Maandag 23/05/2022

Reportage

Partyverhuur deed vooral in partydrugs

De operatie was het gevolg van 2,5 jaar onderzoek. Er werden onder meer 20 kilo amfetamines (boven) en 15 kilo MDMA (rechts) in beslag genomen. Beeld © ANP
De operatie was het gevolg van 2,5 jaar onderzoek. Er werden onder meer 20 kilo amfetamines (boven) en 15 kilo MDMA (rechts) in beslag genomen.Beeld © ANP

Bij een operatie tegen drugscriminaliteit in het zuiden van Nederland en de Belgische grensstreek werden 111 huiszoekingen verricht en 55 mensen aangehouden. 'Vroeger kenden de buren hier elkaar, nu is alles veranderd.'

LOES SINGELING

Je kunt niet uitsluiten dat er echt statafels en geluidsapparatuur werden verhuurd, maar verhuurbedrijf Party King in de Zuid-Nederlandse gemeente Best diende vooral als 'veiling' voor drugscriminelen. Vraag en aanbod vond elkaar hier. Tot maandagochtend vijf uur, toen het pand met 110 andere panden in Zuid-Nederland en in het grensgebied met België werd opgerold in een grootschalige politieoperatie genaamd Trefpunt.

De panden werden binnengevallen tijdens een gecoördineerde actie door 1.500 medewerkers van onder meer politie, justitie en defensie. Er werden 55 arrestaties verricht, onder wie drie hoofdverdachten. Daarnaast werden zes laboratoria voor synthetische drugs aangetroffen, en werd 15 kilo MDMA in beslag genomen en 20 kilo amfetamines. Er werd 5.000 liter aan chemicaliën gevonden voor de productie van drugs en tientallen voertuigen zijn gevorderd. Operatie Trefpunt was het resultaat van zo'n 2,5 jaar onderzoek. In ons land bevestigt de Turnhoutse afdeling van het parket van Antwerpen huiszoekingen te hebben laten uitvoeren in een woning in Turnhout en loodsen in Oud-Turnhout en Merksplas.

Party King was het startpunt van een onderzoek door de Nederlandse Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Al snel bleek een heel netwerk van criminelen rondom de eigenaren te bestaan.

De partyverhuur werd in de gaten gehouden, "maar we zagen geen spullen in- en uitgaan, alleen maar mensen", zegt 'landelijk officier van Justitie' Neeltje Geldermans. De eigenaren van Party King hielpen hun klanten via hun contacten aan chemicaliën, spullen en kennis. "Geen distributiecentrum, meer een hoofdkantoor."

Zo'n 700 bezoekers werden er in de loop van de tijd geteld, die nog lang niet allemaal geïdentificeerd zijn. Verschillende netwerken werden blootgelegd, wat resulteerde in een groot aantal deelonderzoeken. "Door die nu allemaal te laten klappen, hopen we op meer informatie over de identiteiten en criminele netwerken", aldus Geldermans.

Maar er zit meer achter de mega-operatie, waar niet voor niets massaal pers voor werd opgetrommeld. "We willen criminelen laten weten dat we niet zitten te slapen, en de samenleving laten zien dat we als één overheid optreden tegen drugscriminaliteit." Verschillende Nederlandse diensten werken samen om zo de productie van hennep en synthetische drugs terug te dringen.

Zo'n operatie is een prima aanpak, vindt hoogleraar criminologie Toine Spapens. "Criminelen zijn ook mensen en een dergelijke grote actie geeft ze een duidelijk signaal dat de politie en andere overheidsinstanties niet stilzitten. Daar zullen ze toch zenuwachtig van worden." De opgerolde drugslabs wijzen er volgens hem op dat ook 'grote jongens' met deze actie geraakt zijn. "Het is een misverstand om te denken dat alleen het aanpakken van kopstukken effect heeft: die kunnen niets zonder hun vertrouwde uitvoerders."

In Eindhoven werd een grote hennepplantage opgerold. Beeld © ANP
In Eindhoven werd een grote hennepplantage opgerold.Beeld © ANP

Tikkende tijdbom

Een zo'n vertrouwde uitvoerder opereerde even buiten Best, in het stadsdeel Stratum in Eindhoven. Daar werd een hennepplantage met honderden planten opgerold. Het onbewoonde rijhuis was volgens de politie een "tikkende tijdbom" vanwege een gevaarlijk aangesloten stroomvoorziening.

Niet zo'n spectaculaire vondst als een paar straten verderop, waar in drie geschakelde garageboxen een MDMA-lab werd opgerold. Per productie kwamen daar 800.000 pillen vandaan met een straatwaarde van 2,4 miljoen euro. Maar zo'n hennepkwekerij is ook schrikken, vinden buurtbewoners Yvonne en Yvonne, die nieuwsgierig naar buiten zijn gelopen.

Dat ze allebei Yvonne heetten, wisten ze niet. En dat zegt veel over de buurt, vinden ze. "Vroeger kende je elkaar, stond overal de poort open. Nu herken ik het niet meer." Panden waar de gordijnen altijd dichtzitten, "vreemde mannekes" die 's avonds in stilstaande auto's zitten: ze hadden wel een vermoeden dat er iets mis was. "Maar je durft je er niet mee te bemoeien. Je bent bang dat ze weten waar je woont."

Ook rondom het MDMA-lab heeft zich nooit een bezorgde buur gemeld. "Verbazingwekkend", vindt een medewerker van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling (LFO). "Zo'n lab heeft een hele sterke geur."

Volgens Cyrille Fijnaut, hoogleraar criminologie en oud-politie-inspecteur, maakt de zwijgcultuur het minder gemakkelijk om de infrastructuur rondom de drugsindustrie stelselmatig te ontmantelen. Dat is niet alleen aan buren toe te dichten, benadrukt hij: "Ik ga ervan uit dat ook in andere kringen, bijvoorbeeld makelaars en loodgieters, meer geweten is, maar dat dit om uiteenlopende redenen niet wordt gemeld bij de politie."

Burgers zouden een actievere rol kunnen spelen bij het opsporen van drugsmisdaad, zegt een politiewoordvoerder. "Sluit je ogen niet. Juist bij hennep en synthetische drugs zijn branden geen uitzondering, en dat is ook voor buurtbewoners gevaarlijk."

Voorlopig is de politie tevreden met de vangst. Van de arrestanten bestaat een stevig dossier, er is veel informatie boven water gekomen. "Het is een grote industrie die al tientallen jaren bestaat, die kunnen we niet in één ochtend van de kaart vegen", zegt Geldermans. "Maar in ieder geval kunnen een aantal mensen voorlopig niets produceren."

null Beeld © ANP
Beeld © ANP
null Beeld © Marcel van den Bergh
Beeld © Marcel van den Bergh
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234