Woensdag 08/12/2021

Politiek

Pas 34 jaar, en al aan het hoofd van Finland: Sanna Marin wordt ’s werelds jongste premier

Sanna Marin (34) werd in juni voor het eerst minister, nu wordt ze premier. Beeld AFP
Sanna Marin (34) werd in juni voor het eerst minister, nu wordt ze premier.Beeld AFP

Sanna Marin wordt de nieuwe premier van Finland, met haar 34 jaar de jongste ter wereld. Ze zal een jonge en vrouwelijke regering leiden. ‘Qua gendergelijkheid lopen ze decennia voor op ons’, zegt professor emeritus Godelieve Laureys.

Onderwijs en gezondheidszorg, gendergelijkheid en duurzaamheid, work-life balance en openbaar vervoer. Wanneer de politiek op een van die domeinen een progressieve hervorming voorstelt, zijn verwijzingen naar de noordse landen nooit veraf. Scandinavië – in de culturele zin van het woord – staat bekend als een progressief baken. Finland doet die reputatie nu alle eer aan met zijn nieuwe eerste minister. De sociaal-democrate Sanna Marin, pas 34 jaar oud, wordt door haar partij voorgedragen als nieuwe premier. Dat maakt haar de jongste eerste minister ter wereld, net voor de Oekraïner Oleksiy Honcharuk (35) en Jacinda Ardern (39) uit Nieuw-Zeeland. Misschien hoort ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un thuis in dat lijstje. Hij zou 35 jaar oud zijn en is regeringsleider, al zit hij als dictator in een andere categorie.

De Finnen kunnen nu dus pronken met een primeurpremier, die een apart parcours aflegde. Ze groeide op in een ‘regenboogfamilie’ en woonde met haar moeder en haar moeders vriendin in een huurappartementje. Begin jaren 2000 trok ze naar de universiteit, als allereerste uit haar familie. In 2012 behaalde ze een master bestuurskunde en werd ze verkozen in de gemeenteraad van studentenstad Tampere. In 2014 werd ze vicevoorzitter van de SDP, een jaar later parlementair. In juni van dit jaar werd ze aangesteld als minister van Transport en Communicatie. Na nog geen halfjaar mag ze nog een trapje hoger staan. Afscheidnemend premier Antti Rinne verloor het vertrouwen van zijn coalitiepartners, Marin volgt hem op.

Dat zij die functie zou overnemen, stond in de sterren geschreven. Ze was eerder al plaatsvervangend partijvoorzitter toen Rinne enkele maanden out was met ziekte. Ook haar sterke persoonlijke score bij de vorige verkiezingen was een belangrijk argument. “Ze verzamelde 24.000 voorkeurstemmen. Dat lijkt niet zoveel, maar naar Finse normen is dat een recordscore”, zegt professor emeritus Godelieve Laureys, hoogleraar Scandinavistiek en Noord-Europakunde. “In Finland is de kopstem de norm, het is zeer ongebruikelijk om voorkeurstemmen te geven. Het is dus wel degelijk een bijzonder sterke score.”

Vol aan de bak

Als jongste premier ter wereld richt zowat de hele westerse wereld de schijnwerpers op haar. Daarbij gaat ook veel aandacht naar de zeer jonge en vrouwelijke regering die Marin zal leiden. Haar coalitie bestaat momenteel uit vijf partijen: de SDP, de Groenen, de Linkse Alliantie, de Centrumpartij en de Zweedse Volkspartij. Die worden allemaal geleid door een vrouw, vier van hen zijn jonger dan 35 jaar. Toch vindt ze het zelf geen noemenswaardig issue. Na haar aanstelling wuifde ze het onderwerp weg. “Ik heb nooit nagedacht over mijn leeftijd of gender, maar wel over de redenen waarom ik in de politiek ben gestapt, en de dingen waarmee we het vertrouwen van de kiezer wonnen.”

Ze wil er zelf niet lang bij stilstaan, al is het geen toeval dat net een Scandinavisch land zo’n vrouwelijke en jonge regeringsploeg heeft.“Qua gendergelijkheid loopt Scandinavië decennia voor op ons. Dat begint al met het algemeen stemrecht. Dat werd er reeds in de jaren 20 ingevoerd, bij ons pas in 1948", zegt Laureys. “Dat heeft waarschijnlijk te maken met de agrarische economie en socio-economische structuur. Vrouwen bekleedden daar een veel belangrijkere en evenwaardige rol dan in industriële economieën. Ze zijn er veel vroeger mee begonnen, en dat zie je vandaag ook. Zowel op alle niveaus van de politiek, maar ook in het bedrijfsleven en andere maatschappelijke takken. De situatie is nog niet perfect, er is nog een genderkloof te dichten. Maar ze lopen nog steeds 20 à 30 jaar voor op ons.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234