Zondag 26/03/2023

NieuwsVaticaan

Paus Franciscus leidt sobere uitvaartdienst voor paus Benedictus XVI op Sint-Pietersplein

Het lichaam van wijlen emeritus paus Benedictus XVI ligt opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Beeld EPA / ANP
Het lichaam van wijlen emeritus paus Benedictus XVI ligt opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.Beeld EPA / ANP

Het lichaam van paus Benedictus XVI wordt donderdag bijgezet in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Hij is de eerste paus in honderden jaren die, in 2013, bij leven aftrad. De huidige paus Franciscus zal de uitvaart leiden, als zijn gezondheid dat toelaat.

Rosa van Gool

Op oudejaarsochtend overleed Joseph Ratzinger, paus emeritus Benedictus XVI, op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Vaticaanstad. De Duitser die tussen 2005 en 2013 aan het hoofd van de katholieke kerk stond, lag de afgelopen drie dagen opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek. Daar bewezen tussen maandag en woensdag zo’n 160.000 bezoekers hem de laatste eer. Onder hen waren de Italiaanse president Sergio Mattarella, premier Giorgia Meloni en de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Donderdagochtend vindt de uitvaart van Benedictus plaats. Paus Franciscus zal de mis op het Sint-Pietersplein leiden, al kan hij vermoedelijk niet de hele dienst voorgaan: vanwege problemen aan zijn knie zit hij in een rolstoel en is hij niet in staat lang rechtop te staan.

Omdat Benedictus XVI de eerste paus in zes eeuwen was die tijdens zijn leven aftrad, lag er voor zijn begrafenis als paus emeritus geen strak protocol klaar. De voormalige paus had zelf te kennen gegeven dat hij een sobere uitvaart wenste.

Crypte

Na de dienst wordt het lichaam van Benedictus XVI bijgezet in de crypte waar zijn Poolse voorganger Johannes Paulus II eerder lag, na diens begrafenis in 2005. Toen de Poolse paus in 2011 zalig werd verklaard, kreeg zijn stoffelijk overschot een nieuwe plek in een zijkapel van de Sint-Pieter.

Net als na de dood van Johannes Paulus II gingen er ook de afgelopen dagen stemmen op in Rome om Benedictus zo snel mogelijk heilig te verklaren. Bij Johannes Paulus II voltrok dat proces, waar meestal decennia overheen gaan, zich in een recordtijd van negen jaar, geteld vanaf zijn dood; na de zaligverklaring in 2011 volgde zijn heiligverklaring al in 2014.

De kreet ‘santo subito’ (‘meteen heilig’), tijdens de begrafenis van Johannes Paulus II op spandoeken van het publiek te lezen, klonk woensdag dus opnieuw in Vaticaanstad, ditmaal vanuit het publiek tijdens de wekelijkse audiëntie van paus Franciscus. De komende tijd zal moeten blijken of de Argentijn zijn voorganger inderdaad een snelle heiligverklaring gunt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234