Woensdag 25/11/2020

Pater Damiaan is een Vlaming

Hilde Kieboom, voorzitter van de Sint-Egidiusgemeenschap in Antwerpen, betoogt dat Damiaan beter in Rome heilig verklaard kan worden dan in Tremelo (DM 7/7). Want, zo stelt ze, "Damiaans particuliere ervaring werd universeel in tijd en ruimte". En "nationalisme en katholicisme staan weleens vaker tegenover elkaar". Wat Kieboom bedoelt, is duidelijk.

Voor mij geldt het omgekeerde: mijn humaan nationalisme is per definitie een internationalisme. Ik wil vanuit mijn eigen identiteit kunnen deelnemen aan het grotere geheel. Volgens Kieboom kun je blijkbaar niet tegelijk Vlaming en universeel zijn. Ocharme. Precies in Damiaans koppigheid en doorzettingsvermogen herkennen veel Vlamingen zichzelf. Wat verder geeft Kieboom overigens zelf toe dat je én een heilige én een brute Vlaamse boer met een groot hart en poten aan je lijf kunt zijn.

Waarom dan die misplaatste bescheidenheid? Wil de voorzitster van de Sint-Egidiusgemeenschap het liefst negeren dat Jozef De Veuster een Vlaming was? Moeten we er ons straks voor verontschuldigen dat we Vlaming zijn? Voor ons is Damiaan een heilige én een Vlaming. Zijn genereuze, ultieme inzet is vandaag nog een voorbeeld voor velen. Het strekt tot daden, ongeacht hun levensbeschouwing. De bloeiende vierde pijler van de Vlaamse ontwikkelingswereld is daar het voorbeeld van. Tienduizenden Vlamingen openen elk jaar hun hart voor de vierde wereld en genereren op die manier tientallen miljoenen euro's die zij transfereren naar het Zuiden.

Damiaan staat voor een Vlaanderen als missieland, waarvan het engagement vandaag op een andere manier door velen doorgetrokken wordt. Daarom ook vinden we Tremelo een betere plaats dan Rome om Damiaan heilig te verklaren. Levert een heiligverklaring in Tremelo niet precies een mooi bewijs van het universele karakter van de katholieke kerk? De heiligverklaring is een prima gelegenheid om de wereld te laten zien dat Vlaanderen openstaat voor de wereld, dat Vlamingen zelfbewuste wereldburgers zijn.

Geert Bourgeois, Vlaamse minister voor Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234