Woensdag 19/06/2019

Vaticaan

Paus Franciscus: priester mag abortus vergeven

Paus Franciscus riep een 'Heilig Jaar van Genade' uit. Beeld AP

Paus Franciscus geeft alle priesters de toestemming om vrouwen die een abortus hebben ondergaan hun zonden te vergeven. Hij doet dat naar aanleiding van het komende Heilig Jaar, dat in het teken staat van genade.

Alle vrouwen die tijdens het Heilig Jaar vergeving komen vragen voor hun abortus, moeten van de paus vergiffenis krijgen. Dat schrijft hij in een brief die vandaag door het Vaticaan werd gepubliceerd. Daarin heeft de paus het over de "existentiële en morele lijdensweg" van vrouwen die hun zwangerschap lieten afbreken. Paus Franciscus ontmoette naar eigen zeggen "zo vele vrouwen die in hun hart het litteken van deze hartverscheurende en pijnlijke beslissing".

Volgens de kerkelijke leer is abortus een dermate vreselijke zonde dat zij die ze uitvoeren en laten uitvoeren automatisch geëxcommuniceerd worden. Abortus kan in normale gevallen alleen formeel vergeven worden door een 'penitenziere' of 'hoofdbiechtvader' van een bisdom, of door een christelijke missionaris, aldus woordvoerder van het Vaticaan Ciro Benedettini.

De beslissing van de paus om alle priesters die bevoegdheid te geven, kadert in zijn pogingen om de Kerk opener en meer inclusiever te maken.

Uitzonderlijk Heilig Jaar

Het Heilig Jaar begint op 8 december en loopt tot 20 november 2016. Gedurende die tijd zullen ook de 'heilige deuren' van de vier pauselijke basilieken in Rome geopend worden voor pelgrims. Naast de Sint-Pietersbasiliek gaat het om de basiliek van Sint-Jan van Lateranen, Sint-Paulus Buiten De Muren en Santa Maria Maggiore. Die deuren worden aan de binnenkant gesloten en mogen alleen geopend worden tijdens een Heilig Jaar. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2000.

Het uitroepen van een Heilig Jaar is oorspronkelijk een Hebreeuwse traditie. De katholieke traditie van het Heilig Jaar werd in 1300 ingevoerd door paus Bonicafius VIII. Sinds 1475 wordt er elke 25 jaar een Heilig Jaar gevierd, om elke generatie de kans te geven minstens één keer in hun leven zo'n feestjaar mee te maken. Een 'uitzonderlijk' Heilig Jaar kan echter ook door een paus worden uitgeroepen voor een speciale gelegenheid. Dat is dit jaar het geval voor het 'Heilig Jaar van Genade' dat paus Franciscus heeft aangekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden