Maandag 30/11/2020

Patroonheilige van de leprapatiënten

Paus Benedictus XVI loofde Damiaan tijdens zijn homilie in de drie landstalen. In goed Nederlands prees hij zijn missiewerk dat culmineerde in een ‘hoogtepunt van naastenliefde’.

Om het bijzondere moment mee te maken waren naar schatting 2.500 landgenoten afgezakt naar Rome, met het koningspaar, de premier en de CD&V- en cdH-excellenties uit de federale regering op kop van de Belgische delegatie. Koning Albert en koningin Paola waren zaterdag al kort ontvangen door de paus. Ze wisselden geschenken uit.Het langverwachte moment - Damiaan is 120 jaar dood en werd 14 jaar geleden zalig verklaard - vond uiteindelijk niet plaats op het Sint-Pietersplein, zoals gepland. De organisatoren namen het zekere voor het onzekere, en verhuisden de plechtigheid naar de Sint-Pietersbasiliek uit schrik voor een wolkbreuk. Dat was wel een flinke streep door de rekening van de duizenden gelovigen die waren toegestroomd op het Sint-Pietersplein, die zo de mis niet goed konden volgen (zie reportage). De regen bleef trouwens uit, de Italiaanse herfstzon brandde op het Sint-Pietersplein.

In de ‘Catalogus van de Heiligen’

Hoe dan ook is pater Damiaan voortaan Sint-Damiaan. De klassieke Latijnse mis werd geleid door paus Benedictus XVI en begeleid door 50 concelebranten, onder wie kardinaal Godfried Daneels. De viering duurde ruim twee uur, maar de heiligverklaring van Damiaan en vier anderen volgde al na zo’n veertig minuten.Vrij snel nadat de prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, Angelo Amato, een korte biografie had geschetst van de vijf kandidaat-heiligen volgde de heiligverklaring door Benedictus XVI. Met het uitspreken van de klassieke canonisatieformule in het Latijn werd Damiaan opgenomen in de ‘Catalogus van de Heiligen’.Daarna werden relieken aangedragen van de vijf nieuwe heiligen. Van Damiaan is dat een haarlok, een geschenk voor de paus, en een voetbeentje, dat meegegeven wordt aan bisschop Larry Silva van Honolulu. De schrijn uit exotisch hout werd gemaakt door de leerlingen houtbewerking van de Damiaanschool in Aarschot en werd aangedragen door Audry Toguchi, die naar eigen zeggen van kanker genas door tot Damiaan te bidden.Paus Benedictus kwam in zijn homilie in de drie landstalen terug op de pater. In behoorlijk Nederlands sprak hij over de man die “op zijn 23ste zijn geboorteland Vlaanderen (sic!) achterliet om het evangelie te verkondigen aan de andere kant van de wereld, op de Hawaï-eilanden. Zijn missie zal een hoogtepunt vinden in de naastenliefde”, ging Benedictus voort. “Niet zonder vrees en weerzin heeft hij ervoor gekozen om naar het eiland Molokaï te gaan en zich ten dienste te stellen van de melaatsen die zich daar bevonden, door iedereen verlaten. Zo stelt hij zich bloot aan hun ziekte. De dienaar van het Woord is een lijdende dienaar geworden, melaats met de melaatsen, gedurende de laatste vier jaar van zijn leven.” In het Frans zei de paus dat “naastenliefde leidt tot eenheid”, waarschijnlijk een verwijzing naar de communautaire spanningen in België. Benedictus besloot met de woorden dat de vijf heiligen een voorbeeld zijn waaraan iedereen zich kan spiegelen.Na de mis betrad paus Benedictus het Sint-Pietersplein om de gelovigen toe te spreken. Hij begroette en zegende de pelgrims die naar Rome waren gekomen voor de heiligverklaring. Hij sprak - weer in het Nederlands - de hoop uit dat “op voorspraak van Onze Lieve Vrouw en de apostel van de melaatsen de wereld voorgoed bevrijd zal worden van de melaatsheid, en dat we ontvankelijk worden voor de liefde van God”.

Viering op Pater Damiaanplein

Niet alleen in Rome, ook in ons land werd de heiligverklaring gevierd. In Tremelo bleef het rustig omdat het gemeentebestuur en de familieleden van Jozef De Veuster in Rome waren, in Leuven was er wel aandacht voor de gebeurtenissen in Vaticaanstad. Pater Damiaan trad namelijk in 1859 in bij de congregatie van de Heilige Harten (de Picpussen) in Leuven. Hij werd later begraven in de kapel van de kerk van de congregatie.Zowat 300 gelovigen volgden de heiligverklaring op een groot scherm in de kerk aan het Pater Damiaanplein in het centrum van Leuven. De gelovigen namen eerst deel aan de eucharistieviering en brachten nadien een bezoek aan de crypte waar Damiaan ligt begraven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234