Zaterdag 02/07/2022

'Pas tevreden als het tegen de vlakte gaat'

67.000 euro. Zo veel heeft de familie Appeltans geboden voor het huis van Shana's moordenaar Ronald Janssen. Het liefst willen ze de woning met de grond gelijkmaken. "Tijd dat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten."

Veel volk in de cafetaria van sportcentrum De Kambergen in Zelem, in de buurt van Diest. Zowat 150 mensen komen er de openbare verkoop bijwonen van het huis van Ronald Janssen, de voormalige leraar uit Loksbergen die zowel de 18-jarige Annick Van Uytsel als de niet veel oudere Shana Appeltans en Kevin Paulus om het leven bracht. Niemand lijkt gekomen om het huis van de serieverkrachter en moordenaar te kopen. "Ik kom gewoon eens kijken hoe het hier gaat", zegt een oudere aanwezige. Ik ken de familie Appeltans een beetje, we wonen in dezelfde buurt."

Om klokslag drie uur gaat de verkoop van start. Notaris Michaël Van der Linden overloopt nog een laatste keer de spelregels en geeft een uitgebreide beschrijving van de woning in halfopen bebouwing in de Gemengde Brigadestraat in Loksbergen. Er is geen instelprijs voorzien. "We starten dus vanaf het eerste bod", verduidelijkt de notaris alvorens met luide stem het begin van de biedingen aan te kondigen.

Die start meteen met een lange stilte. "Komaan liefhebbers", klinkt het luid. "Ik weet dat het niet gemakkelijk is, maar wie doet er een eerste bod?" Het is de oom van Shana Appeltans, David Bellen, die als eerste 25.000 euro wil geven voor het huis. Als een echte familieclan hebben de Appeltansen zich eendrachtig rond een hoge tafel vlakbij de notaris geposteerd.

"Wie biedt er meer dan 25.000? Vooruit, doe uw bod! Wie zet bij? Komaan, wie verhoogt?" Het kost de notaris heel wat moeite om het publiek enthousiast te maken voor het huis van Janssen. "Hier zit veel volk, maar er hebben nog maar twee mensen geboden", stelt de notaris luidkeels vast. Wanneer de oom van Shana 65.000 euro heeft geboden valt het opbod stil. De notaris kondigt een pauze aan.

"Er zijn erge dingen gebeurd in dit huis en ik begrijp dat het voor de familie van de slachtoffers moeilijk ligt, maar als je vastgoed koopt mag je emoties niet laten meespelen", vindt een jongeman uit Kortenaken die tot tweemaal toe een bod doet op het huis van Janssen. "Een huis is een hoop stenen, niet meer en niet minder. En het huis in kwestie is helemaal in orde. Dubbel glas, een mooie keuken, een grote tuin. Die kerel was een vakman, dat kun je wel zien. Als je zoiets verhuurt voor 500 euro per maand staat men daarvoor aan te schuiven. Daar speculeer ik een beetje op, dat wil ik gerust toegeven."

Ook twee Limburgers met Turkse roots zijn naar het sportcentrum afgezakt om het huis te kopen. Van de voorgeschiedenis weten ze niets. "Wat is er eigenlijk gebeurd in dat huis?"

De twee hadden graag een bod gedaan op de woning maar zagen daarvan af toen iemand hen kwam waarschuwen. "Een man kwam ons zeggen dat het huis van een moordenaar is geweest en dat de familie het gebouw nu wil kopen om het af te breken. Daar hebben we alle begrip voor. Die man heeft hun dochter vermoord. Als het voor die mensen zo belangrijk is, leggen we ons daarbij neer."

Na de pauze doet nog één potentiële koper een bescheiden poging om het huis in zijn bezit te krijgen. Uiteindelijk wordt het pand voor 67.000 euro voorlopig toegewezen aan de oom van Shana en zijn vrouw. Het koppel blijft zitten met een dubbel gevoel. "Natuurlijk zijn we opgelucht dat wij het konden kopen, maar het blijft wel 'het huis van' en we zullen pas tevreden zijn als er geen muur meer overeind staat."

Nu moet het koppel nog vijftien dagen wachten op een eventueel hoger bod. Komt dat er niet, dan is de woning over een halve maand van hen. "Dat worden spannende dagen. Maar daarna kunnen we hopelijk tot rust komen. Het wordt tijd dat de familie dit hoofdstuk eindelijk kan afsluiten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234