samusocial

Pascale Peraïta kondigt haar terugkeer aan als directrice bij Samusocial

Op 1 september heeft de advocaat van Pascale Peraïta een brief gestuurd aan Samusocial, waarin staat dat zijn cliënte een einde wenst te maken aan haar verlof zonder wedde om haar functie van directrice opnieuw op te nemen. 

1 Pascale Peraïta in de onderzoekscommissie Samusocial van het Brussels Parlement © BELGA

"Peraïta was directrice van Samusocial van 2001 tot 2013, maar ging in verlof zonder wedde toen ze OCMW-voorzitter werd en bestuurder van de vzw", zegt Quentin Wauters, advocaat van Peraïta. "De leden van de raad van bestuur hebben hun ontslag ingediend en dus kan er dan een einde komen aan haar verlof zonder wedde. Het is echter wachten op een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van Samusocial om het ontslag van die raad van bestuur te bekrachtigen."

De vraag of Peraïta ook effectief de functie van directrice wil opnemen, wil haar advocaat op dit moment niet beantwoorden. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat een nieuwe raad van bestuur dat zou aanvaarden na het schandaal over zitpenningen, een juridisch onderzoek en een parlementaire onderzoekscommissie. Bovendien kwam Peraïta in 2013, vlak voor haar aanstelling als OCMW-voorzitter, ook al in opspraak als directrice omwille van haar hoge loon en de OCMW-woning die ze bezat. 

Vermoedelijk willen Peraïta en haar advocaat haar rechten als voormalig directrice en dus werkneemster vrijwaren, met het oog op een mogelijke opzegvergoeding.

"Dat is onvoorstelbaar, mevrouw Peraïta wil geen verantwoording afleggen in de parlementaire commissie, maar wel nog eens langs de kassa passeren", zegt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). "Dat is totaal wereldvreemd. Veel logischer was geweest als ze via haar advocaat had laten weten dat ze zou opstappen als directrice."

Ook Kamerlid Laurette Onkelinx (PS) noemde de terugkeer in Terzake 'onaanvaardbaar'.

nieuws

zine