Woensdag 18/05/2022

Paternoster naar Riebeek Kasteel (157 km)

Begin deze dromerige roadtrip langs de westkust van de Kaap, even boven Kaapstad en duik het achterland binnen richting Riebeek Kasteel, op twee uur rijden van de kust. Het typische West-Kaapse landschap verandert snel van het vlakke land langs de kust naar het diepgroene achterland met zijn glooiende Kaapse wijngaarden. “Dit is het Toscane van Zuid-Afrika”, beweert een kenner. “Behalve dan de vele toeristen en hoge prijzen.” Riebeek Kasteel is een bekoorlijk dorpje, een van de oudste in Zuid-Afrika, dat vaak als best bewaarde geheim van het Kaapse wijngebied wordt bestempeld. Een van de hoogtepunten is Kloovenburg, een bekroond wijndomein dat een fabelachtige shiraz en een van de beste olijfolies in de wereld produceert. Pieter du Toit is de charismatische wijnmaker van dienst en vrouw Annalene maakte van haar hobby, olijfolie maken, haar beroep. Sommige wijnranken van het wijndomein dateren nog van midden achttiende eeuw en brengen, dankzij het talent van Pieter, genietbare prijsbeestjes op. Wie binnenspringt in het wijndomein kan niet alleen van de wijn en olijfolie proeven. Je kan er ook originele souvenirs voor het thuisfront inslaan: honderd procent natuurlijke cosmeticaproducten gemaakt van Kloovenburgs olijfolie. “Alles wordt met de hand gemaakt door een apotheker in Kaapstad”, vertelt wijnmaker Pieter du Toit. “We kunnen de vraag bijna niet meer volgen maar we willen de lijn kleinschalig houden zodat we de kwaliteit kunnen verzekeren.” Pieter kreeg al een aanbod om de cosmeticalijn in een luxehotel in Dubai te lanceren maar bedankte ervoor. Een beetje verder, in Riebeek Kasteel zelf, ligt tussen het groen Café Felix verscholen. Deze betoverende bistro is een prima plek om een pitstop te houden of wat langer te blijven hangen want Café Felix heeft een charmant gastenverblijf met zwembad om na de lunch onder de schaduw van de oude bomen uit te rusten.

Riebeek Kasteel naar Tulbagh (53 km)

De Krone Borealis Cuvée Brut is een terechte kampioen. Niet alleen hier, maar bijvoorbeeld ook in Londen waar hij tijdens een blindproeverij werd bekroond met de tweede plaats tegen zestien concurrenten uit de Champagne. Te veel van de bubbels geproefd? Een goede plek om uit te rusten is Rijk’s Country House net buiten Tulbagh. Comfortabele kamers, prachtige villa’s in Cape Dutch-stijl, allemaal met ongeëvenaard uitzicht op de bergen van Tulbagh. Foodies komen naar Rijk’s voor het ontbijt onder de met wijnranken begroeide pergola. ‘Cape Dutch’, de Nederlands-Vlaamse invloed in Zuid-Afrika, merk je niet alleen in de architectuur, de taal en de plaatsnamen. Er wonen ook veel Nederlanders in de Cape Provence. Een van de locals is Niki de Wolf, geboren in Zuid-Afrika en opgegroeid in Nederland. Enkele jaren geleden besloot ze terug naar haar land van herkomst te gaan om er haar eigen chocoladebedrijf te beginnen. Nu woont ze in de heuvels van Tulbagh en produceert handgemaakte, fijne pralines met Belgische chocolade. Breng een bezoekje aan Nikki, drink een kopje koffie en proef van haar gedurfde creaties zoals de pralines met chili- of met lavendelsmaak.

Tulbagh naar Prince Albert (330 km)

Schakel een versnelling hoger en zoef naar de beroemde N1 die Johannesburg met Kaapstad verbindt. In enkele uren tijd verandert het landschap dramatisch van weelderige, groene valleien tot het dorre, droge en vlakke land dat het begin van de Kleine Karoo aankondigt. De N1 is in feite de verbinding tussen Zimbabwe en het populaire Waterfront in Kaapstad. Het deel van deze nationale weg dat door de Kaapse provincie loopt, is erg nieuw en makkelijk te berijden. Je kan excentrieke stops maken in Matjiesfontein, een schilderachtig dorpje met één straat, enkele gebouwen en een hotel waar het naar verluidt spookt. Hier stoppen ook de legendarische luxetreinen, de Blue Train en de Rovos Rail. Het slaperige dorpje schiet dan wakker wanneer de passagiers op verkenning trekken en al snel in de enige bar terechtkomen waar vaak iemand achter de piano kruipt om aanstekelijke meezingers te produceren. Als de trein vertrekt, valt Matjiesfontein weer in slaap. Twee uur verderop is de volgende stop: Prince Albert, een liefelijk dorpje aan de voet van de beroemde Swartberg Pass. De dorpskern is als een kleine oase in de uitgestrekte leegte van de Kleine Karoo die overgaat in de Grote Karoo. Riviertjes dwarrelen uit de Swartberg naar beneden en irrigeren de omliggende valleien en het stadje. Bezoekers vinden hier rust en pikzwarte nachtelijke hemels.

“Of ze komen hierheen voor de erg relaxte levensstijl van de bewoners”, vertelt de Zuid-Afrikaanse Colleen van het antiekwinkeltje The Country Store, langs de hoofdstraat van het dorp. “Sommige Capetonians kopen hier oude Victoriaanse huizen op en renoveren ze met passie en precisie”, vertelt Colleen in haar prachtige binnentuin waar ze overdag huisgemaakt lekkers serveert in de schaduw van de bomen. “Na de lunch doen we onze shop voor enkele uurtjes dicht. We rusten wat, verfrissen ons in het kleine zwembadje in de tuin, lezen een boek,… Stress is hier onbestaand. Weet je dat ik op het idee kwam om een antiekwinkel met veel gerief buiten te beginnen door ooit in de Kloosterstraat in Antwerpen te wandelen? Het leek me zo sociaal en plezierig dat ik iets gelijkaardigs wou beginnen in Zuid-Afrika. En ziedaar!” Langs de hoofdstraat vind je een aaneenschakeling van kleine kunstgaleries, restaurants, antiekwinkels,… Nieuwkomer in Prince Albert is African Relish, een recreatieve kookschool voor epicuristen en levensgenieters die wat meer willen weten over de heerlijkheden van Zuid-Afrika en de Karoo-keuken. Er worden soms workshops met bekende chefs uit alle hoeken van het land georganiseerd en tijdens het weekend fungeert de school ook als restaurant zodat je kunt proeven van de authentieke en unieke culinaire creaties. African Relish biedt ook de mooiste accommodaties van Prince Albert aan. Gerestaureerde koloniale huizen of cottages die je het gevoel geven dat je hier even resideert. Een handige, volledig uitgeruste keuken, designinterieurs, luxelinnen en voor de lange en warme zomeravonden: zalige tuinen die uitkijken over de Kleine Karoo.

Prince Albert naar Oudtshoorn (70 km)

Zet je even schrap om de majestueuze Swartberg Pass te nemen en klim tot 1.583 meter hoogte langs ongeasfalteerde, zigzaggende weggetjes met spectaculaire vergezichten. Maar vrees niet, het klinkt erger dan het is en je kunt deze pas met elk type wagen nemen zolang je maar rustig rijdt en wat uitkijkt.

De Swartberg Pass bestaat uit 27 kilometer spectaculaire rotsformaties, diepe canyons en de typisch Kaapse fynbos-vegetatie. Het is zeker de moeite om deze omweg te nemen. Aan de andere kant van de pas bereik je Oudtshoorn, een niet zo overdreven charmante stad, maar een stop waard dankzij de beroemde Zuid-Afrikaanse stokstaartjes die hier wonen. De Zeekoe Guest Farm is een kleinschalig hotel waar je kunt uitrusten aan het mooie zwembad om daarna met de stokstaartjes kennis te maken. De gedreven natuurgids Devey neemt je vroeg in de ochtend mee om te zien hoe deze kleine diertjes wakker worden als de zon opkomt, hun buikjes laten opwarmen door de eerste zonnestralen om dan op jacht te vertrekken. Devey posteert zijn gasten op een paar meter afstand van de holen van de stokstaartjes en wacht. Meestal komen ze rap en één voor één naar boven om daarna op jacht te gaan naar kevers, andere insecten en zelfs schorpioenen. Oudtshoorn is een van de weinige plekken in de wereld waar je deze dieren in het wild kunt zien.

“Jammer genoeg zijn er nog altijd mensen die de stokstaartjes vangen en denken dat het leuke huisdiertjes zijn”, verzucht Devey. “Maar ze vergeten dat deze dieren echte gravers zijn en als het moet, graven ze door beton heen om te kunnen jagen en ontsnappen.” Devey richt een weeshuis op om stokstaartjes die eerst in gevangenschap leefden, opnieuw in de natuur los te laten. “Iedereen die met mij een rondrit maakt, doneert automatisch een klein bedrag aan deze stichting zodat de stokstaartjes, of meerkat zoals we ze hier noemen, weer in aantal kunnen groeien en geen bedreigde diersoort worden.”

Oudtshoorn naar Barrydale (170 km)

Vanaf Oudtshoorn is het tijd voor de legendarische Route 62. Wie graag fantaseert over de mythische Route 66 in de Verenigde Staten, zal in Route 62 zijn Afrikaanse evenknie vinden voor fantastische roadtrips. De Zuid-Afrikaanse versie is lang en doorklieft grootse open ruimtes. Een droom voor motorrijders of liefhebbers van cruisen door de oneindige natuur. Het gebeurt dat je een tijdlang geen enkele andere auto tegenkomt, enkel nu en dan een erg apart dorpje, een tof restaurant of een wijndomein om de trip eventjes te doorbreken. Neem een verdiende pauze in de buurt van Barrydale in de beruchte Sex Shop van Ronnie. Vergis je niet, de winkel heeft niets met seks te maken, behalve misschien de grappige en veelzeggende souvenirs die toeristen in de bar achterlaten.

Ronnie is een energieke grijsharige Zuid-Afrikaan met een lange vlecht, die als een gezapig standbeeld achter zijn toonbank zit en chitchat met klanten uit de hele wereld. “België?”, grijnst hij. “Er is hier al een filmploeg voor een reisprogramma uit België geweest en als ik het goed voorheb, heeft jullie Radio 2 hier zijn reclamefilmpje opgenomen.” Hij wijst naar een van de duizenden visitekaartjes die aan de muur plakken. “Daar moet ergens een kaartje hangen.” Uit de luidsprekers klinkt AC/DC en in het kleine salon naast de bar zitten enkele ambtenaren in uniform uitgeblust en met een biertje voor zich te babbelen. “Ja, ja. Het wordt warm vandaag. Ze voorspellen 38 graden!”, verzucht Ronnie. “Tijd voor een biertje.”

Voor een pitstop met wat minder rock-’n-rollgehalte moet je bij het wijndomein van Joubert-Tradauw zijn. Dit familiebedrijf is een juweeltje om te bezoeken en een glas wijn of een lunch in de R62 Deli te consumeren. Beate, de vrouw des huizes, is verantwoordelijk voor de bistro en serveert met een niet te stoppen passie en op een eigenzinnige manier heerlijke tapas en lichte gerechten. Ze passen perfect bij de verrukkelijke en budgetvriendelijke wijnen die Meyer, haar man, produceert op het wijndomein rond de bistro. Haar schoonmoeder opende onlangs Lentelus, een charmante b&b op de wijngaard, waar je kunt slapen tussen de wijnstokken. Het enige geluid is dat van de wijnbladeren die ritselen en de druiven die rijpen.

Barrydale - Robertson (70 km)

De laatste en definitieve stop langs de Route 62 is het charmante Robertson dat veel minder toeristen trekt dan de andere blockbusters rond Kaapstad. Hier vind je kwalitatieve wijnvelden en een rivier die door het gezellige stadje stroomt. Erbovenop heeft Robertson ook een van de meest charmante logies in de streek. Een klein jaar geleden opende het Robertson Small Hotel zijn deuren en het landelijk-luxueuze restaurant, Reuben’s, is een van de beste eetadressen in de wijde omgeving. Bijna niet te geloven dat je hier voor nog geen twintig euro een verrukkelijke lunch geserveerd krijgt, in een elegante maar erg ongedwongen omgeving. Probeer hier ten minste een nachtje te blijven in een van de prachtige suites die bijna allemaal uitgeven op het zwembad. Een nachtje absolute luxe is na deze lange rondreis zeker verdiend.

Robertson - Kaapstad (150 km)

Op het einde van de Route 62 gaan de droge en uitgestrekte landschappen over in de groene achtertuin van Kaapstad, beter bekend als de Winelands met trekpleisters zoals Franschhoek en Paarl.

Anderhalf uur later maken we de cirkel rond. Na een trip van duizend kilometer arriveren we weer in Kaapstad. En we beseffen dat de Route 62 de volgende keer een totaal andere natuurfilm voor onze ogen zal afspelen, zeker als je de auto inruilt voor mountainbike of motorfiets.

Praktisch

heen & weer

•Met British Airways vanaf Brussel naar Kaapstad vanaf 568 euro, taksen inbegrepen, www.britishairways.com.

•Deze reis kwam tot stand in samenwerking met Afrikaspecialist Squatra - Africa Explorations, Zonnestraat 8, 9000 Gent, 09/269.90.63, info@squatra.be, www.squatra.be.

•De beste manier om de Karoo te ontdekken en Route 62 te volgen is met een huurwagen. Reken minimaal op een week om deze reis te maken. Een volle benzinetank (voor een gewone dieselwagen) kost hier amper 40 euro. Vergeet niet dat je in tankstations enkel met cash kunt betalen. Een van de meest interessante bedrijven om in Zuid-Afrika een auto te huren, is Sunny Cars. Een VW Golf Chico kan voor 167 euro en een Nissan X-Trail 2WD-jeep heb je voor 549 euro per week, www.sunnycars.be.

•Meer over Route 62: www.route62.co.za.

Verblijf

•Felix Café in Riebeek Kasteel: Kerkstraat 7, 0027-22/448.11.70, www.cafefelix.co.za. Een tweepersoonskamer met ontbijt vanaf 80 euro per nacht.

•Rijk’s Country House in Tulbagh: Van der Stel Street, Winterhoek Road, 0027-23/230.10.06, www.rijkscountryhouse.co.za. Een tweepersoonskamer vanaf ongeveer 200 euro, rijkelijk ontbijt inbegrepen.

•African Relish Kookschool en accommodatie in Prince Albert: 0027-23/541.13.81, www.africanrelish.com. Een cottage voor twee personen vanaf ongeveer 120 euro per nacht.

•De Zeekoe Guest House: 0027-44/272.67.21, www.dezeekoe.co.za. Een tweepersoonskamer vanaf ongeveer 100 euro per nacht, inclusief ontbijt.

• Meerkat Adventures met gids Devey: www.meerkatadventures.co.za.

•Lentelus, b&b van Joubert-Tradauw winery: ongeveer 85 euro voor een tweepersoonskamer per nacht, ontbijt inbegrepen, www.lentelus.co.za.

Eten & Drinken

•Kloovenburg Wine Estate in Riebeek Kasteel: 0027-22/448.16.35, www.kloovenburg.com.

•The House of Krone op Twee Jonge Gezellen: www.houseofkrone.co.za.

•Moniki Chocolates in Tulbagh: www.schoonderzicht.com.

•Prince Albert Country Store: Church Street 46, Prince Albert.

•Ronnies Sex Shop: www.ronniessexshop.co.za.

•Joubert-Tradauw wijndomein en R62 Deli langs Route 62 in Barrydale: www.joubert-tradauw.co.za.

Het mooie zwembad van het kleinschalige hotel ‘De Zeekoe Guest

’ is de ideale plek om uit te rusten en wat te ontspannen.

African Relish.

De complete route, van Paternoster naar Kaapstad, is 1.000 km lang en telt dubbel

zoveel impressies

In antiekwinkel The Country Store in Prince Albert serveert Colleen en haar team huisgemaakt lekkers in de schaduw van de bomen

Onderweg drank oppikken is op de Route 62 geen probleem, ook de uithangborden begrijpen valt best mee.

De winkel ‘Ronnies Sex Shop’ op de Route 62 heeft niks met seks te maken, behalve dan af en toe de grappige souvenirs die toeristen in de bar achterlaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234