Maandag 19/04/2021

BegrafenissenCoronavirus

Patiënten met coronavirus blijven nog besmettelijk nadat ze overleden zijn

Het afscheid moet onder zeer strenge voorwaarden gebeuren. Beeld iStock
Het afscheid moet onder zeer strenge voorwaarden gebeuren.Beeld iStock

Met zeven nieuwe doden lijkt de coronacrisis in ons land voorlopig nog beheersbaar. Maar toch bereiden zowel de ziekenhuizen als de uitvaartsector zich voor op de komende piek. ‘Het is heel belangrijk dat iemand op een menswaardige manier afscheid kan nemen van zijn naasten.’

De beelden uit het zwaar getroffen Italië, waar met 3.405 sterfgevallen de dodentol ondertussen hoger is dan in het al zwaar getroffen China, doen het ergste vrezen. Patiënten moeten er moederziel alleen sterven, omdat familie die zelf in quarantaine zit hen niet mag bezoeken. In ons land zijn er gisteren zeven nieuwe doden gemeld, wat het totaal op 21 brengt.

Ook bij ons maken ziekenhuizen zich op om sereen om te gaan met mensen die overleden zijn door corona. Volgens het federaal onderzoekscentrum Sciensano is een patiënt ook kort na het overlijden nog besmettelijk, soms tot drie dagen later. Dat zorgt dus wel voor een aantal praktische problemen. De afgelopen dagen was er ook verwarring bij uitvaartcentra en begrafenisondernemers. Moet een ceremonie nu wel of niet worden toegelaten? En mag de familie de overledene groeten?

Op basis van wetenschappelijke informatie van Sciensano heeft Uitvaartunie Vlaanderen nu duidelijke richtlijnen opgesteld voor de uitvaartsector. Die gaan van het dragen van beschermende kledij en mondmasker voor wie het lichaam opbaart, tot 48 uur wachten voor dat verzorgd kan worden. “Als iemand weigert om het lichaam te verzorgen uit angst voor overdraagbaarheid van het coronavirus, dan zoeken we een andere manier om het aan de familie te tonen. Dat kan dan onder een laken, waarbij alleen het gezicht zichtbaar is”, zegt Thomas Heiremans, woordvoerder van Uitvaartunie Vlaanderen. “Zolang het lichaam maar niet wordt aangeraakt.”

Het belangrijkste is dat het afscheid in intieme kring kan blijven plaatsvinden, zodat er ruimte is voor het emotionele en het rouwproces in gang gezet kan worden. Heiremans: “Maar dat moet onder zeer strenge voorwaarden gebeuren. Zo mogen er maximaal twintig personen van de familie in de eerste lijn een uitvaartplechtigheid bijwonen. De aanwezigen moeten een afstand van anderhalve meter van elkaar bewaren. Knuffels, handen schudden en kussen kan niet.”

Tijdens een rouwbezoek mag de kist openblijven en kunnen de nabestaanden ook het lichaam groeten. Aanraken wordt afgeraden. Eventueel kan wel de hand worden aangeraakt, op voorwaarde dat het familielid de handen nadien goed wast.

Elk ziekenhuis een eigen beleid

Ook de ziekenhuizen bereiden zich voor op meer sterfgevallen door het coronavirus. Elk ziekenhuis heeft daarvoor een eigen beleid over bezoek van familie als een coronapatiënt op sterven ligt. “In uitzonderlijke gevallen laten wij wel bezoek toe, mits goede afspraken”, zegt Eva Van Braeckel, longarts in het UZGent. “Bij voorkeur wordt dat beperkt tot één of twee naasten. Maar we vinden het absoluut belangrijk dat iemand op een menswaardige manier afscheid kan nemen van zijn naasten en vice versa. Wanneer wij het gevoel hebben dat het met iemand achteruitgaat, zullen we de familieleden dan ook uitnodigen om te komen.”

Wanneer een patiënt al heel verzwakt is, kan ook palliatieve zorg worden opgestart, zegt dokter Van Braeckel. “Dat betekent dat we het lijden verminderen door medicatie te geven die het gevoel wegneemt van kortademigheid en verstikking, eventueel samen met pijnstillers. Dat is ook mogelijk in een thuissituatie of in een rust- of verzorgingstehuis.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234