Dinsdag 21/09/2021

Pauli's Pen: Geheim agent 007 in dienst van N-VA?

Het is dat we ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw te goed kennen om te weten dat hij geen betaald undercoveragent is van de N-VA die hij het voorbije weekend zo luid viseerde. Maar wie de implicaties van zijn woorden nuchter zou analyseren, zou tot de tegengestelde conclusie komen: niemand die dit weekend De Wever en N-VA een dikkere cadeau deed dan Rudy De Leeuw en ABVV. Met alle ijver opkomend voor 'de eigen zaak', voor alle waarden waarvoor het ABVV staat, en vanzelfsprekend met de beste bedoelingen. Laat 'Politiek van goede bedoelingen' nu net de titel zijn van een bekend essay van de Nederlandse filosoof Hans Achterhuis, die onder die titel de NAVO-interventie in Kosovo analyseerde.

Verwonderd stelde hij vast hoe het zo ver kon komen dat de nobele morele doelen die met deze oorlog werden gesteld, niet gerealiseerd werden, integendeel, dat de 'vredesmissie' juist het tegengestelde opwekte wat het beoogde. Met de beste bedoelingen, met het slechtst mogelijke resultaat. Precies dat dreigt voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Niet doordacht

Pro memorie: einde vorige week had Rudy De Leeuw opgeroepen tot een offensief tegen het 'eenheidsdenken' rond de N-VA. Sp.a en Groen! zouden de handen in elkaar moeten slaan om het N-VA actiever te bekampen, de socialistische vakbond wil hen daarbij alvast en ongevraagd logistieke steun verlenen: aan de stations zal het ABVV pamfletten uitdelen tegen N-VA. De ABVV-affiche laat niets aan duidelijkheid over: 'MEN BEDRIEGT U. REGIONALISERING VAN DE BELASTINGEN = MEER ARMOEDE EN MEER ONGELIJKHEID.' De letters op die affiche kunnen niet voldoende vet zijn, het rood niet rood genoeg.

Tja, stel dat er straks toch een compromis zou komen, dat sp.a en Groen! bijgevolg een akkoord sluiten over een onderhandeld deel van de regionalisering van de personenbelasting. Wat gaat Rudy De Leeuw het werkvolk zeggen? Het inhoudelijk failliet afkondigden van sp.a en Groen!? Heel erg doordacht lijkt dit niet, zeker niet van een vakbond die, toen Elio Di Rupo nog preformateur was, uitschreeuwde dat men tot een onderhandeld compromis moest komen, en dat N-VA zijn verantwoordelijkheid moest nemen.

In de politiek is timing immers alles, ook vooral foute timing. Rudy De Leeuw had even onvoldoende mee dat er nog een politieke en maatschappelijke realiteit was buiten de BBTK-congreszaal waar hij vrijdag zo fors uithaalde. Een paar uur later moest sp.a'er Johan Vande Lanotte onder slecht gesternte de taak van bemiddelaar op zich nemen. Dat was sowieso al niet naar de zin van N-VA. Maar N-VA zegt nooit: 'We kregen onze zin niet.' N-VA vertaalt dat liefst als: 'Men is tegen ons.' Die uithaal van Rudy De Leeuw was het onverhoopte cadeau van Bart De Wever om zich wederom in het Calimero-pakje te kunnen wurmen, en weg te komen met die vermomming ook: zie je wel dat 'de socialisten' onder één hoedje spelen om ons eruit te krijgen? Ook al is dat niet zo (Di Rupo schiet de nota-De Wever onvoorwaardelijk af, Gennez vindt het een redelijk uitgangspunt voor verdere onderhandelingen), het lijkt ineens wel zo.

Het was tegelijk toeval en juist niet dat de ABVV-oprisping er kwam in dezelfde week dat ook tweehonderd Vlaamse artiesten en journalisten zich als "cultuurdragers" verzamelden rond een manifest tegen het Vlaams-nationalisme zoals N-VA dat uitdraagt (DM 19/10). Toeval omdat het niet was afgesproken of gecoördineerd, geen toeval omdat zowel de vakbond als de culturele sector 'usual suspects' zijn in het belagen van het radicale Vlaams-nationalisme. Einde jaren tachtig waren het ook de vakbond en de culturele wereld die de meest overtuigde belijders waren van een 'cordon sanitaire' tegen het VB, nu zijn zij de initiatiefnemers van een 'progressief front' tegen N-VA.

Het verleden leerde dat die anti-strategie, tenminste wat het VB betrof, weliswaar goedbedoeld was maar jarenlang averechts werkte.
Om twee redenen. Eén: goedmenend Vlaanderen dat 'awoert' roept en de sociologische en politieke problemen laat wat ze zijn, gaat er er blijkbaar van uit dat de kiezer dom is. Destijds werd de kleine man misleid door het VB, nu wordt de gemiddelde Vlaming gerold door N-VA. En zoals men destijds te terughoudend was in een betere organisatie van de multiculturele samenleving, is men vandaag wederom aarzelend in de reorganisatie van de Belgische staat.

L'histoire se répète. Een andere analyse één die blijkbaar gedeeld wordt op de partijhoofdkwartieren van sp.a en Groen! is dat men eerst de inhoudelijke en politieke oorzaken van de N-VA-winst moet wegnemen om vervolgens te kunnen knagen aan de electorale basis van die partij. Anders gezegd: N-VA heeft zich vet gemest aan het jarenlang niet-splitsen en laten verzieken van het dossier B-H-V. Splits B-H-V, en Bart De Wever heeft een casus belli minder. Net zoals een redelijke, onderhandelde staatshervorming, met bovendien een op sommige domeinen meer ordelijke organisatie van de overheid, het beste antwoord is op de Vlaams-nationale mantra "dat er met de Walen en met die linksen geen ordentelijke akkoorden te maken zijn". Ex absurdo versterkt Rudy De Leeuw de karikatuur die De Wever van hem ophangt: PS en ABVV zijn altijd al onverantwoordelijken, logisch dat die mannen elke responsabilisering weigeren.

Contraproductief
Twee: dat soort waarschuwingen helpt niet, is meestal zelfs contraproductief. En dat op alle vlakken. Een donkere filmzaal, een bruin café 'verboden voor min-achttienjarigen': elke zestienjarige met lef wilde erin. Een bisschop die opriep niet op de Volksunie te stemmen: hop, daar was de electorale doorbraak voor die partij.

'Democratisch' Vlaanderen dat vanaf 1989 waarschuwde voor het racistische Blok en het cordon sanitair instelde. Nadien won het VB de verkiezingen van 1991, 1994, 1995, 1999, 2000, 2003 en 2004. De eerste zware tegenslag voor het VB kwam er pas in 2006, met de gemeenteraadsverkiezingen. Was dat als de ultieme triomf van het volgehouden cordon? Mogelijk was het een randvoorwaarde, mensen die uitgekeken raakten op een alternatief dat 'eeuwig alternatief' bleef en dus noodgedwongen zijn eigen plaat had grijsgedraaid. Maar het werd een feit omdat Patrick Janssens meer kiezers vóór zich kreeg. Niet de strijd tégen het Blok, wel die met de positieve klemtoon 'voor A' had gewonnen. Of het nu Happart was in Voeren of Dewinter in Antwerpen, dat soort politici wordt pas de mond gesnoerd als er een tegenstrever opstaat die meer stemmen haalt. De vergelijking loopt mank De Wever is natuurlijk Dewinter niet maar ook weer niet.

'Rudy, de Vlaamse Leeuw'
Het is het volste terecht van een vakbondsman als De Leeuw of welke Vlaamse 'cultuurdrager' ook, om tegen de inzichten van N-VA te zijn. Maar in dergelijke debatten spelen ook timing mee, en toon. Als N-VA zou zorgen voor een verarming door de splitsing van de fiscaliteit te eisen, geldt dat dan ook voor PS, sp.a, Ecolo en Groen! als die straks een compromis zouden onderschrijven met daarin een regionalisering van de personenbelasting? Zijn alle politici dan lamzakken? Is dat de boodschap van het ABVV en de 'cultuurdragers'?

Politiek is ook de kunst om te overtuigen. Dit lijkt eerder op een poging om in volle overtuiging van het eigen gelijk zichzelf in de voet te schieten en de eigen politieke vrienden belachelijk te maken. Maar dat gebeurt toch als De Leeuw in het weekend oproept tot een 'progressief front' tegen N-VA, krek op hetzelfde moment dat Johan Vande Lanotte en Elio Di Rupo die N-VA, tegen haar eigen zin aan tafel wil. Uitgerekend De Leeuw geeft De Wever een alibi om vooral niet in te binden, en dus geen compromis te hoeven sluiten. De ABVV-voorzitter verdient zowaar een nieuwe bijnaam: 'Rudy, de Vlaamse Leeuw'. Ook omdat zijn eigen achterban hem zeker niet zal temmen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234