Dinsdag 23/07/2019

Patrick Orlans: uitzonderlijk getalenteerde feestpreses

Patrick Orlans (54), zoon van oud-international Richard Orlans, schopte het als speler niet verder dan de vierde klasse met Sint-Lievens-Houtem, maar maakte als manager snel naam. Na vijf jaar in het bestuur van RC Hernis Gent trok hij naar Eendracht Aalst, waar hij negen jaar zou blijven. De jonge Orlans bleek een creatieve kijk op voetbal te hebben en lokte de gewone supporters én de grote sponsors naar het stadion. Zijn geheim: een verzorgde ontvangst en uitgekiende randanimatie. Een muzikaal optreden in de rust, een galadiner in Wieze voor de sponsors, een champagnebar na de match: Orlans kwam er als eerste mee aanzetten in het Belgisch voetbal.

Orlans had een neus voor zaakjes. Hij slaagde er geregeld in om sponsors weg te pikken bij de buren uit Gent en de Denderstreek. Wie er in die dagen bij wilde horen als voetbalsponsor, moest in Aalst zijn. En toch was niet alles wat Orlans deed een succes. Als algemeen manager nam hij ook het sportieve op zich, maar dat ging zijn petje te boven. Orlans noemde zich graag de opvolger van Michel Verschueren, maar hij nam te veel risico bij zijn transfers en de financiële put die hij mede veroorzaakte, zorgde er jaren later voor dat Aalst naar derde klasse degradeerde.

Orlans werkte toen al voor Lokeren. Preses Lambrecht heeft er nooit spijt van gehad. Orlans bleek opnieuw een uitzonderlijk getalenteerde feestpreses. Zelfs dit seizoen, in volle degradatiestrijd, werd er na elke thuismatch gefuifd alsof er net Europees voetbal was behaald. De ‘place to be’ was een feestzaal voor 800 sponsors, die de club grotendeels financierde met de winst die Orlans de voorbije jaren genereerde. Zijn succesformule was dezelfde als in Aalst: voetbal, populaire Vlaamse muziek en lekker eten.

Of Garry Hagger en Vanessa Chinitor ook vaste klanten worden in Brugge, wilde Orlans niet zeggen. “Maar ik kom niet om de asbakken leeg te maken”, zei hij. “Als ik in eerste instantie kan zorgen voor een budgetverhoging van 10 procent, dan is de start niet mislukt. Maar daar hoeft het niet te stoppen. Ik zou hier graag kampioen worden. Ik ga me niet bemoeien met het sportieve, maar wil een steun in de rug geven. Eén miljoen euro budget meer of minder scheelt een slok op een borrel wanneer je Luc Devroe om boodschappen stuurt.” (BA)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden