Vrijdag 02/06/2023

Myanmar

Partij Aung San Suu Kyi eist verkiezingswinst Myanmar op

null Beeld AP
Beeld AP

Na de vreedzame parlementsverkiezingen in Myanmar heeft Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi haar aanhangers opgeroepen terughoudend te zijn terwijl de stemmen nog worden geteld. Haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) heeft de verkiezingswinst opgeëist.

Redactie Volkskrant.nl

De politica zei dat haar partij waarschijnlijk goede resultaten heeft geboekt, maar dat nog niet op de zaken vooruit moet worden gelopen. Een woordvoerder van de partij zei uit te gaan van '80 procent van het aantal zetels', zo meldt persbureau Reuters. Die voorlopige cijfers zouden de NLD uitzicht bieden op het tweederde deel van de stemmen dat nodig is om een meerderheid in het parlement te behalen.

'Blijf vredig en kalm. De winnaar moet nederig zijn en de tegenstander niet provoceren', zei Aung San Suu Kyi maandag in een eerste reactie. 'Het is nog te vroeg om onze kandidaten te feliciteren, maar we hebben zeker al een idee welke kant het op gaat.'

De regerende Partij voor Unie, Solidariteit en Ontwikkeling (USDP) in Myanmar van zittend president en 'oud'-generaal Thein Sein heeft maandag toegegeven de parlementsverkiezingen te hebben verloren. De partij zal naar eigen zeggen de uitslag van de stembusgang accepteren.

De verkiezingen van zondag waren historisch. Het was voor het eerst in 25 jaar dat in Myanmar vrije verkiezingen waren. De voorlopige uitslag wordt pas in de loop van maandag verwacht en de definitieve resultaten komen mogelijk pas dinsdag.

Militaire macht

Meer dan negentig partijen nemen aan de verkiezingen deel, maar de echte strijd gaat tussen de NLD van Suu Kyi en regerende USDP, aangevoerd door voornamelijk voormalige leden van de junta. Onder de deelnemers is een breed scala aan partijen van etnische minderheden, die zo'n veertig procent uitmaken van de bevolking van 52 miljoen mensen. Onder de kiezers en kandidaten zijn echter geen Rohingya-moslims, een minderheid van 1,3 miljoen mensen. Hoewel vele van hen al generaties in Myanmar verblijven, beschouwt de regering hen als buitenlanders, die geen stemrecht hebben.

Sinds vijf jaar heeft Myanmar een quasi-civiele regering. Een kwart van de parlementszetels is volgens de grondwet voorbehouden aan militairen. De grondwet is speciaal zo herschreven dat Suu Kyi, die met een Brit getrouwd was en wier twee zonen Britse paspoorten hebben, geen president of vicepresident kan worden.

Toch is er hoop dat Myanmar door de verkiezingen een of meer stappen dichter bij een democratie zal komen. De junta, die in 1962 aan de macht kwam, stond in 1990 voor het eerst verkiezingen toe. De partij van Suu Kyi behaalde toen een overweldigende zege, maar de junta stond niet toe dat de gekozen parlementsleden hun zetels innamen, met het excuus dat eerst een nieuwe grondwet moest worden ingevoerd. Het duurde achttien jaar voordat dit zo ver was.

De NLD van Suu Kyi heeft altijd een nadeel, vanwege de voor het leger gereserveerde zetels in het 664 leden tellende parlement. Met de steun van het leger heeft de USDP niet eens meerderheid nodig om de dienst te kunnen uitmaken. Bovendien vallen belangrijke departementen als Defensie, Binnenlandse Zaken en Grensbewaking buiten het gezag van de regering. Het meeste zorgen maken critici zich echter over het grondwettelijke recht van het leger om directe controle over de regering uit te oefenen, alsook over zijn directe of indirecte controle over de economie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234