Donderdag 26/11/2020

Overbelasting ziekenhuizen

‘Patiënt stierf omdat we geen machine meer hadden’

Beeld Wannes Nimmegeers

Peter Fontaine, algemeen directeur van de Brusselse Europa Ziekenhuizen, trekt aan de alarmbel. ‘Er is al een coronapatiënt overleden die we eigenlijk aan de hart-longmachine hadden moeten kunnen leggen.’

“We stevenen af op een ramp”, zegt Peter Fontaine. “Toen de eerste lockdown afgekondigd werd, vingen de Europa Ziekenhuizen 22 Covid-19-patiënten op. Dat aantal is in de daaropvolgende weken gestegen tot een maximum van 85 patiënten tijdens de piek, een verviervoudiging. Vandaag hebben we al meer dan 110 Covid-19-patiënten liggen in onze ziekenhuizen. Maar er is nog steeds geen politieke beslissing genomen om de sociale mobiliteit, die nog altijd enorm is, stil te leggen.”

De netto instroom van patiënten schat Fontaine op een gemiddelde van 5 tot 15 per dag. “Dat fluctueert. Die instroom konden we aan omdat we konden inzetten op transfers, vooral naar Vlaanderen. Maar ook die ziekenhuizen raken stilaan verzadigd.”

Deze week is reeds een patiënt met Covid-19 overleden omdat er geen plaats meer was. Hij moest overgebracht worden naar een ander ziekenhuis, maar ook daar was de hart-longmachine bezet. Fontaine wil liever niet uitgebreid ingaan op deze case. “Dat is een individuele casus en uit respect voor de familie van die patiënt wil ik daar liever niets over zeggen. Alleen dit: tijdens de eerste golf hielden de mensen zich goed aan de lockdown en kregen we zelfs applaus. Vandaag moeten we herhaaldelijk aan allerlei alarmbellen trekken om gehoord te worden, en nog dringt het niet door. We stevenen af op iets wat we nog nooit eerder hebben gezien.”

Te laat ingegrepen

Voor Fontaine komen de recent genomen maatregelen te laat. “Die maatregelen had men begin september moeten nemen, dan hadden we het gehaald. Nu is het te laat. Ik hoor zeggen dat we de economie moeten redden. Maar mensen vallen uit, raken ziek: dat schaadt de economie ook.”

Peter Fontaine, algemeen directeur van de Brusselse Europa Ziekenhuizen: 'Tijdens de eerste golf kregen we applaus. Vandaag moeten we herhaaldelijk aan allerlei alarmbellen trekken om gehoord te worden.'Beeld Marc Baert

Ook in zijn eigen ziekenhuizen begint het personeelstekort op te spelen. “We zouden moeten opschalen van vijf naar acht Covid-19 afdelingen om de toestroom aan te kunnen. Dat is onmogelijk, want ik heb dat personeel niet. Evenmin hebben andere ziekenhuizen personeel op overschot. In Wallonië zit men nu al 50 procent boven de piekcapaciteit van dit voorjaar. En de curve blijft nog altijd stijgen. Op het hoogtepunt lagen er ruim 6.000 patiënten in de Belgische ziekenhuizen, nu zitten we daar ook al aan, maar desondanks durft niemand blijkbaar alles stil te leggen. Ik ben geen viroloog of epidemioloog. Ik stel alleen maar vast dat we tijdens de vorige golf veel strenger ingegrepen hebben. Nu niet, en daar gaan we een zware prijs voor betalen. Het monster is niet alleen wakker, het slaat wild om zich heen”, besluit Peter Fontaine. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234