Dinsdag 07/12/2021

Partij Poetin krijgt opdoffer maar behoudt nipt meerderheid

Drie maanden voor zijn voorziene terugkeer als president, heeft premier Poetins partij Verenigd Rusland een gevoelig verlies geleden bij de nationale Doemaverkiezingen. Volgens de nationale kiescommissie krijgt Verenigd Rusland 238 van de 450 zetels in de Doema, een verlies van 77.

Poetins partij blijft weliswaar met afstand de grootste, maar het verlies van rond de 14 procentpunt is opmerkelijk, zeker tegen de achtergrond van de 'massale verkiezingsfraude' die werd gemeld door oppositiepartijen en Russische waarnemers.

Het leidersduo Poetin en Medvedev gaf zijn eerste commentaar op het hoofdkwartier van Verenigd Rusland. Een vrolijk ogende president Medvedev noemde het resultaat 'democratie in actie'. Het verlies van Verenigd Rusland noemde hij een bewijs dat de autoriteiten niet de toevlucht hebben genomen tot 'machinaties en manipulatie'. Poetin sprak afgemeten van een 'optimaal resultaat dat de reële situatie in het land weerspiegelt' en de 'stabiele ontwikkeling' van Rusland mogelijk maakt.

Na het tellen van ruim tweederde van de stemmen stond Poetins partij - die de vorige keer nog goed was voor 64,3 procent van de stemmen - op 49,5 procent, gevolgd door de Communistische Partij met 20 procent. Rechtvaardig Rusland en de Liberaal-Democratische partij van Vladimir Zjirinovski scoorden respectievelijk rond de 13 en 12 procent, terwijl het liberale Jabloko ver onder de kiesdrempel bleef. Waarschijnlijk haalt Verenigd Rusland opnieuw een meerderheid in de Doema.

Vladimir Rizjkov, een van de oppositieleiders wiens partij bij de verkiezingen werd geweerd, schat dat Verenigd Rusland in werkelijkheid niet meer dan 35 tot 45 procent van de stemmen heeft behaald. "Deze uitslag toont de ineenstorting van het vertrouwen in Poetin." De presidentsverkiezingen in maart zullen volgens hem uitmonden in een nog grotere politieke crisis.

De verkiezingen verliepen tegen het grimmige decor van een door duizenden agenten en soldaten 'bewaakt' Moskou. Tegen de Russische waarnemers van Golos (Stem) werd een agitatiecampagne gevoerd. Nadat Poetin deze met westers geld gefinancierde organisatie vorige week wegzette als 'judassen', werd Golos veroordeeld wegens 'schending van de verkiezingsregels'. Tal van Golos-waarnemers werden geweigerd bij stembureaus. Ook de 'officiële oppositie' klaagde over 'massale en systematische' verkiezingsfraude.

Buitenlandse waarnemers hadden ook hun twijfels over het verloop van de verkiezingen. "In mijn ogen leken deze verkiezingen op een wedstrijd waaraan slechts enkele spelers mochten deelnemen", zei Heidi Tagliavini, het hoofd van de internationale waarnemersgroep.

Volgens haar waren in 34 van de 150 gecontroleerde stembureaus ernstige overtredingen geconstateerd. SP-senator Tiny Kox, die namens de Raad van Europa waarnemer was, klonk positiever. Volgens hem toont het tegenvallende resultaat voor Poetins partij aan dat 'niet alles vooraf was vastgelegd'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234