Woensdag 21/04/2021

Passieverhaal in de sneeuw

dimitri leue steelt de show in 'lodewijk'

jeugdtheater HHHHI

Antwerpen

Van onze medewerker

Wouter Hillaert

Geen offensief zo groot als dat van het jeugdtheater rond eindejaar. Met ambitieuze gezinsproducties worden jong en oud van de haard naar de zaal gelokt, voor voorstellingen die vaak perfect passen in de kerstsfeer. Met engels en ezeltjes, drie koningen en sneeuw. Veel sneeuw. Ze valt dezer dagen ook rijkelijk in HETPALEIS, maar dan vooral omdat Lodewijk, de koningspinguïn van Dimitri Leue zich afspeelt op de Zuidpool. Daar woont onder de heerschappij van koning Frederik de Derde een kolonie pinguïns die nogal in opschudding raakt over Lodewijk. Hij is de vreemde vogel in de bijt, die denkt dat hij kan vliegen. Alleen weet hij dat niet zeker.

Lodewijks eeuwige waggelen tussen 'ja' en 'nee' en 'misschien' brengt hem eerst nog grote roem als hij op een bruiloftsfeest de gasten kan aanzetten lucht te eten als smakelijke vis. Twijfel over wat je eet, kan immers ook heel lekker zijn. Maar algauw keert Lodewijks toversucces zich tegen hem. Hij zegt tegen Frederik de Derde dat hijzelf misschien wel koning is, misschien ook niet. Het wordt in elk geval gezien als hoogverraad, en de naïeve koningspinguïn gaat de nor in. Het volk verkiest hem boven de crimineel Marcel Van 't Gat om verbannen te worden. Hij mag alleen terugkeren als hij dat al vliegend doet, binnen de drie dagen. En dat lukt ook, met de gevleugelde hulp van een stern. Maar dan gaat Lodewijk plots weer twijfelen of hij niet zelf kan vliegen. In duizend stukjes kwakt hij uiteen op het balkon van de verbouwereerde Frederik.

Subtiel breit Leue dus niet het kerst- maar het passieverhaal door zijn solovertelling. Lodewijk wordt na zijn dood zelfs geëerd als een heilige die zijn volk leerde om zijn (theater)verbeelding te gebruiken. Aan fantasie ontbreekt het de voorstelling dus niet. Leue creëert langs zijn bekende neus voor divers taalspel een totaal eigen universum, waar pinguïns zich uitleven in kampioenschappen buikglijden en over een probleem 'hobbelpaarden' in plaats van 'ijsberen'. Zo vlot loopt zijn alternatieve sprookje zelfs, dat de gedachten uitgaan naar Herman van Veens Alfred Jodocus Kwak. Leue speelt met hetzelfde gemak alle typetjes en vult ze mooi in met elk hun eigen simpele houding en taalvoering. Spontaan komen daar ook allerlei liedjes door, van springerige songs als 'King Win de pinguïn' tot diep gezongen love ballads.

Achter Leue staat een dertienkoppig orkest. Het schildert op muziek van Benjamin Boutreur doorlopend een jazzy deuntje onder de monoloog, waarbij een en ander erg effectvol in elkaar overvloeit. Eén bijgedachte hebben we daar bij. Swing en timing bepalen zozeer het ritme van de voorstelling dat je je soms bij de commerciële buren van HETPALEIS gaat wanen. En de lichtsetting van Dries Vercruysse werkt dat gevoel nog in de hand. Vrijblijvend en overdadig, lijkt ze nogal uit op het esthetische plaatje van een afgelikte musical. De grens is dun, waar directrice Barbara Wijckmans hem ooit in een tv-debat met Gert Verhulst nochtans duidelijk trok. Maar geen nood. Het is Kerstmis en inhoudelijk is Lodewijk met zijn creatieve tekst en verhaalverloop uiteindelijk toch zoveel meer. Out now! Mis dit spektakel niet!

WAT Lodewijk, de koningspinguïn, vanaf 8 jaar WIE Dimitri Leue in HETPALEIS WANNEER EN WAAR Rot 11 januari in HETPALEIS, Theaterplein, Antwerpen. Info: 03/202.83.60 en www.hetpaleis.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234