onaangedaan blijven bij het aanhoren van de verhalen van jonge mensen die misbruik hebben meegemaakt, van hun moeders zijn afgenomen of van hun onschuld zijn beroofd en in angst met pijnlijke herinneringen zijn achtergelaten." Dat zei de paus gisteren tegen een menigte van tienduizenden bezoekers bij de bedevaartsplaats Knock.

De dag ervoor had de paus negentig minuten lang intensief en 'betrokken' gesproken met slachtoffers van misbruik. Het pauselijke bezoek aan Ierland dit weekend - het eerste in 39 jaar - werd overschaduwd door een nieuwe reeks pijnlijke onthullingen over seksueel misbruik in de VS, Chili en Australië.

Pijn en schaamte

Gisteren beschuldigde een voormalige Amerikaanse ambassadeur van het Vaticaan de paus en zijn entourage ervan al vijf jaar op de hoogte te zijn geweest van het misbruik door de Amerikaanse oud-kardinaal Theodore McCarrick. Die legde vorige maand als eerste hoge katholieke geestelijke ooit zijn functie neer nadat bewezen was dat hij 47 jaar eerder een jongen had misbruikt.

Paus Franciscus sprak zich direct na zijn aankomst in Dublin uit over het "weerzinwekkende" misbruik door priesters van jonge kinderen en zei de volkswoede hierover best te kunnen begrijpen. "Het blijft een bron van pijn en schaamte voor de katholieke gemeenschap. Ik persoonlijk deel dit sentiment."

Tegen slachtoffers van misbruik zei hij later die dag dat "de ernst van het schandaal" niet genoeg kan worden benadrukt dat in Ierland is veroorzaakt "door het misbruik van jonge kinderen, gepleegd door leden van de kerk die verantwoordelijk waren voor hun bescherming en onderwijs".

Nultolerantie

De paus erkende gisteren in Knock ook het leed van kinderen die in de vorige eeuw in Ierland van hun moeders zijn afgenomen om de schande te verhullen dat die niet waren getrouwd. De gedwongen adopties noemde hij een 'open wond' die "ons dwingt de jacht naar de waarheid en gerechtigheid met kracht door te zetten". Bij het massagraf in het nabijgelegen Tuam, waar vier jaar geleden de lijkjes van 800 baby's en kleine kinderen zijn gevonden die daar vermoedelijk door een katholiek weeshuis zijn gedumpt, kwam de paus tot ongenoegen van demonstranten niet.

Vorige week was de paus al naar buiten gekomen met een ongezien mea culpa ("Vol schaamte en berouw erkent de kerkelijke gemeenschap dat we niet waren waar we hadden moeten zijn") in een brief die in zeven talen werd vertaald. Voor veel Ieren gaat de pauselijke schuldbekentenis niet ver genoeg. De progressieve paus beloofde bij zijn aantreden in 2013 een nultolerantiebeleid tegen seksueel misbruik, maar in de praktijk is daar niet veel van terecht gekomen.

Vooral de oudere generatie geestelijken zou zich verzetten tegen de gewenste openheid en nog steeds veel zaken onder het tapijt vegen. Slachtoffers van misbruik vinden het vooral onverdraaglijk dat misbruik- en doofpotpriesters niet worden weggestuurd, maar overgeplaatst. "Het wordt tijd dat de paus nu echt optreedt tegen dit schaamteloze verzet en mensen uit hoge functies zet", zegt Marie Collins, een van de Ierse misbruikslachtoffers die dit weekend protesten organiseerden tegen de zwakke opstelling van het Vaticaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234