Zondag 31/05/2020

Paul De Grauwe kandidaat voor ECB

België heeft VLD-senator en KUL-professor Paul De Grauwe voorgedragen voor het ondervoorzitterschap van de Europese Centrale Bank, de eerste vacature bij de bank in Frankfurt sinds de invoering van de euro.

België ambieert topfunctie in Frankfurt

Brussel

Johan Corthouts

Op 31 mei zal de Fransman Christian Noyer het eerste directielid van de ECB zijn die Frankfurt weer inruilt voor zijn vaderland. Toen de ECB in 1998 werd opgericht, spraken de lidstaten af dat de directieleden om de beurt zouden worden vervangen om een zekere stabiliteit van het beleid te garanderen. Vice-voorzitter Noyer is het eerst aan de beurt, in 2003 gevolgd door de Fin Sirkka Hamalainen en kort daarna door voorzitter Wim Duisenberg.

Wie Duisenberg opvolgt, staat al vier jaar vast. Dat wordt, als alles goed gaat, de Fransman Jean-Claude Trichet. Maar over de opvolging van Noyer en Hamalainen is bijna niets geregeld. Het enige wat in 1998 werd overeengekomen, was dat vrijgekomen zetels in het zes mensen tellende directiecomité bij voorkeur zouden worden ingenomen door landen die nu niet vertegenwoordigd zijn in de ECB-top. Aan dat criterium beantwoorden nu zes landen: Ierland, Luxemburg, Portugal, Griekenland, Oostenrijk en België.

Een maand geleden liet minister van Financiën Didier Reynders (PRL) weten dat België een functie in het directiecomité ambieert. Maar hij hield in het midden of ons land de functie van Noyer dan wel die van Hamalainen viseerde. Evenmin was duidelijk wie naar voor zou worden geschoven. Nadat gouverneur van de Nationale Bank Guy Quaden had bekendgemaakt geen interesse te hebben voor een overstap naar Frankfurt, werd de afgelopen weken druk gespeculeerd over de mogelijke kandidaturen van onder meer Luc Coene, hoofd van de kanselarij van de eerste minister, en de NBB-directeurs Peter Praet, Marcia De Wachter en Jan Smets.

Minder voor de hand liggend is de kandidatuur van Paul De Grauwe. De Leuvense economist en VLD-senator heeft geen ervaring als centraal bankier, een functie die als pluspunt wordt gezien voor een betrekking bij de Europese Centrale Bank. Volgens minister van Financiën Didier Reynders (PRL) mag dat echter geen handicap zijn. De professor is een gereputeerde macro-economist met tal van publicaties over monetaire thema's, inflatie en wisselkoersen.

De Leuvense econoom staat bekend voor zijn scherpe analyses over de muntunie. De hele Maastricht-aanpak met de strenge besparingen voor de euro vond hij verkeerd. Ook toonde hij zich tegenstander van het stabiliteitspact dat voor blijvende begrotingsdiscipline in de eurozone moet zorgen.

Als landen de budgettaire normen niet naleven, dan kan men ze best hun stemrecht in de ECB afnemen. Als de leiding van de ECB er niet in slaagt om voor prijsstabiliteit te zorgen, dan moet die worden afgezet, zijn twee controversiële stellingen van De Grauwe.

Reynders maakte gisteren op de Europese ministerraad Financiën in Brussel bekend dat De Grauwe kandidaat is voor de opvolging van Noyer. De Leuvense professor zal het moeten opnemen tegen de Griekse bankier Loukas Papademos. De gouverneur van de Griekse centrale bank slaagde erin om Griekenland vorig jaar in de muntunie binnen te loodsen. Die krachttoer heeft hem veel prestige opgeleverd, want Athene was in 1998 niet door het ingangsexamen van de euro geraakt. Pas vorig jaar traden de Grieken toe tot de muntunie.

In de Griekse pers wordt Papademos al enkele weken als de topfavoriet voor het ondervoorzitterschap van de ECB naar voren geschoven. De kwaliteitskrant Kathimerini schreef zelfs dat de naam van de Griek in menig Europese hoofdstad over de tong gaat.

Ook op de financiële markten heeft de Griekse gouverneur een streep voor. "Het ziet ernaaruit dat we Papademos krijgen", zegt Sue Marsh, een analiste bij economisch consultancybureau McCarthy, Crisanti & Maffei in Londen.

Papademos en De Grauwe zijn geen onbekenden voor elkaar. In 1990 schreven ze samen een werk over het Europees monetair systeem. Wie de eerste vacature in het directiecomité van de ECB sinds de lancering van de euro in 1999 mag invullen, kan eind volgende week al duidelijk worden. Dan vergaderen de Europese staats- en regeringsleiders in Barcelona.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234