Donderdag 22/10/2020

Update

Pasgeboren baby gevonden in Antwerps babyluik

Een jonge mama heeft gisteren om 18.45u haar pasgeboren baby in de handen geduwd van de verantwoordelijke van de Antwerpse vzw Moeders voor Moeders. Dat meldt het Antwerps parket dat een onderzoek is gestart naar de identiteit van de vermoedelijke moeder. Een misdrijf wordt voorlopig niet uitgesloten.

De baby, een blanke jongen, werd waarschijnlijk gisteren geboren. Hij verkeert in goede gezondheid. Aangezien er geen elementen zijn dat het kind gevaar loopt, worden er geen beschermingsmaatregelen gevraagd aan de jeugdrechter. Het is de derde vondeling die sinds 2000 in het luik werd achtergelaten.

Afgelopen nacht verbleef de vondeling bij de vzw en vandaag wordt hij overgebracht naar het ziekenhuis. De jongen heeft voorlopig de naam Adriaan De Klein gekregen. Zijn voogd wordt, volgens dezelfde afspraken, huidig OCMW-voorzitster Leen Verbist. De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van de baby. Moeders voor Moeders geeft voorlopig geen commentaar.

Het babyluik in de Helmstraat in Borgerhout bestaat sinds 2000 en geeft radeloze jonge moeders de mogelijkheid hun baby een veilige thuis te geven. Eerder werd in 2007 en 2009 een kind achtergelaten. Zij wonen nu bij adoptieouders.

Debat in Senaat
De Senaat zal na het zomerreces het debat starten over discreet bevallen, zegt Elke Sleurs (N-VA). De voorzitster van de commissie Sociale Aangelegenheden diende twee weken geleden een wetsvoorstel in dat discreet bevallen mogelijk maakt zoals dat vandaag al in een aantal Europese landen kan. Het voorstel werd net voor het zomerreces in overweging genomen. Eerder dienden ook Open Vld-senator Martine Taelman en haar MR-collega Jacques Brotchi gelijklopende wetsvoorstellen in.

Het N-VA-voorstel laat de ambtenaar van burgerlijke stand, bij wie de geboorte moet aangegeven wordt, toe om zich op zijn beroepsgeheim te beroepen om de identiteit van de moeder niet over te maken aan het rijksregister. De naam van de moeder blijft echter niet geheim. De ambtenaar van de burgerlijke stand geeft de naam, samen met andere persoonlijke gegevens van de ouder(s) door aan een onafhankelijke dienst, die de gegevens op een veilige manier bewaart.

Inzage in gegevens moeder
Als het kind meerderjarig is, kan het inzage vragen in de gegevens van de moeder. Indien de moeder akkoord gaat, kan er contact zijn tussen beiden. De moeder kan zich echter verzetten tegen het onthullen van haar identiteit. Dan moet een rechter achter gesloten deuren de belangen van de moeder en het kind tegen elkaar afwegen en oordelen wat de beste oplossing is.

Volgens Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) is er net op dit punt nog geen overeenstemming tussen de verschillende partijen. Er vonden hoorzittingen plaats in de Senaat, maar binnen de meerderheid kon geen consensus worden bereikt over de mate waarin de moeder zelf kan beslissen geen inzage te geven in haar persoonlijke gegevens.

Dienst oprichten
De nog op te richten dienst staat ook in voor de psychologische begeleiding van de afstandsmoeder en voor de bemiddeling tussen de verschillende partijen als het kind later informatie wenst over zijn biologische ouder(s) en/of er in contact mee wenst te komen. Het kind kan dergelijk verzoek doen vanaf de meerderjarigheid of vanaf de mogelijkheid tot onderscheidingsvermogen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234