Zondag 24/10/2021

Partijbureau VLD heeft vragen bij progressieve koers

BRUSSEL l VLD'ers die gisteren geconfronteerd werden met de vraag wat progressief inhoudt, verwezen graag naar de Van Dale. Vooruitstrevend, staat daar, maar ook links. En laten de liberalen nu net beducht zijn voor het beeld dat ze een centrumlinkse partij worden. 'Misschien heeft Somers dat verkeerd gecommuniceerd.'

Door Fabian Lefevere

De VLD is gestart aan een ideologische discussie die de geest van '92 moet oproepen, toen de PVV de VLD werd en stevig doorgroeide. Maar op het partijbureau werd gisteren al meteen de vraag opgeworpen naar zin en onzin van de ideologische discussie die voorzitter Somers en strategisch directeur Noël Slangen op gang schoten.

Bij de sp.a, bijvoorbeeld, zijn ze niet helemaal overtuigd van een uitgesproken ideologische profilering en schroefde een pragmatische voorzitter Vande Lanotte de inhoudelijke hervorming van zijn voorganger Stevaert zelfs terug. "Wie is geïnteresseerd in ideologie?", vraagt Jef Valkeniers, lid van het partijbureau en ooit kandidaat-voorzitter van de VLD, zich af. "Wij, dat wel. Maar de kiezers? Amper. Het is aan ons om met een goed uitgewerkt actieplan duidelijk te maken waar we voor staan."

Het is niet de enige verzuchting. Valkeniers, maar ook anderen die zich minder rechts op het spectrum bevinden, zijn beducht voor de perceptie dat de VLD plots een centrumlinkse partij wordt. En meteen kwetsbaar wordt op zijn rechterflank. "Het is een reëel probleem dat de mensen gaan denken dat we op de lijn van de sp.a zitten", zegt een VLD-bron. "Maar het is niet omdat je afstapt van het rechtse populisme van Dedecker dat je plots links bent. Somers had het niet over progressief hoeven te hebben, dat is een beladen begrip. Vernieuwend had ook gekund."

Somers zelf had weinig moeite om op het partijbureau te erkennen dat de VLD-top met 'progressief' voor een containerbegrip gekozen heeft. Maar Noël Slangen sprong hem bij, en legde het partijbureau met tien voorbeelden haarfijn uit wat progressief betekent. En dat is niet links of rechts, termen die officieel niet meer bestaan in de VLD. De fair tax, of nog, het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd kunnen rechts genoemd worden, maar zijn volgens de VLD gewoon progressief, want vernieuwend. Het is de linkse sp.a die conservatief is, zo wordt daar aan toegevoegd. Of, zo zei een minister: "Is een streng veiligheidsbeleid links of rechts? Het is progressief."

Als het progressieve discours binnen de partij aanslaat, heeft dat ook te maken met de links-rechtsdiscussie die jarenlang aan de figuur van Jean-Marie Dedecker kleefde. En dat heeft de partij verlamd. "We zijn jaren in die onwezenlijke discussie, eigenlijk een non-debat, blijven hangen", zegt Jaak Gabriels, medeoprichter van de VLD. "Terwijl ons vooruitstrevende imago van '92 net zo wervend was."

Hoe dan ook mag de ideologische discussie niet al te lang duren. Er zullen snel concrete ideeën en plannen op tafel moeten komen, en daar werken Slangen en Somers ook aan. Op de fractiedagen, twee weken geleden in Oostende, gaf Slangen zelf aan dat de voorstellen nu ongeveer klaar zouden zijn, ook over de interne reorganisatie van de partij. De volgende dagen en weken zullen die uitvoerig besproken worden met de parlementsleden en het partijbureau. Per acht worden de top-VLD'ers elke maandag op restaurant meegevraagd door Slangen en Somers. "Goed idee", zegt een parlementslid. "Want tijdens formele bijeenkomsten als het partijbestuur laat niet iedereen het achterste van zijn tong zien. Zelfs politici hebben soms schroom om hun mening te zeggen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234