Maandag 08/03/2021

Partijen koppelen Vlaamse regering ook aan federale

Kris Peeters (CD&V) start vanochtend de gesprekken over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Peeters laat niet in zijn kaarten kijken, maar er lijkt een lichte voorkeur te bestaan voor een tripartite met CD&V, N-VA en sp.a.

Als eerste komt Bart De Wever (N-VA) vanochtend over de vloer bij Kris Peeters in Hotel Errera, de ambtswoning van de Vlaamse regering. Peeters zal bij de N-VA-voorzitter aftasten hoe ernstig zijn voornemen is om de federale regering ‘droog te leggen’. Redelijk ernstig, valt op te maken uit een interview met De Wever in deze krant. “Ik ben niet van plan om deze partij mordicusin een regering te leiden”, waarschuwt hij. “Als CD&V de bedoeling heeft om op Vlaams niveau een beetje assertief te zijn en vervolgens op federaal niveau de zaken op hun beloop te laten, zal het zonder ons te zijn.” De Wever denkt daarbij aan een Vlaamse kinderbijslag, een Vlaamse hospitalisatieverzekering en een herziening van het Stabilisatiepact. N-VA kwam gisteren al meteen onder zware druk om zijn ambitieuze communautaire agenda te milderen, maar De Wever verpinkt (nog) niet.Hoe dan ook wordt de vorming van een Vlaamse regering gekoppeld aan de garanties op een staatshervorming die CD&V op federaal niveau moet bedingen. Een Vlaamse regering zonder N-VA en met behalve CD&V de twee verliezers Open Vld en sp.a is zeker wel mogelijk, maar niet vanzelfsprekend. Zowel liberalen als socialisten hebben wel laten weten dat ze regeringsdeelname niet uitsluiten. Partijleiders Caroline Gennez en Guy Verhofstadt zullen dat vanochtend ook aan Kris Peeters melden.Zeker Open Vld koppelt de vorming van de Vlaamse regering aan haar positie in de federale regering. “Er moet een anticrisisstrategie komen, ook op federaal niveau. We zien dat als een geheel, er moeten goede antwoorden komen op alle terreinen”, zei dienstdoend voorzitter Verhofstadt. Federaal vicepremier Karel De Gucht expliciteerde dat de partij enkel op alle niveaus in de regering wil blijven, of anders helemaal niet. De Vlaamse liberalen sturen aan op een klassieke tripartite. Guy Vanhengel, getipt als kandidaat-voorzitter, wees er in Terzake al op dat ‘de N-VA de lat wel erg hoog legt’. Open Vld dringt zich zo terug op het voorplan, nadat op de verkiezingsavond vragen waren gerezen over de stabiliteit van de liberalen.Niettemin tekent zich een tendens af om een regering op poten te zetten zonder de Open Vld. Zowel bij CD&V, N-VA als sp.a gaan er stemmen op “om het eens zonder de liberalen te proberen”. CD&V heeft het wel gehad met de sabotage van de liberalen vanuit de federale regering. En de diepe kloof tussen N-VA en sp.a is verbazend snel gedicht. “Open Vld spreekt niet altijd uit één mond. Sp.a hanteert veel meer de logica van respect: ze gunnen het de ander ook om te scoren”, heet het bij N-VA.Zelf zegt ook sp.a niet nee tegen nieuwe regeringsdeelname. Of dat betekent dat de partij dan ook in de federale regering wil inbreken, is nog niet bepaald. Alvast Louis Tobback spreekt zich daar wel duidelijk voor uit: “We kunnen niet in een Vlaamse regering stappen zonder ook in de federale te stappen. Het is in het federale parlement dat uw staatshervorming zal moeten worden goedgekeurd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234