Dinsdag 03/08/2021

CETA-dossier

Paul Magnette verwerpt Europese deadline in CETA-dossier

Premier Michel. Beeld BELGA
Premier Michel.Beeld BELGA

Minister-president Paul Magnette (PS) verwerpt de deadline die Europa gesteld heeft in het CETA-dossier. Het Waals parlement moet zijn werk kunnen afronden, aldus Magnette. De cdH-fractie in het Waals parlement vindt de evoluties van de voorbije dagen in het CETA-dossier niet van die aard om het licht op groen te zetten. De partij vraagt uitstel voor de goedkeuringsprocedure.

"Er blijven te veel problemen over om tussen nu en vrijdag een akkoord te vinden", zei Magnette in de commissie Europese aangelegenheden van het Waals Parlement, dat vanavond in spoed bijeen is gekomen.

Om CETA aanvaardbaar te maken voor de parlementsleden is de voorbije dagen dan wel vooruitgang geboekt, aldus Magnette. Hij noemde met name een clausule over de mensenrechten, de culturele uitzondering, verduidelijkingen over hormonenvlees, duurzame ontwikkeling, verduidelijkingen over de openbaredienstverlening, gezondheidszorg en ziekenfondsen, clausules over sociale zaken en leefmilieu, het voorzorgsprincipe, enz. Toch blijven er "substantiële moeilijkheden" bestaan inzake het arbitragemechanisme en de juridische waarde van de interpretatieve nota en de andere verklaringen die bij het verdrag zijn gevoegd. Er zijn bijkomende documenten aangekondigd, bevestigde Magnette.

Magnette heeft ook problemen met de onderhandelingskalender. "Het democratisch proces moet zijn beslag kennen", zei de minister-president over de behandeling van het dossier in het Waals parlement.

Hij is zich er naar eigen zeggen van bewust dat zijn njet tegen de deadline de Europees-Canadese top van 27 oktober in het water dreigt te doen vallen en zelfs tot een crisis kan leiden. Maar, zegt Magnette, er is tijd nodig om een oplossing te vinden.

Duidelijkheid

Om 19.30 uur kwam de commissie Europese aangelegenheden van het Waals parlement in spoedzitting bijeen om zich opnieuw over CETA te buigen. Parlementsvoorzitter André Antoine wilde duidelijkheid van minister-president Paul Magnette over de stand van zaken.

België was vandaag op de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Handel het enige land dat CETA niet kon onderschrijven.

Kostenplaatje

Nog voor de commissievergadering van start ging, liet cdH weten dat in de huidige context CETA nog altijd tekortschiet. "Na acht jaar van ondoorzichtigheid bij de onderhandelingen over een handelsakkoord, volstaan enkele dagen niet om het geweer van schouder te veranderen", zegt fractieleider Dimitri Fourny. Hij is nog altijd bezorgd om de mogelijkheden die overheden zullen hebben om te reguleren. Een doorn in zijn oog is de zogenaamde negatieve lijst - waarbij alles wat niet expliciet van het akkoord uitgesloten is, automatisch meegenomen wordt in het toepassingsgebied.

Ook problematisch volgens Fourny is het uitblijven van duidelijkheid over het kostenplaatje voor kmo's om toegang te krijgen tot de rechtbank waar handelsgeschillen worden beslecht en de concurrentie tussen de Waalse landbouwers en de Canadese.

Eerder vandaag waarschuwde premier Michel dat de positie van België binnen Europa verzwakt zou kunnen worden als de Waalse regering het been stijf houdt.

Voor Michel is het vinden van een oplossing een prioriteit. Maar of dat zal lukken, durft de premier niet te zeggen. "We zullen zien, ik ben niet in de plaats van Paul Magnette", zei Michel in Het Journaal op Eén.

De premier sprak van een "zware verantwoordelijkheid". "In andere debatten op Europees niveau, bijvoorbeeld inzake sociale dumping, zou onze positie verzwakt kunnen worden als we niet in staat zijn een positieve rol te spelen op Europees niveau", aldus de premier. "Ik ben mij bewust van de ernst van de situatie, ik doe alles met de minister van Buitenlandse Zaken (Reynders) om een oplossing te vinden."

Vlaanderen zet licht op groen

In het Vlaams Parlement hebben de meerderheidspartijen het verdrag wel aanvaard. De tekst is vandaag goedgekeurd in de commissie Buitenland en wordt morgen bij hoogdringendheid gestemd in de plenaire vergadering. Oppositiepartijen sp.a en Groen stemden tegen.

De stemming heeft vooral een symbolische waarde. De Vlaamse regering keurde het CETA immers al op 16 september goed. Maar nu het Waals Parlement en het parlement van de Franse Gemeenschap de goedkeuring van het verdrag tegenhouden, vonden de Vlaamse meerderheidspartijen het belangrijk "om een signaal te geven dat er ook binnen het Vlaams Parlement een draagvlak is" voor CETA. Ze willen dat signaal nog geven voor vrijdag, wanneer er op de Europese top over het CETA gesproken wordt.

Hoofdindiener van de resolutie Karl Vanlouwe (N-VA) zei dat het verdrag niets dan voordelen biedt. Het akkoord zou de handel met Canada voor de hele EU met 23 procent doen stijgen. "Hoe kan men hier nu tegen zijn?" Het Waalse verzet omschreef hij als "conservatief, maar dan in de negatieve zin". "De argumenten tegen het CETA snijden geen hout. Het verdrag zal zorgen voor jobs, economische groei en welvaart."

"Ik hoop dat u gezien hebt dat alle mutualiteiten tegen zijn, dat 11.11.11, de Bond Beter Leefmilieu en Test-Aankoop tegen zijn", repliceerde Wouter Van Besien (Groen). "U doet trouwens alsof we geen handel meer met Canada willen drijven en alsof alle handel met Canada op de helling komt te staan. Dat is niet waar. We willen dat er verder gewerkt wordt aan een verdrag waarin de bezorgdheden worden meegenomen. Bovendien zou u respect moeten hebben voor de autonomie van Wallonië. Wat voor nationalisten zijn jullie eigenlijk?"

De meerderheidspartijen menen dat het Waalse verzet te verklaren valt door het succes van de extreem-linkse PVDA in de pelingen. "De verlinksing van de maatschappij in Wallonië heeft de druk op de PS opgevoerd", zei Rik Daems (Open Vld). "Het is toch verbazingwekkend dat mensen als Hollande, Renzi en Tsipras achter het verdrag staan en Wallonië niet. Ik stel gewoon vast dat er verschillende interpretaties bestaan binnen de brede socialistische beweging, die ik toch goed ken."

Nog voor het initiatief van de meerderheid had sp.a-parlementslid Tine Soens een resolutievoorstel ingediend met de vraag om het CETA niet goed te keuren. "Er is niet maar één manier om aan handel te doen. Het handelsbeleid moet ten dienste staan van onze welvaartsstaat en van ons welzijn en ons milieu. Niet omgekeerd", zei Soens. Haar voorstel werd echter door de meerderheid weggestemd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234