Donderdag 24/06/2021

Partnerschap VS stort Indiase regering in crisis

DELHI l Het nucleaire verdrag dat de Indiase regering zopas met Washington sloot, dreigt voor een crisis te zorgen. Als de minderheidsregering van premier Manmohan Singh de steun van de communisten verliest, komen er wellicht vervroegde verkiezingen.

De communistische bondgenoten van de door de Congresspartij geleide regering zijn niet te spreken over het burgerlijk-nucleaire akkoord dat Delhi met de Verenigde Staten gesloten heeft. De deal heeft een moeilijk overbrugbare kloof geschapen tussen het centrumlinkse kabinet en de communisten die het sinds 2004 vanuit het parlement steunen.

De vier communistische partijen vrezen dat het akkoord, dat een strategische toenadering tot Washington omhelst en daarmee een ommezwaai in het Indiase buitenlandbeleid, de vloer aanveegt met 's lands soevereiniteit. Onder meer India's stellingname in dossiers als het Iraanse atoomwapenprogramma of de Iraakse oorlog dreigen in de toekomst door Washington gedicteerd te worden, zo vrezen de communisten.

Volgens peilingen is de meerderheid van de Indiërs gewonnen voor de Amerikaans-Indiase samenwerking en biedt de bouw van nieuwe kerncentrales voor burgerlijk gebruik een antwoord op de energiecrisis die ook India tegemoet ziet.

De betrekkingen tussen de communisten en premier Singh hebben nooit erg snor gezeten, en er wordt gezegd dat de premier zijn linkse bondgenoten in het parlement liever kwijt dan rijk is. Dat het daarom zou zijn, ook, dat hij de communisten twee weken geleden "uitdaagde" om hun steun aan de regering in te trekken als het nucleair akkoord hen niet beviel.

Alleen voortregeren zouden Singh en Congress nochtans maar moeilijk kunnen, een minderheidsregering als ze zijn. Maar bij vervroegde verkiezingen, niet in 2009 zoals de officiële kalender voorziet maar in de loop van 2008, zouden de communisten volgens de peilingen het hardst in het zand bijten. Van de 61 zetels die ze in het (545 zitjes tellende) parlement innemen, zouden ze er hooguit een vijftiental overhouden.

Als het tot vervroegde verkiezingen komt, een scenario waar ernstig rekening mee wordt gehouden, dan hoopt de hindoenationalistische oppositiepartij Bharatiya Janata Party (BJP) aan het langste eind te trekken. Ook de BJP is tegen het nucleair akkoord met Washington, maar om redenen die niets te maken hebben met die van de communisten.

Volgens de rechtse BJP staat met de overeenkomst India's atoomwapenprogramma op het spel, omdat Delhi nu inspectieteams van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) tot zijn installaties moet toelaten, en geen nucleaire tests meer kan uitvoeren. In het licht van de spanningen met buurland Pakistan vindt de BJP dat "onaanvaardbaar". (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234