Woensdag 26/01/2022

Patrick Sercu weer coach in Open des Nations

PARIJS.

EIGEN BERICHTGEVING

Op de wereldkampioenschappen in Bordeaux waren de Fransen quasi outstanding. Ze eisten het gros van de medailles voor zich op (zes wereldtitels) en enkelen onder hen (Florian Rousseau en Philippe Ermenault) krijgen nu de kans die te verzilveren in het Palais Omnisport in Parijs-Bercy. Van vanavond tot maandag staat daar de Open des Nations geprogrammeerd, de meest prestigieuze baanmeeting van het hele pisteseizoen. De Open des Nations, een organisatie van de Société du Tour de France, biedt een prijzenpot van 1 miljoen Franse frank (6 miljoen in onze munt) en zet de beste baanrenners tegenover elkaar. Een pleiade aan wereldkampioenen is dit weekend in de Parijse sporttempel aan het werk. Onder hen één Belg, Matthew Gilmore. In Bordeaux veroverde de gewezen Australiër met Etienne De Wilde de regenboogtrui in de puntenkoers. Gilmore is met Berzin, Kiksis, Buran, Risi, Betschart, Markov en Hayles ondergebracht in de Europese ploeg die gecoacht wordt door Patrick Sercu. Voor een Belgische ploeg is al enkele jaren geen plaats meer in deze landencompetitie. "Voor dit soort werk hebben we ook geen renners meer", weet Patrick Sercu. "In ploegkoers en puntenkoers spelen we nog mee, maar in de specifieke baannummers als snelheid, 1 kilometer en achtervolging heeft België voorlopig weinig te bieden. Vroeger reed zowat iedereen op de baan en zag je renners in meerdere disciplines uitkomen. In het moderne wielrennen is de piste specialistenwerk geworden. Voor specifieke baannummers ontbreekt het België momenteel aan specialisten. Daarvoor kunnen wij er alleen op rekenen dat straks nog eens een witte merel opstaat."

Patrick Sercu spaarde deze week, bij de voorstelling van het Gentse baanseizoen, zijn kritiek niet aan het adres van de Belgische Wielrijdersbond. "De bond biedt te weinig financiële en logistieke steun aan de baansport", benadrukte de zesdaagsekeizer. "Bovendien is er te weinig opvolging."

Vanuit de Wielrijdersbond werd onmiddellijk gereageerd en via een resem argumenten probeerde men het tegendeel te bewijzen. "De baansport is niet het stiefkind", stelt men in het glazen huis aan de Globelaan in Vorst. "Er worden veel en grote inspanningen geleverd om de baansport te promoten en weer op niveau te krijgen."

Patrick Sercu blijft bij zijn standpunt dat er vanuit de Wielrijdersbond te weinig wordt gedaan voor het Belgische baanwielrennen, maar is zich anderzijds wel bewust van de moeilijkheden waarmee men te kampen heeft. Volgende week worden wellicht de plooien gladgestreken. Bondsvoorzitter Laurent De Backer en Patrick Sercu gaan dan rond de tafel zitten om de problematiek te bespreken.

Ondertussen concentreert hij zich op zijn werk als coach van de Europese ploeg in Parijs-Bercy. "Veeleer toevallig ben ik daar ingerold", zegt Sercu. "Vorig jaar meldde ik Jean-Marie Leblanc dat ik het spijtig vond dat betere baanrenners als Risi, Betschart, Gilmore, enz... door de landenformule geen kans kregen present te zijn in de Open des Nations. 'Waarom geen Europese ploeg aan het werk zetten', stelde ik voor. De tourdirecteur ging onmiddellijk akkoord, op voorwaarde dat ik ze zou coachen. Voor mij geen probleem."

Daarmee leidt Patrick Sercu opnieuw een team in de Open des Nations. Tot voor enkele jaren vervulde hij die taak voor de Belgische ploeg. Maar aangezien Sercu sinds drie jaar geen nationaal baancoach meer is (hij nam zelf ontslag) en België niet meer uitgenodigd werd voor deze belangrijke baanmeeting, hoefde hij zich daarvoor niet naar Parijs te verplaatsen. Toch bleef Sercu nooit weg uit de Open des Nations, zij het dan met andere bedoelingen. Als wedstrijdleider in meerdere zesdaagsen is deze landencompetitie immers een ideale gelegenheid om met renners in contact te treden voor het zesdaagsecircuit. (TL)

Deelnemende landen: Duitsland (met o.m. wereldkampioen keirin Fiedler), Australië, Denemarken, Spanje (met o.m. wereldkampioen puntenkoers Llanares), Frankrijk (met o.m. de wereldkampioenen snelheid Rousseau en achtervolging Ermenault), Frankrijk (beloften), Italië, Europese selectie (met o.m. wereldkampioen ploegkoers Gilmore). Disciplines: snelheid individueel, snelheid per ploeg, achtervolging individueel, achtervolging per ploeg, puntenkoers, afvalling, koers achter derny's, snelste baanronde met vliegende start.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234