Woensdag 26/02/2020

Paus: "Daders aanslagen Brussel waren Belgen, maar ze groeiden op in een getto"

Beeld Photo News

"In Brussel waren de terroristen Belgen, kinderen van migranten, maar ze groeiden op in een getto". Dat zegt paus Franciscus in een diepgravend interview. De kerkleider veroordeelt de 'gettovorming' van migranten, pleit voor integratie en onderstreept dat christenen en moslims harmonieus kunnen samenleven.

Paus Franciscus stelt in het interview met de Franse katholieke krant La Croix dat de islam en het christendom een "inherent idee van verovering" delen. Hij stelt ook dat zij die verwijzen naar de christelijke grondslag van Europa vaak in kolonialisme vervallen.

Vluchtelingen
De paus zegt dat het "eerlijk en verantwoord" is zich af te vragen of Europa de capaciteit heeft om miljoenen vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten te ontvangen. Belangrijker volgens de paus is het zich af te vragen waarom er zo veel vluchtelingen zijn. Hij verwijst daarbij naar oorlogen, de ongebreidelde vrije markt, werkloosheid, de wapenhandel, het gebrek aan investeringen in Afrika en de inkomensongelijkheid.

Integratie
Opmerkelijk is ook dat de paus elk verband tussen islamistisch extremisme binnen Europa en de islam lijkt te verwerpen. Hij veroordeelt wel de manier waarop migranten in getto's werden gestopt en niet in de maatschappij werden geïntegreerd.

"In Brussel waren de terroristen Belgen, kinderen van migranten, maar ze groeiden op in een getto. In Londen legde de nieuwe burgemeester (de moslim Sadiq Khan, red.) de eed af in een kathedraal en hij zal ongetwijfeld de koningin ontmoeten. Dat illustreert hoe Europa zijn capaciteit om te integreren opnieuw moet ontdekken", zei Franciscus.

Dalend geboortecijfer
Volgens de kerkvader is integratie vandaag meer nodig dan in het verleden wegens "het enorme probleem" van Europa's dalende geboortecijfer. "Een demografische leegte is zich aan het ontwikkelen", stelt hij.

Gevraagd waarom hij nooit refereert naar de christelijke wortels van Europa - de paus heeft het al vaak gehad over de multiculturele identiteit van Europa - stelde hij dat hij over wortels in het meervoud spreekt omdat er zoveel zijn.

Europa's christelijke roots
"Als ik mensen hoor praten over de christelijke wortels van Europa, huiver ik van de toon, die soms triomfantelijk of zelfs wrokkig lijkt. De discussie krijgt dan een kolonialistische boventoon. De bijdrage van het christendom aan de Europese cultuur was er één van dienstvaardigheid - van Christus bij de voetwassing - en niet van kolonialisme".

Vrees voor IS, niet voor islam
Toen de interviewer vroeg of angst voor de islam gerechtvaardigd is in Europa, zei Franciscus dat mensen enkel Islamitische Staat (IS) vrezen. Hij trok daarbij parallellen tussen percepties die sommige niet-moslims kunnen hebben van het islamgeloof en van het christendom.

"Het klopt dat de idee van verovering inherent is aan de ziel van de islam. Maar je kan ook het doel van het evangelie volgens Mattheus, waarin Jezus zijn apostelen uitstuurt naar alle landen, in dezelfde idee van verovering kaderen", zei hij.

Irak en Libië
Hij zei dat christenen zich moeten afvragen of "misschien een al te westers model van democratie" werd geëxporteerd naar landen als Irak, dat een sterke regering kende voordat de militaire interventie leidde tot het afzetten van Saddam Hoessein. Hij wees ook op Libië, waar iemand recent zei: 'We hadden één Khaddafi, nu hebben we er vijftig".

Voor het samenleven tussen christenen en moslims verwees hij naar zijn geboorteland Argentinië, Centraal-Afrika voor de oorlog daar en Libanon.

Scheiding tussen kerk en staat
In het interview toont Franciscus zich ook een sterke pleitbezorger van de scheiding tussen kerk en staat. "Als een moslimvrouw een hoofddoek wil dragen, moet dat kunnen. Net als een katholiek een kruis mag dragen. Mensen moeten vrij zijn hun geloof te belijden binnen hun eigen cultuur, niet in de marge daarvan".

Tot slot uit hij "een milde kritiek" op de Franse staat, waar hij in de wetgeving een "te strenge laïciteit" ziet.

"Dit stamt uit het benaderen van religies als subculturen en niet als volwaardige culturen. Ik vrees dat die benadering, hoewel begrijpelijk als onderdeel van de erfenis van de Verlichting, blijft bestaan. Frankrijk moet stappen ondernemen om te aanvaarden dat iedereen recht heeft op zijn geloofsbelijdenis".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234