Maandag 18/10/2021

Paul Marchal en moeder Laetitia plots onwel

Naast een spoedgevallendienst lijkt het Saint-Joseph-ziekenhuis in Aarlen stilaan nood te hebben aan een Dutroux- gevallendienst. Nadat eerder beschuldigde Michel Nihoul voor verzorging diende opgenomen, werden gisterochtend Paul Marchal en Patricia Martin, de moeder van Laetitia, in die richting afgevoerd. 'Niks ergs', blikte Paul Marchal gisteravond terug. 'Ik voelde me opeens leeg, leeggezogen.'

Aarlen

Van onze verslaggever

Het gebeurde tijdens de ochtendlijke pauze, kort nadat Sabine Dardenne de getuigenbank had verlaten. Eerst Patricia Martin en daarna ook Paul Marchal bleken onwel. Opwinding. Twee ziekenwagens baanden zich een weg tussen de cameraploegen en fotografen. Anders dan bij Michel Nihoul, uitgerekend sinds gisteren weer present in de beschuldigdenbox, gebeurde dat aan de chaotische voorkant van het justitiepaleis. De moeder van Laetitia mocht 's middags het ziekenhuis alweer verlaten, met de raad "het wat rustiger aan te doen"; Paul Marchal enkele uren later. "Ze hebben allerlei tests gedaan", aldus Marchal. "Er is niks mis met mijn bloed, mijn bloeddruk of mijn suikerspiegel. Het was gewoon vermoeidheid. Emoties, ergernis. Ik draaide weg. Ik ben niet gevallen of zo. Gewoon gaan zitten, en dan gaan liggen. Ik heb de getuigenis van Sabine Dardenne in een waas beleefd en heb er ook een stuk van gemist. Ik zat me dood te ergeren aan haar advocaat, Jean-Philippe Rivière, die al wekenlang geen gelegenheid onbenut laat om spanningen op te wekken onder de verschillende burgerlijke partijen. Dat gestook ook, de hele tijd."

Marchal zegt dat hij het hele weekend lang wakker heeft gelegen van de brieven die Sabine Dardenne tijdens haar gevangenschap aan haar ouders schreef en die vorige week integraal in de rechtszaal werden voorgelezen. "Je luistert daar naar en onbewust leg je linken naar je eigen kind. Je denkt: hoe zou An met die situatie zijn omgegaan? Beleefde ze wel hetzelfde als Sabine? Voelde zij de dingen ook zo aan? Dat spookt dan de hele tijd door je hoofd, je komt amper nog aan slapen toe. Dit duurt nu al zeven weken. Andere deelnemers aan dit proces rijden op donderdag naar huis en zetten het dan uit hun hoofd. Ik niet. Ik kan niet aan wat anders denken. Je staat ermee op en je gaat ermee slapen. Ik voelde me daarstraks opeens leeg, leeggezogen."

Volgens advocaat Paul Quirynen luidde de diagnose vermoeidheid. "Je zag het 's ochtends al. Hij zag erg bleek en sprak erg traag. Hij had het gewoon lastig. Maar ja, je weet: tegen Paul zeggen dat hij misschien beter even een dagje overslaat, heeft geen zin. Die staat hier de volgende ochtend toch terug." Dat is Marchal ook van plan. "Onkruid vergaat niet. Ik ben naar hier gekomen om An op dit proces te vertegenwoordigen. Ik zal dat blijven doen." Over de behandeling van de hulpdiensten is Marchal erg tevreden. "De directeur kwam onmiddellijk bij ons. Hij zorgde er ook voor dat Patricia en ik op dezelfde kamer terechtkwamen. We hadden ongeveer hetzelfde: als ouder vreet het aan je om voortdurend naar dit schouwspel te zitten kijken." Iets na vijven verscheen Marchal monter en wel in Le Faubourg 101, de vaste stek waar hij zijn dagboek komt maken voor in Het Laatste Nieuws. Echtgenote Betty Kolb kwam er grijnzend bij zitten: "Ik ben het net nog gaan uitleggen voor de Deense televisie: zijn batterijen zijn op en moeten dringend worden opgeladen." (DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234