Maandag 06/07/2020

Patrick Dempsey

Ik ga wel uitkijken welke film ik hierna ga doen, want anders dreigt de typecasting

@9 PROFIEL identikit:Wie? Acteur, geroemd om zijn good looks en vooral bekend als Doctor Shepherd uit de populaire tv-serie Grey's Anatomy. Aan die serie hield hij de bijnaam Doctor McDreamy over

In het nieuws? Te bewonderen in Made of Honour, een romantische komedie met Michelle Monaghan

'Made of Honour' zorgde voor een soort exorcisme

Hoewel Patrick Dempsey circusschool had gevolgd en nog steeds als geen ander kan jongleren, draafde hij als jong filmtalent al op in films, een periode waar hij met gemengde gevoelens op terugblikt, net als op zijn imago als womanizer in en buiten de film.

door Nico Krols

Dempsey (42) huwde op zijn 21ste met de 48 jaar oude Rocky Parker en werd zo de stiefvader van haar zoon Corey, die een jaar ouder was dan hijzelf. Hoewel hij intussen gescheiden is, hertrouwd en vader van drie jonge kinderen bij zijn nieuwe vrouw, bleef Corey zijn beste vriend. Dempsey is een sportfanaat, heeft een raceteam en is een fervent fietser.

"Een Belg", zegt Dempsey. "Dan ken jij zeker Tom Boonen? Die heb ik vorig jaar in de Tour de France geregeld ontmoet. Toffe gast." We ontmoeten Dempsey in zijn Amsterdamse hotelkamer net voor de recentste Boonenheisa. "Na dit interview wil ik trouwens zelf wat gaan fietsen. Na twee weken interviews geven over heel Europa ben ik daar wel aan toe en Amsterdam is een prima fietsstad."

Dempsey steekt niet onder stoelen of banken dat hij in het verleden niet het gelukkigste parcours heeft afgelegd en voelde zich gezegend met zijn rol in Grey's Anatomy na een lange, hardnekkige dip in zijn carrière tijdens de jaren negentig.

"De serie gaf mijn carrière weer zuurstof. En Made of Honour brengt me weer op een ander pad. Ik beschouwde de film als een leerzame workshop, want er kwam veel improvisatie aan te pas. Eerlijk gezegd interesseerde de trip naar Schotland, waar het laatste deel van de film zich afspeelt, me ook uitermate, ook al hebben we daar maar een paar dagen gedraaid. Bovendien wilde ik wel werken met de Britse regisseur Paul Weiland, van wie Sixty Six me erg beviel. Ik wilde de film een Europese gevoeligheid meegeven en daar kon hij voor zorgen. We wisten wel dat de film zou vergeleken worden met My Best Friend's Wedding en Sweet Home Alabama, daar was geen ontkomen aan. Maar wij hebben voor het mannelijke standpunt gekozen. Onze ambitie reikte niet verder dan goed entertainment brengen, een anderhalf uur durende vlucht voor de kijker, dat is al een heel karwei op zich. Romcoms zijn geen makkelijk genre, weet je. De timing en het ritme moeten juist zitten, en vooral daarom hebben we enorm geïmproviseerd en veel takes hernomen."

De studio bleef het project van Made of Honour opnieuw en opnieuw aan Dempsey presenteren omdat ze hem en niemand anders de geknipte man voor de rol vonden, die van een veertigjarige rokkenjager die eindelijk beseft dat het zo niet verder kan. Typisch? "Ik ga wel uitkijken welke film ik hierna ga doen, want anders dreigt de typecasting en blijft dat imago me achtervolgen."

Made of Honour begint met sequenties over het koppel in de jaren dat ze nog op de unief zitten. Niet naar Dempseys zin. "Mocht ik de film zelf gemaakt hebben, zou ik het begin helemaal anders gedaan hebben. Ik haatte het om mezelf als jonge gast te spelen, ook al moet ik toegeven dat het in de film wel werkt. Ik wilde niet naar mezelf kijken op die leeftijd. Ik heb hard gewerkt om die periode uit mijn leven achter de rug te krijgen. Het deed me denken aan mijn vroegere films en alle daarmee gepaard gaande slechte herinneringen. Nu kan ik van de job genieten. Het is allemaal makkelijker en ik laat me niet meer opnaaien door de hele omgeving. Ik weet nu wat echt en gemeend is en wat niet. Ik was te jong om te begrijpen wat er werkelijk rond mij gebeurde. Ik had niet door dat beroemdheid maar een lege doos is. Roem is abstract. Uiteindelijk ga je alleen naar huis en is er no fame in the room. Ik kom erop uit dat mijn vrouw en kinderen het belangrijkste in mijn leven zijn. In die zin is Made of Honour me wel degelijk helemaal op het lijf geschreven en zorgde de film voor een soort exorcisme dat de demonen uit het verleden heeft helpen te verdwijnen."

Dempsey had met Made of Honour de toevallige eer de zoon van de onlangs overleden acteur-regisseur Sydney Pollack in diens laatste film te spelen. "Hij is een kraan, hé. We hebben er lang over gedaan om uit te vissen of zijn personage goed of slecht zou zijn. We hebben één belangrijke scène gedraaid en gekeerd tot ze juist zat. Dat was belangrijk, want mijn rol als zoon is sterk door de vader beïnvloed. Toen we eenmaal op de set stonden, was het heerlijk om met hem zo'n ingrijpende scène te spelen. Het sterke was dat de studio ons in bijna alle scènes liet doen. Ze wisten dat onze film zou vergeleken worden met My Best Friend's Wedding. Voor hen was dat geen reden om de film niet te maken, maar integendeel, om ons vrij te laten. Dat is ook wel beangstigend, maar het is net dat beetje angst dat je vooruit drijft. Never lose the fear! (lacht)"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234