Maandag 30/11/2020

Openbare omroep

Paul Lembrechts is nieuwe VRT-CEO

Paul Lembrechts.Beeld Jonas Hamers

Paul Lembrechts is de nieuwe CEO van de VRT. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft Lembrechts "tonnen ervaring, de juiste managementcapaciteiten en is het iemand die open staat voor verandering". Dat Lembrechts op voorhand een N-VA-etiket kreeg opgeplakt, wordt betreurd. "De politieke kleur heeft niet meegespeeld", benadrukt ook mediaminister Sven Gatz.

Lembrechts, die dit jaar 59 jaar wordt, heeft er een rijk bancair verleden op zitten. Toch deed niks vermoeden dat hij in de financiële wereld zou belanden. Lembrechts promoveerde immers in 1982 tot dierenarts, na zijn studie aan de Universiteit Gent. Hij heeft echter ook een verleden bij de openbare omroep. Begin jaren 80 was hij bij de toenmalige BRT 2 omroep Antwerpen presentator van 'Big band Bis' en 'Piekuur'. Later schreef hij onder meer het scenario voor de BRT-reeks 'Voor boer en tuinder'.

Lembrechts wordt omschreven als "een correct zakenman, en een goede manager". Zijn verleden bij de BKCP Bank maakt hem tot een "menselijke bankier", zegt iemand uit de financiële wereld die Lembrechts van daar kent. "Een bank op mensenmaat, en dat past wel bij hem. Hij komt met een zeer natuurlijke flair en gemak onder de mensen." Een harde werker, die geniet van de mooie dingen in het leven. Beetje bourgondiër, zegt iemand. Een man ook die het financiële wereldje met graagte doorprikte. Op een Rotary-meeting eind 2011 stelt iemand hem de vraag of bankieren nog plezierig is. Het ontnuchterende antwoord: "Neen. Bancaire producten zijn opgelegd, er is een gedwongen consumptie."

Lembrechts werd gekozen uit een tiental kandidaten van wie er in de laatste rechte lijn nog drie over bleven. Dat er zo veel kandidaten waren, bewijst volgens mediaminister Gatz alvast dat de Reyerslaan nog steeds een bepaalde "aantrekkingskracht uitoefent op 'Flanders' finest'".

Lees ook

Het portret van Paul Lembrechts dat gisteren in De Morgen verscheen. (+)

"Fan van de VRT"

Volgens minister Gatz zijn er drie redenen voor de keuze voor Lembrechts, zo zei hij tijdens de persconferentie. "Hij heeft een grote leidinggevende ervaring. Het is iemand die goed met een stakeholderschap kan omgaan. Dat is nodig, want de VRT is zo'n beetje als de nationale voetbalploeg. Iedereen heeft een mening over de beste opstelling en dat is geen makkelijke context om in te werken. Tot slot is het iemand met een visie op korte en op lange termijn voor een sector in verandering."

Minister Hilde Crevits (CD&V) zag nog een vierde belangrijke reden. "Hij heeft zich ook geuit als fan van de VRT, zowel wat kijken als wat luisteren betreft."

Dat is ook een van de motivaties die Vlaams minister-president Geert-Bourgeois (N-VA) naar voor schuift. Volgens hem is Lembrechts iemand die goed met mensen kan omgaan en naar hen luistert. "Hij zal niet halsoverkop beslissingen nemen", zei Bourgeois. Hij benadrukte nog dat Lembrechts niet door zijn partij naar voor is geschoven, zoals eerder werd gesuggereerd. "We zijn daar op geen enkele manier mee bezig geweest. Ik vind het jammer dat men mensen zo in een vakje probeert te duwen. Hier is niemand gepiloteerd, dat zou trouwens ook niet hebben gewerkt."

Dat hij geen ervaring heeft met het leiden van een mediabedrijf, is volgens Bourgeois geen onoverkomelijk probleem. "Het gaat om iemand met een modern leiderschap, iemand die weet om te gaan met verandering en die zal kunnen omgaan met het complexe stakeholderschap van de VRT."

Beeld Wouter Van Vooren

Mediaminister Sven Gatz bedankte ook uittredend CEO Leo Hellemans, die eind deze maand met pensioen gaat. "Samen hebben we een sterke beheersovereenkomst op poten kunnen zetten. Een belangrijke eerste stap richting nieuwe toekomst voor de openbare omroep."

Besparingsronde

Lembrechts krijgt nu de moeilijke taak om de openbare omroep door een nieuwe besparingsronde te loodsen en de VRT verder om te vormen tot een goedkopere en efficiëntere omroep. De komende maanden moet hij met de raad van bestuur en de vakbonden alvast rond de tafel zitten om een veelbesproken 'transformatieplan' uit te werken.

Dat er vooraf verschillende perslekken zijn geweest, ligt op de maag van verschillende Vlaamse ministers. Minister-president Bourgeois liet eerder al verstaan dat hij zich stoorde aan de 'name dropping' in de selectieprocedure. Hij herhaalde die klacht op de persconferentie. "Ik gun elk mediabedrijf zijn scoop. Maar het gaat altijd om mensen, mensen die in een werkrelatie zitten. En als hun naam dan zo genoemd wordt, kan dat leiden tot persoonlijke schade."

Dat Lembrechts bovendien een N-VA-etiket kreeg opgekleefd, zit de Vlaamse ministers ook dwars. "Het is zo jammer dat men mensen in een vakje duwt. Van de drie laatste kandidaten was er geen enkele die ik politiek kon duiden. Daar zijn we ook echt niet mee bezig geweest. De procedure is objectief verlopen. Er is ook niemand gepiloteerd. Dat zou trouwens niet gewerkt hebben", aldus Bourgeois.

Ook mediaminister Gatz benadrukt dat de politieke kleur of achtergrond niet heeft meegespeeld. Hij was vooral blij dat er niet alleen veel, maar ook veel goede kandidaten waren.

Zoals de traditie het wil zal de nieuwe VRT-baas later op de dag (om 14 uur) voorgesteld worden op de Reyerslaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234