Zondag 19/09/2021

Paus Benedictus XVI begint aan eerste Afrikareis met controversiële uitspraak over dodelijke epidemie

'Condooms maken aidsprobleem erger'

Benedictus XVI heeft tijdens zijn eerste bezoek aan het Afrikaanse continent al voor opschudding gezorgd. De paus zei dat het aidsprobleem niet kan worden opgelost door het uitdelen van condooms. 'Integendeel: de distributie van voorbehoedsmiddelen maakt het erger', klonk het.

door Kim Van de Perre en Sarah Van Leuven

Yaoundé l De religieuze leider zal later deze week in Angola met jongeren gaan praten over de aidsepidemie. Het Vaticaan predikt onthouding en trouw om de verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan.

Paus Benedictus XVI is gisteren begonnen aan zijn eerste, zeven dagen durend bezoek aan het Afrikaanse continent sinds hij werd verkozen tot kerkvorst. De paus reist naar Afrika om het werkdocument van een in oktober geplande synode over de kerk in Afrika te presenteren. Tijdens zijn trip naar Kameroen en Angola zal hij enkele liefdadigheidsprojecten bezoeken en openluchtmissen houden. Verder staat er ook een ontmoeting met 50 bisschoppen op het programma.

"Ik wil het hele continent omarmen, met zijn duizenden verschillen en problemen", verklaarde de paus zondag nog aan de pelgrims en toeristen op het Sint-Pietersplein. Hij werd feestelijk ontvangen door de president van Kameroen Paul Biya, die enkele straten nog speciaal had laten asfalteren voor de komst van de rooms-katholieke leider. "In deze tijden van voedseltekort, financiële crisis en klimaatverandering, lijdt Afrika onevenredig veel", zei Benedictus in zijn aankomstspeech.

'Vriendschap voor slachtoffers'

Op het vliegtuig naar Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen, sprak de paus ook verrassend openhartig tegen de pers over een ander probleem dat Afrika al jarenlang teistert: de aidsepidemie. Hij zou hiv/aids "een tragedie", hebben genoemd "die niet enkel verholpen kan worden met geld, noch met de distributie van voorbehoedsmiddelen".

Net als zijn voorganger Johannes Paulus II, kantte de huidige paus zich tegen het gebruik van condooms. Volgens Benedictus zijn condooms allerminst een oplossing tegen het dodelijke hiv-virus. "Integendeel, het uitdelen van voorbehoedsmiddelen maakt het probleem enkel erger", verklaarde hij. De ware oplossing voor het probleem ligt volgens hem in "een spirituele en menselijke heropleving", alsook in "vriendschap betuigen voor de slachtoffers".

Cijfers van UN Aids tonen aan dat er zo'n 22 miljoen Afrikanen besmet zijn met het hiv-virus. In 2007 stierven er 1,5 miljoen mensen aan aids in zwart Afrika. Bovendien zouden er volgens Artsen Zonder Grenzen jaarlijks 2,5 miljoen nieuwe infecties worden opgelopen. Hulporganisaties spannen zich al jaren in om de verspreiding van aids tegen te gaan in Afrika.

"Aids blijft een van de dodelijkste epidemies die de wereld vandaag kent, zeker in Afrika. We moeten het virus bestrijden met alle middelen die we hebben en condooms maken zonder twijfel deel uit van het totale preventiepakket", zegt Meinee Nicolai, operationeel directeur van Artsen Zonder Grenzen België. "De uitspraken van de paus tonen aan dat hij geen besef heeft van de grootte van het probleem. Stellen dat 'condoomdistributie de situatie verergert' is volkomen onrealistisch, onwaar en zeer schrikbarend.

"Bij religieuze groepen in sommige Afrikaanse landen ondervinden we al een sterke weerstand tegen het gebruik van condooms. In bepaalde gebieden zullen katholieke leiders deze uitspraken gebruiken om hun reactionaire boodschappen over voorbehoedsmiddelen nog te versterken. Benedictus zou toch moeten beseffen dat zijn functie als religieus wereldleider enige verantwoordelijkheid meebrengt."

Onthouding

Vrijdag reist de paus verder naar Angola, waar hij met jongeren over de aidsepidemie zal praten. Het Vaticaan predikt onthouding en trouw als middelen om de verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. Alfonso Lopez Trujillo, een vooraanstaande figuur binnen de katholieke kerk en voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Gezin, suggereerde in 2003 op de Britse zender BBC dat condooms het hiv-virus doorlaten. "Het aidsvirus is ruwweg 450 keer kleiner dan een zaadcel. Sperma kan gemakkelijk door de mazen van het 'net' glippen dat het condoom vormt. Die onzekerheidsmarge zou de ministers van Volksgezondheid en al die campagnes moeten verplichten om op dezelfde manier op te treden als tegen sigaretten. Die beschouwen ze allemaal als een gevaar", aldus Trujillo.

Meinee Nicolai (Artsen Zonder Grenzen):

Deze stelling is volkomen onrealistisch, onwaar en zeer schrikbarend

n De paus wordt enthousiast ontvangen op de luchthaven van de Kameroense hoofdstad.

n Jongeren en katholieke zusters zwaaien met een portret van Benedictus en welkomstwensen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234