Donderdag 24/06/2021

Partij Sarkozy davert op haar grondvesten

De grootste Franse oppositiepartij, de UMP, verkeert in chaos door een financieel schandaal dat partijleider Jean-François Copé gisteren de kop kostte. Ook ex-president Sarkozy is bij de kwestie betrokken. Het vertrek van Copé werd bevorderd door de slechte uitslag van de UMP bij de Europese verkiezingen.

In februari werd Copé ervan beschuldigd dat hij geld uit de partijkas had gesluisd naar het communicatiebedrijf Bygmalion, geleid door twee van zijn vrienden. De UMP zou veel te hoge bedragen hebben betaald voor campagneactiviteiten. Copé ontkende en beloofde openheid van zaken te geven, maar wachtte daar zo lang mee dat zijn positie steeds verder verzwakte.

Maandag nam de affaire een verrassende wending. De advocaat van Bygmalion verklaarde dat er geknoeid was bij de presidentiële campagne van Nicolas Sarkozy in 2012. De UMP zou hebben geëist dat Bygmalion valse rekeningen stuurde, waardoor activiteiten voor de campagne van Sarkozy konden worden afgeboekt als partijkosten.

Op die manier wilden de campagneleiders het wettelijke plafond voor campagne-uitgaven omzeilen. Die lezing werd later op tv bevestigd door een huilende Jerôme Lavrilleux, rechterhand van Copé en adjunct-directeur van de campagne van Sarkozy. Hij verklaarde dat Copé noch Sarkozy iets van deze illegale constructie afwist. Ondertussen deed de politie invallen bij Bygmalion en de UMP om bewijsstukken te vergaren.

Het had er alle schijn van dat Lavrilleux zich wilde opofferen voor zijn baas Copé. Vergeefse moeite: gisteren gaf de partij Copé in een roerige vergadering te verstaan dat hij moest vertrekken. Een partijleider tegen wie een justitieel onderzoek loopt, is niet te handhaven. Bovendien betwijfelde menigeen of Copé wel zo onschuldig is als hij zelf zegt.

Sarkothon

Ook voor Sarkozy is de affaire pijnlijk. Vorig jaar stelde de Constitutionele Raad al vast dat Sarkozy het campagneplafond had overschreden. Daardoor liep de UMP een overheidssubsidie van 11 miljoen euro mis. Sympathisanten van de UMP brachten het geld bij elkaar, daartoe opgeroepen door de ex-president. Amper een jaar na deze succesvolle 'sarkothon' ligt de campagne opnieuw onder vuur.

Jean-François Copé werd in 2012 partijleider, met minieme voorsprong op zijn rivaal François Fillon, die altijd heeft volgehouden dat er met de stemmen geknoeid is. De overwinning heeft de ambitieuze Copé weinig geluk gebracht. Hij werd nooit populair bij de kiezers. Bovendien kon hij geen orde houden in een partij die diep verdeeld is over koers en leiderschap.

De campagne voor de Europese verkiezingen verliep chaotisch, omdat pro- en anti-Europese UMP'ers vechtend over straat rolden. Daarnaast hangt de schaduw van Nicolas Sarkozy boven de partij. Omdat iedereen verwacht dat hij zal terugkeren voor de presidentsverkiezingen van 2017, wordt een UMP-leider al snel gezien als een niet erg serieus te nemen tussenpaus.

Ex-premiers

Voorlopig wordt de partij geleid door drie ex-premiers, Juppé, Raffarin en Fillon. In een oktober wordt een nieuwe leider gekozen. Eén man is in elk geval uitermate tevreden over het vertrek van Copé. François Fillon heeft er gisteren alles aan gedaan om zijn gehate rivaal te elimineren. Het vertrek van Copé had alle trekken van een afrekening in het politieke milieu.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234