Woensdag 25/05/2022

Interview

Paul De Grauwe: "Webwinkels vernietigen 28.000 jobs? Onzin"

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Webwinkels kosten ons land 28.000 jobs, stelt ING in een studie. Klopt niet, zegt econoom Paul De Grauwe. "Die cijfers zijn gebaseerd op een onvolledige analyse. Netto komen er jobs bij."

DOMINIQUE SOENENS

Het is een wetmatigheid. Laat de woorden e-commerce of robots vallen en je komt uit bij doemberichten over jobs die verloren gaan. Een studie van ING bevestigde dat gisteren nog maar eens: e-commerce doet 28.000 jobs verloren gaan in ons land, zo berekende de bank. Webwinkels doen de komende tien jaar om en bij 53.000 jobs verdwijnen in de klassieke winkels en supermarkten, maar internethandel creëert tegelijk ook 25.000 nieuwe jobs, zo becijferde Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. Nettoverlies: 28.000 jobs.

Indrukwekkend en ook een tikkeltje beangstigend, maar kloppen die cijfers ook? Nee, zegt Paul De Grauwe, econoom en professor aan de London School of Economics. Hij maakt brandhout van die berekening.

undefined

Paul De Grauwe. Beeld Tim Dirven
Paul De Grauwe.Beeld Tim Dirven

Wat is er volgens u fout met de studie van ING?
De Grauwe: "Het is een onvolledige analyse. Waar die studie geen rekening mee houdt, is dat technologische vooruitgang zorgt voor een productiviteitsgroei. Die heeft tot gevolg dat de koopkracht van de bevolking vergroot, doordat producten goedkoper worden. Ze hebben meer ruimte om andere dingen te kopen, waardoor er nieuwe jobs worden gecreëerd. Wat er dus aan schort, is dat ze geen rekening houdt met het totaalplaatje van de arbeidsmarkt. Ze isoleren zaken die je niet mag en kunt isoleren."

Er zit ook een verborgen agenda achter de studie, denkt u.
"Ja. Al weet ik niet of die wel zo verborgen is. Bedoeling is de regering onder druk te zetten om de arbeidsmarkt flexibeler te maken, zodat e-commerce hier meer voet aan de grond krijgt (nachtwerk is in ons land nog altijd verboden, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland, DSO). Daar kan ik nog begrip voor opbrengen, het is een zeer bekende verzuchting. Maar het relativeert die studie natuurlijk wel een beetje."

Dit soort conclusies duikt wel vaker op als het over technologische vooruitgang gaat.
"Ja, dat is heel opmerkelijk. Bij de technologische vooruitgang in de landbouw zag je het ook. Terwijl de jobs gewoon elders werden gecreëerd. Precies dezelfde discussie zie je bij robots. Het komt altijd weer terug. Het is een angst die heel erg leeft, maar onterecht. Natuurlijk verdwijnen er jobs, dat staat als een paal boven water, maar netto komen er meer bij."

Kunt u daar een cijfer op kleven?
"Nee, dat is net de moeilijkheid. Je kunt niet precies de vinger leggen op waar die jobs erbij komen en hoeveel dat er precies zullen zijn. Dat moet nog duidelijk worden. Dat maakt het net zo moeilijk om dit soort studies te maken. De Europese Commissie heeft eens berekend dat een koopkrachttoename van 1,7 procent zou kunnen resulteren in 50.000 jobs. Maar dat is een heel ruwe berekening. Je zou een heel model moeten uitzetten om een goede berekening te maken."

Leidt de technologische vooruitgang niet onvermijdelijk tot een punt waarop alleen nog een kleine groep mensen voldoende koopkracht heeft?
"Nee. Dat wordt intussen al tweehonderd jaar voorspeld. En het is nog nooit bewaarheid geworden. Er verschuiven jobs van de ene sector naar de andere. Ik ben daar optimistisch over. We moeten stoppen met zwartkijken als het over technologische vooruitgang en nettojobcreatie gaat."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234