Dinsdag 12/11/2019

Video

Paus Franciscus benoemt Jozef De Kesel tot kardinaal

Paus Franciscus heeft vandaag op een consistorie in het Vaticaan Jozef De Kesel tot kardinaal benoemd. De Kesel nam de kardinaalstitel, gesymboliseerd door de kardinaalshoed en de kardinaalsring, vanmiddag rond 11.40 uur in ontvangst.

De paus creëerde - zoals de officiële terminologie van het Vaticaan luidt - in totaal zeventien kardinalen. Dertien van hen, onder wie ook de 69-jarige De Kesel, zijn jonger dan tachtig jaar en mogen dus deelnemen aan een conclaaf om de nieuwe paus aan te duiden. Zij zijn afkomstig uit vijf continenten: drie komen uit Europa, drie uit Latijns-Amerika en eveneens drie uit de VS, en telkens twee uit Afrika en Azië.

Het kardinaalscollege telt nu 228 leden, van wie er 121 kiesgerechtigd zijn. Het was de derde keer dat Franciscus, die kerkvorst is sinds 2013, overging tot de creatie van nieuwe kardinalen. Hij heeft daarmee zowat een derde van de kiesgerechtigden persoonlijk aangeduid.

Veertiende keer
Tijdens de ceremonie waarschuwde de paus zijn toehoorders nog voor "het virus van de polarisatie en de vijandigheid". "Het virus dringt binnen in onze manier van denken, voelen en handelen. We zijn daar niet immuun voor en we moeten voorzichtig dat zulk gedrag geen wortel schiet in ons hart", zo klonk het.

De Kesel werd nog maar een jaar geleden geïnstalleerd als de 21ste aartsbisschop van Mechelen(-Brussel). Het is de veertiende keer sinds de onafhankelijkheid van ons land in 1830 een Belg tot kardinaal wordt gecreëerd. De vorige Belgische geestelijke aan wie die eer te beurt viel, was de intussen overleden priester Julien Ries (2012).

"Ik dacht niet dat ik kans maakte"
De kersverse kardinaal had eerder al aangegeven dat hij erg blij is met de erkenning die zijn nieuwe titel inhoudt. "Je denkt altijd dat zoiets iemand anders overkomt. Je kunt je niet voorstellen, dat die eer jezelf te beurt valt", zo verklaarde hij eerder deze week nog. "Ik dacht niet dat ik kans maakte. Ik dacht dat ons landje te klein was voor een kardinaal, temeer omdat mijn voorganger de titel niet had gekregen."

België telt nu weer twee kardinalen: De Kesel en gewezen aartsbisschop Godfried Danneels.

Bezoek aan Benedictus XVI
In de marge van de ceremonie in de Sint-Pietersbasiliek werd ook bekendgemaakt dat paus Franciscus vandaag samen met de nieuwe kardinalen nog een bezoek zal brengen aan de 89-jarige Benedictus XVI. De vorige paus leidt sinds zijn vrijwillig aftreden een teruggetrokken bestaan in het klooster Mater Ecclesiae in het Vaticaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234