Maandag 23/11/2020

Update

Pascal Smet: "We gaan Uber niet legaliseren"

Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (sp.a).Beeld Photo News

Met het nieuwe taxiplan wil Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet het imago van de sector versterken, de chauffeurs een sterker statuut geven en de klant meer zekerheid en kwaliteit. "We gaan Uber niet legaliseren", zei de minister deze namiddag tijdens het vragenuurtje in het parlement.

De minister werd aan de tand gevoeld door niet minder dan acht parlementsleden van meerderheid en oppositie. De publiekstribune was voor de gelegenheid volgelopen met misnoegde taxichauffeurs. Die hadden de Lombardstraat geblokkeerd met tientallen taxi's.

Het taxiplan versterkt het juridisch statuut van de taxichauffeur door de invoering van een gepersonaliseerde licentie, benadrukte Pascal Smet. De chauffeur kan beslissen of hij als werknemer of zelfstandige, of in een coöperatie aan de slag wil gaan. Dit betekent meteen ook dat de taxilicenties niet meer op de zwarte markt kunnen verhandeld worden.

Aangezien de klant het recht heeft op transparantie en garanties inzake prijs en kwaliteit, voorziet het plan ook een regulering van de bestelplatformen en de oprichting van een publiek bestelplatform. Die platformen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. De bedrijven moeten hun zetel in België hebben, belastingen in België betalen, transparente prijzen hanteren en enkel werken met chauffeurs die over een licentie beschikken.

De huidige digitale meters verdwijnen en worden vervangen door een app. Taxi's die klanten op straat of op een standplaats oppikken moeten een vast tarief hanteren. Bij een bestelling via de app geldt een minimum- en maximumtarief.

Meer licenties
Minister Smet verdedigde ook het optrekken van het aantal licenties van 1.300 naar 1.880. In Brussel is er 1,3 taxi per 1.000 inwoners tegen 4 voor de volledige Europese Unie. Als het EU-gemiddelde toegepast werd, zouden er in Brussel 4.000 licenties moeten uitgereikt worden. Het aantal zal na verloop van tijd eventueel verhoogd kunnen worden na een socio-economisch onderzoek.

Pascal Smet benadrukte dat voor het opstellen van het plan alle actoren van de sector werden geconsulteerd. De adviesraad voor taxisector is ook al ingelicht en begin mei is een nieuwe vergadering met de raad voorzien. Op basis hiervan kan het plan nog verfijnd worden, aldus Smet, die benadrukte dat er aan de gepersonaliseerde licentie niet geraakt kan worden.

Smet kondigde er ook aan dat er gedurende enkele weken een grote controle gehouden zal worden in de hele taxisector om de sector "uit te zuiveren". Het taxiplan voorziet ook nieuwe sancties en inspectiemiddelen.

De minister kondigde ook een compensatiemechanisme aan. Een aantal bedrijven hebben immers aanzienlijke bedragen uitgegeven voor het bekomen van licenties, die in de nieuwe regeling zullen vervallen. Het mechanisme moet het mogelijk maken om uit het systeem te stappen. Hoe dit gefinancierd zal worden, is nog niet uitgemaakt, erkende Smet.

"Het is een illusie om te denken dat iedereen tevreden zou zijn met het taxiplan, gezien de tegengestelde belangen in het dossier. Maar we moeten beslissen in functie van het algemeen belang. Het is beter om te regelen dan om te ondergaan", besloot Pascal Smet.

Beeld Photo News
Beeld Photo News

Protest taxichauffeurs

Een zeventigtal taxichauffeurs hebben sinds 13.30 uur hun voertuig geparkeerd voor het Brussels parlement, waar Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet tekst en uitleg geeft over zijn nieuwe taxiplan. Dat meldt de woordvoerster van de politiezone Brussel-Elsene, Ilse Van de keere. De Lombardstraat is dicht voor het verkeer tussen de Zuidstraat en het Sint-Jansplein.

Het gaat om een spontane actie van de taxichauffeurs. De voorzitter van de Belgische Taxifederatie (Febet) Khalid Ed-Denguir legt uit dat er bij die zeventig die er stilstaan zich nog heel wat willen bijvoegen, maar dat ze niet ter plaatse geraken, omdat de baan er is afgesloten.

"Deze actie toont aan dat de chauffeurs onderhandelingen vragen om te praten over de toekomst van de sector", zegt Ed-Denguir. "De minister geeft zich geen rekenschap van de impact van zijn plan op de werknemers. Zijn plan is gemaakt voor Uber. Hij wil van de chauffeurs zelfstandigen maken en de sector liberaliseren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234