Dinsdag 18/05/2021

Swingers

Partnerruil voor dummy's: wat zijn de voor- en nadelen volgens experts?

Een swingkamer in Acanthus, de grootste swingersclub van de Benelux. Beeld Franky Verdickt
Een swingkamer in Acanthus, de grootste swingersclub van de Benelux.Beeld Franky Verdickt

Partnerruil misschien iets voor u? Dan gaat u best eens piepen in de allereerste pop-upswingersclub die volgende week op de Hasseltse eroticabeurs wordt ingericht. Welkom in een wereld waarin koppels - steeds vaker twintigers en dertigers - elkaar verleiden tot overspel met onderlinge toestemming. "Mama en papa gaan uit. Zo zeggen wij dat tegen onze kindjes."

Monogamie? Mario lacht. "Zowel de geschiedenis als de natuur leert ons dat de mens geen monogaam dier is. Vrouwen zijn ervoor op de brandstapel beland, mannen zijn ervoor vermoord. Maar monogaam is de mens niet." Mario is al meer dan dertig jaar getrouwd. Mario en zijn vrouw zijn swingers. Ze bezoeken parenclubs en spreken met andere koppels af om samen seks te hebben. Hij heeft zijn vrouw nog nooit bedrogen, zegt Mario. "Integendeel. Swingen heeft mijn huwelijk al tien keer gered. Je hoeft het niet op een ander te zoeken. We gaan samen op zoek."

In de centrale hal van het station waar we hebben afgesproken, wacht ik op Mario. Hij klonk zenuwachtig aan de telefoon, sprak geen boodschap in, zei z'n naam niet toen hij later de telefoon weer opnam. Hij sprak snel, bijna gejaagd, met veel verkleinwoorden. Hij zou er nu ongeveer moeten zijn. Is hij het, de donkerblonde man die mij secondenlang aankijkt? De hipster met houtje-touwtje-jas die voor het bord met vertrektijden blijft dralen? Of daar, het prototype ambtenaar op leeftijd? De wereld van de swingers is onbekend en prikkelt daarom de verbeelding.

Mario is een grote slanke man met een symmetrisch gezicht, en ogen die diep liggen. Zijn haar is vol, mooi grijs en met een speelse krul. Hij is zestig, maar ziet er veertig uit. Dat zegt hij zelf. "Een fijn poepke, een buik als een pantser en een maatje meer." Hij heeft het niet over zijn kledingmaat. Als je er zo uitziet, zegt hij, hoef je voor "een date" meestal niet veel moeite te doen. "Swingen draait puur om seks. Niet meer, niet minder."

Lange tijd bleven liefhebbers van partnerruil veroordeeld tot seksblaadjes. Tot het uitwisselen van foto's, ontwikkeld bij de fotograaf in een buurgemeente. Het internet heeft alles veranderd, zegt Mario. "Je hoeft niet langer te zoeken. Het komt vanzelf naar je toe."

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Groeiproces

Met 'het' bedoelt hij sekspartners. Swingers hanteren eigen codes en jargon. 'Actie' betekent seks, een 'date' is een sekspartner, een 'thuisdate' is een koppel dat je uitnodigt om in je eigen huis seks te hebben. Een 'huisman' of 'huisvrouw' is een persoon met wie een koppel thuis een langere seksrelatie aanknoopt. 'Soft' of 'een verloren handje' betekent dat alleen aanraken is toegestaan. 'Full' staat voor alles erop en eraan.

'Intiem zijn' staat meestal voor neuken, 'bi' dat een extra vrouw welkom is. De parenclub bezoeken heet 'uitgaan'. Als koppel kost dat 50 tot 180 euro, afhankelijk van het aanbod. Vaak is dat inclusief eten en drank à volonté, soms met sauna of jacuzzi. Als de 'date' tegenvalt, zegt Mario, kan je altijd nog naar de sauna.

Vrouwen zeggen dat ze zich in een gewone discotheek ongemakkelijk voelen. Ze kunnen er niet ongestoord dansen. Er zijn drie regels bij het swingen, zegt Celine. "Alles mag. Niets moet. En neen is neen." Zij en haar man Victor, dertigers en ouders van jonge kinderen, zijn zeer actief in swingersclub Tommie's in Zwevezele.

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Over het ontstaan van het swingen zijn de verhalen even smeuïg als moeilijk te verifiëren. Het zouden Amerikaanse militairen geweest zijn die in de jaren 50 alle sleutels van de gereserveerde hotelkamers op een hoopje gooiden voor de meegereisde echtgenotes. 'Wife swapping' dook zo voor het eerst op in de media. De seksuele revolutie van de jaren 60 gaf de vrije liefde een nieuwe dimensie. De slogan bleek vaak een schaamlap om zonder tegenspraak naast de pot te kunnen pissen.

Toen tegen het einde van de jaren 70 de wietdampen waren opgetrokken, verscheen een minder fraai plaatje van gebroken gezinnen en gekrenkte gevoelens. Het was wachten op de komst van de vieze boekskes en hun annonces.

Amerikaans onderzoek bij swingers schetst het profiel van blanke, vrij hoogopgeleide en getrouwde koppels met traditionele opvattingen over hoe de samenleving er moet uitzien. Het huwelijk en het gezin zien zij als hoeksteen, swingen als een door beide partners gecontroleerde variant op hun seksleven. De meer dan duizend respondenten die een online-enquête invulden, quoteren hun huwelijk als bovengemiddeld gelukkig. Zij kozen er wel zelf voor om deel te nemen, wat mogelijk positiever ingestelde respondenten oplevert.

Tienduizend condooms

Schattingen over de omvang van de gemeenschap lopen uiteen van 2 tot 4 procent van de bevolking, van vier tot vijftien miljoen swingers in de VS. Een Nederlandse analyse van de grootste swingsite sdc.com identificeerde zo'n dertigduizend Nederlandse swingers. Een snelle optelsom op dezelfde site van Belgische profielen levert 9.000 mensen op. Een teken aan de wand is de eerste pop-upswingersclub die volgende week op de Hasseltse eroticabeurs wordt ingericht.

Gino Seynhaeve, al meer dan twintig jaar uitbater van een parenclub in Hulste, ziet zijn publiek verjongen. "De doorgewinterde swinger is ergens tussen de veertig en de vijftig, de laatste jaren komen ook twintigers en dertigers." Elk weekend zakken er honderden mensen af naar zijn club Acanthus, naar eigen zeggen de grootste van de Benelux. "Doorgaans beleef je als koppel een groeiproces. De eerste keer durven ze soms bijna niet binnen te komen. Maar een half uur later trekken ze al 'naar boven'. 't Is de microbe, zeker?"

'Boven' is nog zo'n code voor de ruimtes waar gesekst wordt. Een van de mythes van de parenclub is dat wie er binnenkomt, recht in een scène van Stanley Kubricks 'Eyes Wide Shut' belandt (nochtans een populaire thema-avond). Seks kan discreet en achter gesloten deuren, in ruimtes waar voyeurs toekijken, in dark-rooms, op grote bedden waar verschillende koppels naast elkaar bezig zijn en er af en toe een hand of een ander lichaamsdeel verdwaalt.

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Seynhaeve schat dat 80 procent van de bezoekers seksuele handelingen verricht. In de helft van de gevallen - opnieuw zijn schatting - is dat met iemand anders dan de vaste partner. Hij kijkt streng toe op ongewenste intimiteiten. "Een ongevraagde tik op de billen kan volstaan om iemand buiten te zetten. Respect is erg belangrijk. Anders kan het snel escaleren."

Twee jaar geleden identificeerde het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in zijn jaarverslag Infectieziekten swingers als een nieuwe risicogroep, naast mannen die seks hebben met mannen (voor soa's en hiv) en personen van Afrikaanse origine (voor hiv). Bij swingers is besmetting met hiv niet het grootste gevaar. Wel aandoeningen zoals gonorroe en chlamydia, soa's die al jaren in de lift zitten. Vorig jaar herhaalde het WIV zijn boodschap: wie aan partnerruil doet, loopt risico's.

Over die risico's wordt in swingerskringen weinig gepraat. Ze zeggen het altijd veilig te doen, maar een aantal is onderweg toch 'iets tegengekomen'. Online zijn er koppels die zichzelf aanprijzen als 'condoomvrij'. Uitbaters zeggen dat de rubbertjes klaar liggen. In Club Acanthus worden elke maand tienduizend condooms gebruikt.

Gino Seynhaeve, uitbater van swingersclub Acanthus. Beeld Franky Verdickt
Gino Seynhaeve, uitbater van swingersclub Acanthus.Beeld Franky Verdickt

Genoemde nadelen van het swingen zijn verschillende opvattingen over seks, koppels die de swingpartners betrekken in privéproblemen of mensen die emotioneel worden. Bekend zijn pestkoppen die fora en profielen afschuimen om swingers te chanteren met hun eigen beeldmateriaal. Jongere swingers gebruiken vaak een speciale Facebookpagina, een Twitterprofiel of een ander sociaal netwerk om gelijkgezinden te kunnen ontmoeten.

Celine en Victor werden geconfronteerd met afpersing en stapten naar de politie nadat iemand hun webcamsessie had gehackt en online had gegooid. Had je maar niet moeten doen, zei de agent. Ze zijn gestopt met beelden uit te wisselen. Mario blijft bewust weg van Facebook en post op gespecialiseerde websites alleen foto's van zijn naakte lichaam. "Ik heb mijn dochter één belangrijke tip gegeven: maak nooit digitale naaktfoto's."

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Mannenseks taboe

Duidelijke afspraken zijn noodzakelijk, zegt Celine. "Ik ben nogal een jaloers type. Er mag pas een ander koppel bij als ik de vrouw oké vind. Dat ze ons als koppel benadert, en niet alleen mijn man." Voor Mario is overspel not done. Een man met wie hij en zijn vrouw jaren seks hadden, verbrak het contact toen hij een vriendin vond. Later klopte hij weer aan toen zijn partner in het buitenland zat. "Ofwel breng je je vrouw mee, hebben we toen gezegd, ofwel blijf je thuis. Dat noem ik overspel."

De man van Celine vindt het opwindend als zij met een andere man of vrouw gaat. "Ik laat mij aanraken, maar ik ben nog niet zo ver dat ik zelf aan andere vrouwen zit. Dat gaat stapje voor stapje. We zijn in die vijf jaar tijd misschien vijf keer intiem geweest met een ander koppel."

Biseksualiteit wordt in het wereldje getolereerd en zelf gestimuleerd bij vrouwen. Voor mannen ligt dat gevoeliger. "Het gebeurt eerder stiekem in een hoekje", zegt Mario, die voluit bi is en zowel in de swingerswereld als in homoclubs regelmatig homoseksuele contacten heeft. "Mannenseks blijft een taboe."

Het relatief anonieme karakter, het gemak waarmee je contact maakt of afbreekt, en het gebrek aan emotionele bagage worden bij de voordelen gerekend. "Daarom zijn we gestopt met thuisdates", zegt Celine. "Aanvankelijk voelde ik mij meer op mijn gemak in mijn eigen woning. In een club kom je meer mensen tegen. Als het je niet aanstaat, draai je je gewoon om."

Dat je af en toe bekenden tegen het lijf loopt, vindt ze geen probleem. "Iedereen komt er voor hetzelfde. We hebben nog nooit seksueel contact gehad met mensen die we kennen. Als je buiten het circuit swingers tegenkomt, dan ken je elkaar uit het uitgaansleven. Zo vertellen wij dat ook aan de kindjes: mama en papa gaan uit."

In het klassieke patroon wachten de meeste mensen - meestal mannen dus - tot de sleur in hun huwelijk sluipt. Om dan te suggereren of ze misschien, een keer, gewoon om eens te kijken, naar die ene, bijzondere club zouden gaan. Zo ging het ongeveer ook bij Celine. Een 'derde' bleek een fantasie van haar man Victor. "De eerste jaren van ons huwelijk draaiden alleen maar om de kinderen. Opeens kwam die vraag. Ik schrok en klapte dicht. Was hij niet content met mij? Tot we begonnen te praten."

Ze zagen een reportage op tv, gingen online, begonnen te mailen en chatten met koppeltjes die open stonden voor 'vriendschap en iets meer'. De meeste activiteit verloopt via gespecialiseerde websites. Het gaat heel gemakkelijk, zegt Celine. "Je ziet een foto, de leeftijd, de wensen. Als er een klik is via mail of chat, nodig je hen thuis uit. Je bepaalt op voorhand wat wel en niet kan. Je eet samen, je drinkt. Dan wordt snel duidelijk of er iets gaat gebeuren."

Een aantal minder leuke ervaringen brachten hen naar de club. "Koppels die swingen om hun relatie te redden, maken die relatie vaak stuk", zegt ze. "Als partnerruil een excuus wordt om vreemd te gaan, loopt het fout. Je doet het als koppel, met koppels. Als de een het doet om de andere partner een plezier te doen, werkt het niet." Zij zegt dat het swingen haar relatie hechter heeft gemaakt. "Omdat wij continu praten, praten, praten. Een avond in de club eindigt met een intense nabespreking in de wagen. Wat vond je leuk, wat vond je minder. Wat we geleerd hebben, proberen we bij elkaar uit. We sluiten een avondje af door thuis intiem te zijn. Altijd."

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Zweepje erbij

Bij Mario is het swingen een levensstijl. Er zijn altijd andere vrouwen en mannen in zijn (seks)leven geweest. "Ik ben van het begin open geweest tegen mijn vrouw. Meestal gaat het omgekeerd. Je ziet het in de clubs. De eerste keer komen vrouwen zenuwachtig binnen. Na een positieve ervaring gaan ze helemaal stralen."

Swingen is volgens Mario een zeer democratisch principe. "Ik ben nog nooit zo veel lagen van de bevolking samen tegengekomen, van bankdirectrices tot straatvegers. In de club is iedereen gelijk, buiten stap je weer in je eigen auto."

Celine vindt de swingerswereld net heel vrouwvriendelijk. "Ik verwachtte een wereldje van perfecte lichamen, halfnaakte mensen, verwikkeld in een mega-orgie. Maar als je zo'n club binnenstapt, verschilt het op het eerste gezicht niet van een café." Behalve dat om 22u de kleren uit gaan. "Maar een jurk met open rug kan ook, hoor.

"Daar ben ik zelf in veranderd. Ik ben een iets zwaarder type en ik voelde mij onzeker over mijn lichaam. Droeg altijd een kraag of een dikke trui. Nu durf ik mijn decolleté laten zien. Had je mij zes jaar geleden gevraagd naar het swingersgebeuren, dan had ik eens goed gelachen. Nu gaan we bijna wekelijks. Een koppel waarmee we een goed contact hebben, bracht een zweepje mee. Zo kwam ik er achter dat sm mij aansprak. Nu zijn we zelf in de weer met zweepjes, kaarsvet, een vacuüm pompje. Ja, voor mij is een hele nieuwe wereld opengegaan."

Mario, Celine en Victor zijn gefingeerde namen.

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234