Vrijdag 20/09/2019

Pasta Blues, Salmon, Mushrooms

Gitarist Joe Pass had wel eens last van pastablues

Pasta in vele verschijningsvormen heeft jazzmusici geïnspireerd tot composities als 'Spaghetti Man', 'Pasta Nova', 'Cooked Macaroni', 'The Noodle Song', 'Oodles of Noodles', 'The Gnocchi (Ne-O-Ki) Man' en 'Pasta Blues', maar ook 'Pizza Connection' en 'Egg Plant Pizza'. De bekende Amerikaanse gitarist Joe Pass steekt zijn liefde voor pasta niet onder stoelen of banken met 'Pasta Blues' uit 1977. Als solist komen zijn lyrische kwaliteiten en perfecte timing goed tot hun recht in de uitvoering van dit nummer. Dat geldt ook voor de overige opnamen uit de jaren zeventig onder de titel Virtuoso, delen 1, 2 en 3.

Joe Pass genoot vooral bekendheid door zijn optredens in het kader van 'Jazz at the Philharmonic', het prestigieuze jazzfestival van Montreux, en met pianist Oscar Peterson en de zangeressen Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan. De samenwerking met Oscar Peterson en Ella Fitzgerald heeft geleid tot talloze schitterende opnamen voor het Pablo-label. Onvergetelijk zijn ook de duetten met collega-gitarist Herb Ellis; beluister maar eens Two for the Road (Pablo 2310714). Joe Pass noemt Django Reinhardt, Dizzy Gillespie, Charlie Parker en Coleman Hawkins als belangrijke inspiratiebronnen. De cd For Django bewijst zijn genegenheid voor die onbetwiste grootmeester op de gitaar (o.a. Summer Night, Pablo 2310939).

'Pasta Blues' combineren we met 'Salmon', uitgevoerd door het sextet van trompettist Tommy Smith, en met 'Mushrooms' van de Duitse pianist Joachim Kühn.

Ingrediënten

(voor vier porties)

l 500 g verse zalm

l 1 prei

l 200 g kastanjechampignons

l 4 eetlepels roomboter

l 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

l 250 g pasta (farfalle, rigatoni, tagliatelle)

l 1 dl room

l 1 eetlepel kleine kappertjes

l peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiding

Het buitenblad van de prei verwijderen, in ringetjes snijden, goed afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Kastanjechampignons borstelen en in plakjes snijden. Zalm in plakjes snijden en met peper en zout bestrooien. Pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar koken, afgieten, één eetlepel roomboter erdoor roeren en warm houden. Een mengsel van één eetlepel roomboter en twee eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag goed verwarmen en de plakjes zalm aan beide kanten lichtbruin tot goudbruin bakken. Uit de pan halen en warm houden. Een mengsel van twee eetlepels roomboter en één eetlepel olie in een koekenpan verwarmen en de preiringetjes en plakjes kastanjechampignons roerbakken. Op smaak brengen met peper en zout en de room erdoor roeren. Warme pasta, plakjes zalm, saus van preiringetjes en kastanjechampignons over voorverwarmde borden verdelen en met kleine kappertjes garneren.

info

l 'Pasta Blues', Joe Pass, Virtuoso No. 3, Pablo 2310805.

l 'Salmon', Tommy Smith Sextet, Beasts of Scotland, Linn Records AKD 054.

l 'Mushrooms', Joachim Kühn, Snow in the Dessert, Atlantic ATL 50718.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234