Dinsdag 19/01/2021

'Patiënten moeten gesprek met arts kunnen opnemen'

Het moet voor patiënten makkelijker worden om gesprekken met hun dokter op te nemen. Dat vindt de Nederlandse Artsenfederatie. Ook bij ons staan artsen open voor de vraag van patiënten.

Een man komt bij de dokter. Die legt hem uit wat zijn diagnose is en wat de behandeling zal zijn. De man stapt buiten en heeft in het beste geval een derde van de informatie onthouden. Door de emoties of spanning van het moment, of door de moeilijke termen die hij over zich heen kreeg.

Zo gaat het vaak. En daarom willen sommige patiënten graag het gesprek met de dokter opnemen met hun smartphone. In Nederland krijgen artsen die vraag zo vaak dat de Nederlandse Artsenfederatie nu een leidraad heeft ontwikkeld om dat opnemen in goede banen te leiden. Die roept artsen op om zelf over een opname te beginnen tegen de patiënt. Dat neemt het ongemakkelijke gevoel weg aan het begin van een gesprek.

In de leidraad staat ook dat een gesprek online gooien nooit mag zonder toestemming van de arts. Opnames mogen ook enkel informatie vastleggen, ze mag niet worden gebruikt om bijvoorbeeld in een vechtscheiding zijn gelijk te halen over bij wie het kind beter af is.

Bij ons is zo'n maatregel nog niet nodig, meent dokter Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. Zo'n vraag tot opname van het gesprek is bij ons uiterst zeldzaam. Dokter Moens: "In de artsenopleidingen is er ondertussen veel aandacht voor de manier waarop artsen in gesprek kunnen gaan met hun patiënt. Dat ze hen bijvoorbeeld niet moeten overdonderen met vakjargon, en rustig praten. En ze krijgen ook tips over hoe ze best slecht nieuws brengen. Wellicht is het aantal vragen daardoor bij ons laag."

Dat wordt ook bevestigd door huisartsenvereniging Domus Medica. Ook daar hebben ze geen weet van patiënten die een gesprek willen opnemen. Al wil dokter Moens van het BVAS wel benadrukken dat hij alle begrip heeft voor patiënten die dat wel zouden wensen. "Het kan misschien nuttig zijn om achteraf nog eens te kunnen bespreken met partner of kinderen."

Risico's

Maar een gesprek opnemen houdt risico's in voor de arts. Een patiënt zou de opname ook kunnen gebruiken in een rechtszaak tegen de dokter. En dus ziet dokter Moens opnames liever niet al te vaak gebeuren. "Het heeft sowieso een invloed op het gesprek en op de vertrouwensband tussen arts en patiënt", stelt hij. "Geneeskunde is geen exacte wetenschap. Het kan dus goed zijn dat een dokter nog niet helemaal zeker is dat hij op het juiste spoor zit. Misschien ontbreken er nog puzzelstukjes. Als het gesprek dan wordt opgenomen, zal de dokter zich vast wat afstandelijker opstellen. Hij zal zijn woorden veel meer wikken en wegen."

In de Nederlandse leidraad staat dan ook dat in plaats van het volledige gesprek op te nemen, de dokter ook kan voorstellen om op het einde een samenvatting in te spreken voor de patiënt. Iets waar ook dokter Moens zich wel in kan vinden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234