Dinsdag 30/05/2023

Partijbonzen verzuren kandidaatsfeest Sarkozy

De 300.000 leden van de UMP zullen Nicolas Sarkozy morgen met overweldigende meerderheid tot hun presidentskandidaat verkiezen. Opvallend is wel dat de toplui van de Franse conservatieven tégen Sarkozy zullen stemmen.

Door Koen Vidal

Parijs l Zowel president Chirac als premier De Villepin kondigde aan tegen Sarkozy's kandidatuur voor het presidentschap te stemmen.

Puur wiskundig heeft Sarkozy morgen niets te vrezen. Tijdens een grootst opgezette plechtigheid in Hal 1 van het tentoonstellingspark aan de Porte de Versailles zullen duizenden leden van de UMP (Union pour un mouvement populaire) hem als presidentskandidaat verkiezen. Voor de neogaullisten is die gigantische Hal 1 een symbolische plaats want in 1976 stichtte Jacques Chirac er de RPR, de voorloper van de UMP.

Toch kondigt Jacques Chirac aan dat hij morgen niet aanwezig zal zijn op Sarkozy's feest. Meer nog: hij sluit niet uit dat hij zich buiten de partij kandidaat zal stellen voor het presidentschap. Toen journalisten Chirac op zijn nieuwjaarsreceptie vroegen of hij zo'n nieuwe kandidatuur ernstig overweegt, zei hij: "Dat verdient bezinning en ik zal er me dan ook over bezinnen." Gevraagd naar zijn drijfveer om eventueel voor de derde keer president te worden, antwoordde hij kort: "Ik wordt gedreven door één enkele zaak: de passie voor Frankrijk."

Maar de echte reden om Sarkozy te desavoueren is waarschijnlijk het feit dat beide politici al sinds 1995 met elkaar overhoop liggen. Sarkozy weigerde toen de presidentskandidatuur van Chirac te steunen en gaf de voorkeur aan Edouard Balladur. Jacques Chiracs moment van zoete wraak lijkt gekomen.

Maar er zijn nog tal van andere UMP-toplui die zich tegen Sarkozy's kandidatuur keren. Premier Dominique de Villepin zegt dat hij morgen tégen Sarkozy zal stemmen en mogelijk niet naar de plechtigheid zal komen. "Ik kom misschien, op voorwaarde dat ik niet beledigd wordt."

De Villepins vrees om door Sarkozy-aanhangers onder vuur genomen te worden, is niet onterecht. Deze week nog kreeg de premier tijdens een tussenkomst in het parlement enkele sneren van zijn eigen partij. "Zou je er niet beter voor zorgen dat je eens verkozen raakt", wierp een partijgenoot De Villepin toe, die inderdaad nog nooit aan een verkiezing heeft deelgenomen.

Ook defensieminister Michèle Alliot-Marie en parlementsvoorzitter Jean-Louis Debre keren Sarkozy de rug toe en verklaarden al dat ze zich tijdens de stemming over de presidentskandidaat zullen onthouden. Debre, een onvoorwaardelijke aanhanger van Chirac, omschrijft de plechtigheid van morgen als 'een non-event'.

Op een kleine honderd dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen ziet Sarkozy zich met andere woorden geconfronteerd met een vreemd probleem: de partij is voor hem, maar de tenoren tegen. Vraag is in hoeverre deze vreemde situatie hem op 22 april parten zal spelen. Zeker is dat Sarko en met hem de hele UMP een groot risico neemt om verzwakt aan de start van de verkiezingen te komen.

Volgens een nieuwe peiling van Le Point Magazine is er een nek-aan-nekrace met de socialistische kandidate Ségolène Royal op komst. In de eerste ronde van 22 april zou Sarkozy 33 procent van de stemmen halen en Royal 32 procent. De tweede ronde, op 6 mei, eindigt volgens die peiling op een ex-aequo.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234