Maandag 01/03/2021

Paters woedend over 'kunstroof'

'Het gebeurt niet vaak, maar nu zijn we kwaad.' De paters kapucijnen pikken het niet dat 'hun' kunstwerken in het klooster van Edingen verkocht worden door de nieuwe eigenaar.

Ophef in het Antwerpse veilinghuis Bernaerts gisteren. Net als Bernaerts senior lot 116 van de veiling wil aankondigen, springt een man recht in de zaal. "Wie dit kunstwerk koopt, moet weten dat er een geurtje aan hangt." Zijn protest wordt meteen in de kiem gesmoord door de veilingmeester: "Moeten we u uit de zaal verwijderen? De verkoop gebeurt volgens de regels. Men had maar beter op die stukken moeten letten."

Een klein incident waar een grote vete achter schuil gaat. Een vete over het patrimonium in het klooster van het Henegouwse Edingen, die zo stilaan zijn kookpunt bereikt. De man, die zijn naam niet in de krant wil, blijkt een sympathisant van de paters kapucijnen. Die paters zijn kwaad nu de nieuwe eigenaar van 'hun' klooster heeft besloten om enkele kunstwerken te laten veilen. Waardevolle werken van de Vlaamse primitieven uit de zestiende eeuw. De waarde van één bepaald schilderij, onderdeel van een polyptiek, wordt zelfs geschat op zo'n 200.000 euro. Het werk ging uiteindelijk niet onder de hamer omdat het geboden bedrag te laag was.

Tot 1997 waren de kapucijnen eigenaar van het klooster. Ze kochten het gebouw én de inboedel in de jaren dertig voor twintig oude Belgische frank van de hertog van Arenberg. "Omdat er bijna geen roepingen meer waren besloten de paters het in 1997 van de hand te doen", zegt hun advocaat Dirk Loos. Het klooster kwam in handen van vastgoedmakelaar Marc Labeeuw, die de vzw Memoriaal Karel Van Arenberg oprichtte voor het beheer ervan. Loos: "De afspraak was om er een museum van te maken. De paters kapucijnen zaten eerst ook in die vzw, maar zijn er na een meningsverschil uitgestapt. Toen ze zopas vernamen dat enkele kunstwerken geveild gingen worden, vielen ze haast van hun stoel." Om de zaak nog complexer te maken verzet ook de familie van Arenberg zich tegen de verkoop, wiens voorvaderen in de crypte van het klooster begraven liggen.

Erfgoed

De paters en de familie krijgen nu steun vanuit de gemeente. "Edingen is erg gehecht aan dit erfgoed", zegt onafhankelijk gemeenteraadslid Christian Deglas. "Met de bedoeling dat het klooster een museum zou worden, heeft de gemeente één miljoen oude Belgische franken in de vzw Memoriaal gepompt. Het kan toch niet dat werken nu gewoon verkocht worden? Bovendien heeft Labeeuw inmiddels ook al woningen gezet in de tuin van het klooster. We gaan ons met de gemeente nu beraden over mogelijke stappen." Makkelijk zal dat niet worden, beseft Deglas. "Dit ligt juridisch erg ingewikkeld."

Volgens Marc Labeeuw is het daarentegen eenvoudig: "De vzw Memoriaal die ik heb opgericht is de eigenaar, dus we kunnen met die stukken doen wat we willen."

Labeeuw ziet zelf geen graten in de verkoop. "Ik wil de opbrengst van de verkoop van sommige werken gebruiken om andere kunst in het klooster te restaureren. Jammer dat het grote werk niet is verkocht." En de woningen die in de tuin gebouwd zijn? "Dat gebeurde met toestemming van de gemeente. Ik begrijp niet waar ze nu plots mee afkomen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234