Dinsdag 25/02/2020

Partijcongres van de Britse LibDems is een weekje voor optimisten

Op het congres van de Britse LibDems zouden de messen geslepen zijn, was de verwachting. Maar bij zijn eigen club kan partijleider Nick Clegg niet stuk. Een sfeerbeeld vanuit Birmingham.

Iedereen houdt van Nick. Althans, in het International Convention Centre in Birmingham, waar de Britse liberaal-democraten elkaar vijf dagen lang moed inpraten tijdens het jaarlijkse partijcongres.

Voor de kleine coalitiepartner, die jaren lang heeft geleden aan een Calimerocomplex, is de tweede stad van Engeland een plek bij uitstek om na te denken over hun ervaringen in de coalitie met de Conservatieve Partij van premier David Cameron. Dit is een stad met een rijke liberale traditie. Het is de stad van, bijvoorbeeld, Joseph Chamberlain, die in de nadagen van het victoriaanse tijdperk met zijn partij deel uitmaakte van de conservatieve regering onder leiding van Lord Salisbury. En in het tentje van de liberale geschiedenisclub hangt een foto van Clegg en Cameron naast die van Churchill en Lloyd George; een optimistisch gebaar dat past bij de stemming op het congres - ondanks de trieste opiniepeilingen,

Leider Nick Clegg van de LibDems is in een jaar tijd veranderd van Engelands populairste in de meest gehate politicus, zeker bij studenten, die zich door hem verraden voelen. Bij het partijcongres zouden de messen geslepen zijn, zo was een half jaar geleden de verwachting. Dat blijkt nu mee te vallen. Er is in ieder geval één student die alle vertrouwen in hem heeft. "Natuurlijk, de verhoging van het collegegeld viel zwaar, maar het stond nu eenmaal in het coalitieakkoord", zegt Beth Lazzarato Edwards, die geschiedenis studeert in Oxford. "Maar we moeten blij zijn dat we eindelijk meeregeren, en ik ben er trots op dat we de belastingvrije voet gaan verhogen naar 11.000 euro."

Naast haar knikt de even jeugdige Tim Nicholls instemmend. Tijdens de plaatselijke verkiezingen van begin mei, die hebben geleid tot massale werkloosheid onder liberaal-democratische gemeenteraadsleden, veroverde hij juist een raadszetel. "Het is verleidelijk om langs de zijlijn commentaar te geven, maar het is een veel grotere uitdaging om verantwoordelijkheid op te nemen. We zitten hier voor het landsbelang en om de conservatieven een beetje af te remmen in hun enthousiasme. Ook moeten we beter tonen wat we hebben bereikt. Dat lieten we in het begin te veel na."

Dat laatste geeft David Laws toe. Hij was een van de architecten van het regeerakkoord en werd staatssecretaris op Financiën, maar moest al snel aftreden wegens een akkefietje met zijn onkosten. "Deze coalitie was pure noodzaak. Er was geen alternatief. In het begin waren we veel te bescheiden, maar dat is langzaam veranderd. We hebben net bekendgemaakt dat we scholen met veel kinderen uit achterstandswijken twee keer zoveel geld gaan geven. Het gevolg zal niet direct zichtbaar zijn, maar op termijn wel. We moeten geduld hebben en vragen", aldus Laws, die als gewoon partijlid rondloopt op het congres.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234